Rijeka vs. Osijek

Napadač Rijeke pred večerašnji derbi kola na Rujevici: “Sada nema nikakvih izgovora. Na travnjaku moramo pokazati koliko vrijedimo”

Denis Frančišković

Marco Pašalić/Foto PIXSELL

Marco Pašalić/Foto PIXSELL

Po meni, mi imamo i velike šanse osvojiti prvenstvo ove godine - kaže Marco Pašalić



RIJEKA   Nogometaši Rijeke nakon stanke večeras igraju drugu vezanu utakmicu na domaćem terenu, u derbiju sedmog kola gost Rujevice je »ranjeni« sastav Osijeka. O ogledu gostiju s Dinamom već su ispisane stranice, sastav Stjepana Tomasa držao je u konopcima Modre, ali i ponovio stare pogreške. S druge strane, Riječani su uspjeli spasiti barem bod protiv Varaždina koji ih je preokretom zaledio i umalo s Kvarnera otišao s punim plijenom.


I jedni i drugi sada traže iskupljenje, ali po običaju i rivalitet je naglašen. Nakon što je Rijeka godinama dominirala, zadnjih sezona Bijeli jako teško izlaze na kraj s Osječanima koji su se digli u svim segmentima. Nakon posljednjih problema i Rijeka i Osijek imaju popriličan imperativ, za očekivati je utakmicu naglašenog inteziteta, pri čemu će oba sastava biti lišena usluga dvojice važnih igrača zbog triju žutih kartona. U riječkim redovima pravo nastupa nema Veldin Hodža koji je zabljesnuo u dresu U-21 reprezentacije golom i asistencijom, kod gostiju neće zaigrati Mijo Caktaš, prvi strijelac lige sa sedam golova.


– Svaka je utakmica bitna i u svaku se mora ući maksimalno. Moramo vjerovati u to što treniramo i radimo, meni je svaka utakmica važna, neovisno igramo li s Rudešom ili Dinamom – kaže Marco Pašalić, krilni napadač Riječana. – U stanci smo odigrali dvije pripremne utakmice, a to je bilo nužno i dobrodošlo da prihvatimo neka taktička rješenja novog trenera. Uz to, da se uigramo s Pjacom jer je novi igrač i treba mu vremena da se navikne na momčad.


Pjaca i Ismaily




Pašalić je uvjeren da će ova momčad baš puno dobiti dolaskom Pjace koji je fizički spreman, ali treba mu vrijeme aklimatizacije.


– Ja sam nogomet naučio igrati na ulici. I odmah vidim neke stvari, a kod Pjace se vidi taj poseban dodir lopte. To mu nije nitko pokazao, niti je to naučio iz neke knjige, jednostavno to mu je urođeno. Vidi se da čovjek zna i to ćemo vidjeti, to sam siguran. Kao osoba je također super, šteta što su ga kroz karijeru pratile sve te ozljede. Pričali smo malo i o Juventusu i kako sve tamo funkcionira. Kao i kakav je odnos s igračima, a mene je zanimalo kakav je bio Cristiano Ronaldo.


Osijek je sada najveća ligaška prepreka Bijelima na domaćem travnjaku nakon Rudeša, Istre 1961 i Varaždina. Kako do nužnih bodova?


– Osijek je protiv Dinama do 70. minute odigrao savršenu utakmicu. No, vidjelo se da nisu koncentirani i konstantni do kraja. O tim jedanaestercima se dosta još uvijek priča, ali Dinamo je dolazio do šesnaestarca i ulazio u njega i tu pokazao ranjivost domaćina.


Pašalić je ljetos bio praktički već jednom nogom u Osijeku nakon napuštanja Borussije Dortmund. No, stigao je veliki preokret…


– Istina, bio sam blizu Osijeka, ali na kraju je presudio razgovor sa Sergejom Jakirovićem. Taj naš susret dao mi je dobar osjećaj, a on mi je predočio dobru viziju kluba u budućnosti i u čemu bi bila moja uloga. Zbog toga mi se bilo lakše odlučiti.


Marco je igrač poteza i efektnih golova koji dižu tribine na noge.


– Nišanske sprave? Jesu, namještene su, kao i uvijek…


Brzi i opasni igrači kao on obično su i na meti britkih braniča…


– U Lilleu sam imao manjih problema s Ismailyjem, u HNL-u ih zasad nije bilo.


Banda u prednosti


Pašalić se u kratkom vremenu mogao dobro upoznati s HNL-om i zahtjevima nove lige. Cijeni konkurenciju, ali izrazito je optimističan po pitanju Rijeke.


– Sada nema nikakvih izgovora. Posebno da smo umorni i da igramo svaki treći dan. Na travnjaku moramo pokazati koliko vrijedimo. Po meni, mi imamo i velike šanse osvojiti prvenstvo ove godine. Konkurencija? Nisu tu samo klubovi iz Velike četvorke. Primjerice, niti Varaždin nije loš. Vidi se da kod uže konkurencije možda ima malo više individualne kvalitete, ali nama je važno da dobro funkcioniramo kao momčad.


Metode rada Jakirovića i Sopića, sličnosti i razlike?


– Nema tu puno razlike. Kod Jakirovića smo puno radili taktički i na ofenzivi jer smo mlada momčad. S novim trenerom na startu došle su dvije teške utakmice s Lilleom i Dinamom. Igramo isti nogomet, a s promjenom trenera vjerujem da ćemo samo više naučiti.


Može li Borussia Dortmund zaprijetiti Bayernu?


– Vidjeli smo i prošle sezone da može, ali i da nisu fokusirani na male utakmice i tu gube bodove – zaključuje Pašalić.



Standings provided by Sofascore