Andrej Prskalo

Najtrofejniji igrač u povijesti Bijelih: “Mali pritisak sada je normalan, ali Sopić će znati usmjeriti igrače”

Denis Frančišković

Andrej Prskalo s trofejom nakon osvajanja titule prvaka u Maksimiru/Foto PIXSELL

Andrej Prskalo s trofejom nakon osvajanja titule prvaka u Maksimiru/Foto PIXSELL

Devet utakmica je puno i ne treba trčati pred rudo - napominje iskusni vratar



RIJEKA Andrej Prskalo još uvijek uživa u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu kao aktivni vratar Opatije na Kantridi, a nakon razlaza s Rijekom u lipnju 2022. i dalje pozorno prati sve što se događa samo nekoliko kilometara dalje na Rujevici, mjestu gdje je ostvario vrhunac karijere. Sa sedam osvojenih trofeja, jednim naslovom, jednim Superkupom i pet Kupova najtrofejniji je igrač Bijelih u gotovo osam desetljeća dugoj povijesti. Upravo je Prskalo podigao prvi i jedini trofej naslova prvaka 2017. i to kao kapetan Riječana. U slavljeničkoj sezoni dvostruke krune Andrej je nosio momčad i upisao se u povijest kluba kao istinski velikan, koji je zasigurno zaslužio i puno ljepši razlaz s klubom. No, to je sad već daljnja prošlost, Prskalo uživa u izvedbama neke nove Rijeke koja je na putu da ponovi uspjeh njegove generacije.


– Rijeka je trenutno u najboljoj poziciji, ima dobru prednost, a na Rujevicu dolaze i Hajduk i Dinamo koji moraju sada odigrati međusobnu utakmicu – kaže Prskalo. – Koliko pratim, Rijekina momčad je u najboljem trenutku forme te igraju najbolji, napadački nogomet. Mislim da je tajna ovog uspjeha dobro posložena momčad i što svi idu kao osice. Tko god uđe u igru, daje sve od sebe, ne osjete se izostanci i to je ta velika prednost kvalitetnog i širokog rostera. Uz to Željko Sopić izvlači jako puno iz momčadi. Ne ovisi samo o jednom ili nekolicini igrača, uvijek netko iskoči i riješi utakmicu poput Hodže, Galešića, Bogojevića… Sve to kad se stopi veliki je plus ove Rijeke. Hajduk i Dinamo u ovom trenutku to nemaju.


Prvenstvo bi se djelomično moglo početi rasplitati već u sljedećem kolu kada Rijeka gostuje kod Rudeša, a na Poljudu igraju Hajduk i Dinamo.




Naravno, remi bi tu jako odgovarao Rijeci. Ni jedni niti drugi ne briljiraju, a Rijeka bi trebala iskoristiti ovo gostovanje koje, međutim, nije nikad bezazleno jer Rudeš igra neopterećeno, već je ispao iz lige. Međutim, ako Rijeka želi biti prva, mora pobijediti tu utakmicu – tvrdi Andrej.


Rijeka je momčad


U novonastaloj situaciji, nakon poraza Hajduka od Lokomotive, dojam je da Rijeci opasnost prijeti jedino od aktualnog višegodišnjeg prvaka iz metropole.


– Dinamu se ozlijedio Baturina koji puno znači za njihovu igru. No, Dinamo je Dinamo. Rekao bih da su Modri nekih 60:40 posto bolji od Hajduka, a samim time mogu biti i opasniji za Rijeku. Dinamo je naučio osvajati naslove u odnosu na Hajduk čiji igrači su stalno pod velikim pritiskom. I to je veliki problem Splićanima.


Prskalo po pitanju učinka i izvedbi ne želi isticati niti jednog igrača posebno. Rijeka po njemu funkcionira ponajprije po principu dobro uglazbljenog orkestra.


– Počev od vratarske pozicije i obrane pa do dalje teško je izdvojiti nekog posebno. Labrovićeve kvalitete su znane, a ne zna se koji je stoper bolji od četvorice. O vezi ne treba posebno govoriti, a po meni je veliko pojačanje i Marić u napadu. Rijeka je baš momčad – kaže Prskalo.


Navijači i vrijednost


Paralele između sadašnje i momčadi koja je osvojila naslov prije sedam godina sve su aktualnije. Mnogi će se složiti da je ondašnja Rijeka bila kvalitetnija, ali da se obje momčadi mogu usporediti po momčadskom duhu i ustrajnosti ka krajnjem cilju.


– I mi smo isto tako bili momčad i na terenu i van terena. Požrtvovnost igrača bio je veliki forte naše momčadi, vidim i da su ovi dečki, poglavito mladi, željni uspjeha i dokazivanja. Vidi se da nitko ne iskače iz kolektiva i to značajno doprinosi svim tim rezultatima.


Htjeli to igrači i struka priznati ili ne, određeni pritisak je neminovnost. Rijeka je dosad bila poprilično rasterećena, ali rezultatima je zaslužila poziciju koju sada nosi, ali i imperative.


– Devet utakmica je puno i ne treba trčati pred rudo. Sigurno će biti malo pritiska, ali to je sve normalno. No, vjerujem da tu neće biti problema, trener je dobar i zna što radi. Vjerujem da će Sopić znati usmjeriti momčad na tom putu.


Gledatelji su poseban dio riječke priče. Podrška je standardno dobra cijele sezone, ali raste sa svakom novom pobjedom.


– Navijačima svaka čast. Stadion se rasprodaje, cijela Rijeka diše s klubom i sve to me raduje. To je sigurno jedan dodatni motiv igračima. Publika će sigurno i dalje biti dvanaesti igrač momčadi. Ako Rijeka osvoji naslov, očekujem pravu feštu, sličnu onoj kakvu smo mi doživjeli. A klubu i mladim igračima donijet će to dodanu vrijednost – zaključuje Prskalo.


Drago mi je što je Labrović toliko napredovao

Nediljko Labrović je sigurno igrač kojeg Prskalo posebno prati. Stasiti Sinjanin spasio je puno puta ove sezone Bijele i postao vratar reprezentativnog kalibra.


– Nediljko baš dobro brani i konstanta je. Kad treba, spasi momčad. Drago mi je zbog njega, napredovao je puno od kada je stigao iz Šibenika. Sve to svojim radom – kaže Andrej.