Pogled unazad

Na Rujevici su uglavnom profitirali kada su se odlučivali na povratke svojih bivših igrača

Portal Novilist.hr

Vjerojatno najlošijim povratkom posljednjih godina pokazao se onaj Marina Leovca.  "Leo" se u siječnju 2018. vratio na Rujevicu i zadržao do ljeta kada je prešao u Dinamo. U tih šest mjeseci objektivno nije bio na onoj razini igara po kojima ga pamte navijači Rijeke iz prethodnih sezona u bijelom dresu.



RIJEKA Povratak Franka Andrijaševića na Rujevicu u visokom postotku je izazvao nemalo zadovoljstvo kod pristalica riječkoga prvoligaša. Razumljivo, velika većina pamti njegove dojmljive partije u sezoni 2016./17. kada je Rijeka stigla do duple krune, a Franko u taj povijesni uspjeh ugradio 18 pogodaka. Istina, Andrijašević se nije dugo zadržao na Kvarneru. Splitski ofenzivni veznjak ubrzo je otišao u redove Genta, Rijeka je zaradila otprilike 50 posto od 4,2 milijuna eura koliko je iznosila odšteta. Franko se nije baš najbolje snašao u Belgiji, zabio je tek dva pogotka u 34 nastupa. Jedan pogodak više postigao je na posudbi u dresu Waasland-Beverena gdje je odigrao 16 utakmica. Ništa čudno i neočekivano. Andrijašević je specifičan igrač kojemu trener mora puno toga podrediti ako želi od njega izvući maksimum. Matjažu Keku je to uspjelo prije dvije godine, od Igora Bišćana se to tek očekuje u narednom periodu. Dobra vijest za trenera Rijeke je da je Franko prošle sezone ipak odigrao određenu kvotu utakmicu u Jupiler ligi, posljednju sredinu svibnja.


U tkz. “eri Volpi” na Rujevici/Kantridi su u pravilu izbjegavali vraćati igrače koji su prethodno prodali ili na neki način otpisali. Radije su se odlučivali na svježu krv, igrače željne dokazivanja nego “podrgrijavanje stare juhe” kako su to slikovito nazivali treneri staroga kova. Ipak postoje izuzeci koji pokazuju da je Rijeka uglavnom dobro prolazila s povratcima svojih igrača. U prvom redu se to odnosi na skupinu igrača koji su u jednom trenutku kao igrački balast poslani na posudbu u Speziju. Pokazalo se u konačnici da je Josipu Mišiću i kasnije Zoranu Kvržiću itekako godio povratak na Rujevicu nakon inozemnih epizoda. Mišić je bio jedan od ključnih igrača šampionske Rijeke, a Kvržić je odveo Rijeku do Kupa Hrvatske prošle sezone. Dario Čanađija je također bio u Speziji, nije po povratku u bijeli dres bio standardan igrač, ali je bio važan igrač u rotaciji šampionske momčadi Rijeke. I Roman Bezjak se u šampionskoj sezoni vratio na Rujevicu kao posuđeni igrač Darmstadta te dao svoj nemali doprinos u osvajanju duple krune. I vratar Simon Sluga je prije nego što je postao Prskalova pričuva, kasnije i prvi vratar, bio na posudbi u Lokomotivi što je sigurno ostavilo pozitivnog uticaja na njegov igrački razvoj. To su oni nasvjetliji primjeri. Možda će u tu skupinu uskoro i Ivan Tomečak koji se prošle zime vratio na Rujevicu. Nije još u onoj formi koja ga je svojevremeno krasila, no treba uzeti u obzir da se neposredno nakon dolaska ozljedio.


Vjerojatno najlošijim povratkom posljednjih godina pokazao se onaj Marina Leovca.  “Leo” se u siječnju 2018. vratio na Rujevicu i zadržao do ljeta kada je prešao u Dinamo. U tih šest mjeseci objektivno nije bio na onoj razini igara po kojima ga pamte navijači Rijeke iz prethodnih sezona u bijelom dresu.