Krečakova zastavica

Na današnji dan prije 21 godine na Kantridi se dogodila najveća krađa u povijesti HNL-a, ali i hrvatskog sporta

Portal Novi list

Zoran Krečak, Jasmin Agić, Nenad Gračan i Admir Hasančić

Zoran Krečak, Jasmin Agić, Nenad Gračan i Admir Hasančić

Zoran Krečak je bio siguran u svoju odluku, ali se kasnijim analizama pokazalo da je za desetak centimetara pogriješio i Rijeci oduzeo naslov prvaka



RIJEKA Prošla je 21 godina od najveće krađe u povijesti HNL-a, ali i jedne od najvećih sportskih nepravdi u povijesti hrvatskog sporta uopće. Nogometaši Rijeke su u posljednjem prvenstvenom kolu pred rekordnih 25 tisuća gledatelja pod stijenama Kantride ugostili Osijek. Bijelima je trebala pobjeda da potvrde osvajanje prve, povijesne titule prvaka. Momčad Nenada Gračana odigrala je jednu od slabijh utakmica te sezone, dugo se mučila, a onda u 90. minuti zahvaljujući spretnom Admiru Hasančiću postigla pobjednički pogodak. No, pomoćni sudac Zoran Krečak označio je zaleđe, glavni sudac Alojzije Šupraha ga nekoliko puta upitao je li siguran u tu svoju odluku.


Samo oni koji su te sezone i tih dana bili na Kvarneru znaju što to znači nogometna euforija. Nikad prije, ali ni poslije toga (pa čak ni kada se pobjeđivao Stuttgart ili osvajala dupla kruna) se ovaj dio Hrvatske nije tako snažno ujedinio iza svojeg nogometnog kluba


 




Zoran Krečak je bio siguran u svoju odluku, ali se kasnijim analizama pokazalo da je za desetak centimetara pogriješio i Rijeci oduzeo naslov prvaka, a brojnim navijačima ukrao volju za nogometom i vjeru da jedna od najljepših priča HR-nogometa može imati sretan kraj. Zagrebačka Croatija je te sezone postala prvak nakon što je u posljednjem kolu svladala Varteks koji je igrao s podmlađenom momčadi u Maksimiru, a Osijek je osvojio Kup nakon što je, također uz pomoć suca u finalu svladao Cibaliju.


Brojne naknadne analize uz pomoć moderne tehnologije dokazale su Krečakovu pogrešku


Ta momčad Rijeke bila je sastavljena od vlastitih juniora i odbačenih igrača drugih klubova. Nitko je uoči te sezone nije doživljavao kao pretedenta za sami vrh. No, na krilima punih tribina (te sezone nerijetko je na Kantridi bilo po 10 i više tisuća gledatelja) i silnih simpatija širom Hrvatske, nizala je pobjede. Na Kantridi su padali europski moćna Croatija, Hajduk… Hajduk je pao i na Poljudu, a Riječani su šokirali modre i u Maksimiru. Padala je te sezone i dugogodišnja HDZ-ova vlast, mlada država vapila je promjenama, a nogometaši Rijeke se na svojevrstan način prometnuli u simbol otporu svojevrsnom režimu. Mnoge političke opcije su tada zasurfale na riječkom valu, iskoristile Krečakovu krivu procjenu u svoje svrhe.


Foto galerija: Nogometna euforija u Rijeci uoči utakmice za prvaka 1999. godine Foto: Sergej Drechsler


A Rijeka? Ona je kao i nerijetko u povijesti ubrzo ostala sama sa svojim problemima. Nesuđeni “šampioni” su trajali jednu sezonu, a onda se polako rasuli po drugim klubovima ostavivši iza sebe nešto što se nikada više neće ponoviti. Samo oni koji su te sezone i tih dana bili na Kvarneru znaju što to znači nogometna euforija. Nikad prije, ali ni poslije toga (pa čak ni kada se pobjeđivao Stuttgart ili osvajala dupla kruna) se ovaj dio Hrvatske nije tako snažno ujedinio iza svojeg nogometnog kluba. Nikad prije ni poslije toga događaja jedan sportski događaj u ovom dijelu Hrvatske nije izazvao toliko tugu zbog poraza koji ostavlja ožiljak za sva vremena.