Loša igra...

Mierez udaljio Riječane od trećeg mjesta i Europe, nemoćna i jalova Rožmanova ekipa imala tek jednu priliku

Mateo Sučić

Mierez i Škorić/Foto PIXSELL

Mierez i Škorić/Foto PIXSELL

Mierez je zabio nakon jednog lošeg branjenja kornera (25') i poslije nespretne reakcije Nevistića na jednu dugu loptu (69') iz zadnje linije. Posebno upozoravajuće za Rijeku je što je većina igrača drastično pala u formi u odnosu na jesen i sasvim je jasno da će na Rujevici morati tražiti neka nova rješenja u svom kadru



RIJEKA Nogometaši Rijeke poraženi (2:0) su na gostovanju kod Osijeka u 22. kolu HT Prve lige i u Gradskom vrtu nastavili svoj proljetni hod po trnju. Rijeka već četvrtu uzastopnu utakmicu ne zna za pobjedu, u posljednja četiri kola postigla je samo jedan, a primila četiri pogotka i sa samo dva od 12 mogućih bodova zaostala za Goricom na trećem mjestu čak 11 bodova (uz utakmicu manje) čime je Europa bitno ugrožena.


OSIJEK – RIJEKA 2:0

Stadion Gradski vrt. Sudac: Duje Strukan (Split). Strijelci: 1:0 Mierez (25′), 2:0 Mierez (70′). Žuti kartoni: Pavičić (Rijeka).


OSIJEK: Ivušić 6.5, Škorić 7, Cheberko 6,5, D. Lončar 6,5, I. Silva 6,5 (od 79′ Jurčević), Kleinheisler 6,5 (od 79′ Pilj), Žaper 6,5, Brlek (od 12′ Jugović 6,5), Miloš 7, Mierez 7,5, Bohar 6,5 (od 71′ Erceg).




RIJEKA: Nevistić 5, Escoval 5,5, Galović 5, Arsenić 5, Tomečak 5,5 (od 77′ Pavičić), Mudražija 5, Čerin 5, S. Lončar 5 (od 58′ Drmić 5,5), Vukčević 5,5 (od 72′ Štefulj), Andrijašević 5 (od 77′ Murić), Kulenović 5,5 (od 72′ Menalo).

Rijeka je odigrala još jednu lošu utakmicu, napadački potpuno jalovu i sasvim je jasno da je pred strukom “bijelih” naporan posao traženja igre, forme i samopouzdanja. Posebno upozoravajuće za Rijeku je što je većina igrača drastično pala u formi u odnosu na jesen i sasvim je jasno da će na Rujevici morati tražiti neka nova rješenja u svom kadru.


Simon Rožman za gostovanje u Gradskom vrtu preslikao je formaciju (jedina prisilna zamjena bila je Arsenić – Smolčić) i ideju iz Velike Gorice, Rijeka je došla u Osijek s namjerom da njoj obrana donese pozitivan rezultat, ali kako je utakmica odmicala bilo je sve manje izvjesno da će “bijeli” sačuvati čistu mrežu.


Nenad Bjelica odlučio je prilagoditi formaciju Rijeci, umjesto kartoniranog Bočkaja u početnu postavu ubacio je jednog stopera više (Cheberko) i preslikao Rožmanovih 3-5-2, ali i Matu Miloša dignuo skroz visoko na polovicu Riječana kako ne bi dao prostora Tomečaku.


Da je to bio dobar potez pokazala je već 5. minuta kada je Igor Silva ubacio s desne strane, a Miloš glavom pogodio vratnicu. Rijeka je odgovorila pet minuta kasnije kada je Andrijašević dobio jedan od rijetkih riječkih duela na sredini terena i pronašao rupu u obrani Osijeka. Lopta u prostor za Lončara je bila idealna, ali veznjak “bijelih” je s 20-ak metara pucao ravno u Ivušića. Dojam je da je mogao napraviti još poneki korak naprijed i biti opasniji…


Udarac Lončara, zanimljiva dubinska lopta prema Kulenoviću i još jedan bezopasan pokušaj glavom Andrijaševića bilo je praktički sve od Riječana u prvom dijelu, ostatak prve dionice utakmice bio je u znaku domaćina koji nije srljao kako ne bi ostavio “bijelima” prostor za kontru. Budući da su igrači Osijeka lakoćom dobivali duele, Rijeka je potpuno podbacila na planu agresije pa je domaćin uzimao druge lopte zbog čega je bilo samo pitanje trenutka kada će procuriti u zadnjoj liniji Riječana.


U 19. minuti Kleinheisler je glavom pucao u Nevistića i najavio probleme Rijeke s visokim loptama. U 25. minuti Jugović je izveo korner s desne strane, Škorić nadvisio Arsenića, pa Mierez izmaknuo pažnji Galoviću i glavom skrenuo loptu u mrežu Rijeke – 1:0.


Osijeku je vodeći pogodak dao mirnoću i prebacio pritisak na Rijeku koja je morala pronaći način kako postati opasna.


Nije se dogodilo jer se u poluvremenu baš ništa nije promijenilo u igri Riječana. Osijek je imao komociju rezultatske prednosti pa je mogao biti strpljiv u čekanju svojih prilika koje su se otvorile svaki put kada bi Riječani pokušali nešto hrabrije napasti. U 53. minuti je Silva pucao u blok Galovića pa Kleinheisler preko gola, u 57. su “bijeli” još jednom kapitulirali nakon prekida ali je opravdano zbog zaleđa poništen pogodak Škorića, dok je Rijeka na drugoj strani tek jednom zaprijetila preko Kulenovića koji je u 68. minuti prema golu usmjerio slobodni udarac Čerina.


I dok igra Rijeke dugim loptama nije urodila plodom, jedan takav pokušaj Osijeka pretvorio se u pogodak za 2:0. U 69. minuti Nevistić je neodlučno istrčao na jednu dugu loptu iz zadnje linije Osijeka, umjesto da je izbije na tribinu išao je u primanje što je iskoristio uporni Mierez koji je lako poentirao u praznu mrežu – 2:0.


Raspale su se tu ambicije Riječana. Iako je Rožman pokušavao izmjenama (Drmić, Menalo, Murić, Pavičić…) nešto promijeniti, Osijek je, poput Rijeke prije nekoliko godina, pokazao da zna igrati na rezultat, lako kontrolirao sve jalove pokušaje i duge lopte pa na kraju zasluženo slavio i nastavio utrku s Dinamom… A Riječanima pokazao da će se rezultatski morati “vaditi” na Jadranskom derbiju iduće subote, ali više od toga ponovo pronaći energiju koja je nosila “bijele” cijele jeseni.