Franko Andrijašević

Kapetan Rijeke uoči nastavka sezone: “Došlo je vrijeme da pokažemo gdje nam je mjesto”

Denis Frančišković

VRATITI DUG NAVIJAČIMA – Franko Andrijašević/Foto V. KARUZA

VRATITI DUG NAVIJAČIMA – Franko Andrijašević/Foto V. KARUZA

Kad gledam cijelu sezonu, stvarno je bila turbulentna, bilo je uspona i padova, ali kad smo na sto posto i to kao cijela momčad, onda možemo napraviti velike stvari – kaže Andrijašević



RIJEKA Nogometaši Rijeke opet su okupirali Rujevicu u predblagdansko vrijeme, Velika subota donosi i u ovom trenutku veliku utakmicu za Bijele. Momčad Gorana Tomića na startu nastavka prvenstva gost je Gorice kojoj već duže vrijeme gleda u leđa, ali i polako se primiče sastavu koji je od ulaska u prvoligaško društvo u stalnom usponu.


Prednost Velikogoričana od 15 spala je na jednoznamenkasti broj od devet bodova. Dovoljno da probudi maštu riječke momčadi uoči sudara koji umnogome može odlučiti daljnju putanju obaju sastava ili ih pak i dalje zadržati po onoj »ista meta, isto odstojanje«.


Gorica je u ovome trenutku u prednosti u lovu na treće mjesto koje sigurno donosi europsku ulaznicu, Rijekine akcije pak puno bolje kotiraju uoči polufinala Kupa, ali prije svega samo na papiru, kada se zna da je Bijelima protivnik Istra 1961, a Gorici europski Dinamo.




– Stvarno se dobro treniralo u Umagu, uigravali smo se jer praktički i nije bilo puno vremena za usavršavanje novog sustava nakon odlaska trenera Rožmana – kaže kapetan Franko Andrijašević. – Treninzi su bili dobri i naporni, od srijede je krenula baš prava priprema za Goricu. Sve u svemu, možemo biti zadovoljni, nije bilo niti nekih ozljeda.


Nakon vezanih pobjeda nad Slaven Belupom i Varaždinom trener Tomić bio je jasan: treba popraviti sve segmente igre.


– Slažem se, igra mora biti još bolja i okomitija, da što bolje ulazimo u prostor… Mislim da smo neke stvari popravili, pogotovo obrambeno gdje ne mislim samo na zadnju četvorku, već na sve igrače. Svi igramo i obranu i napad. Poraz od Kopra? Pa možda to ne sugerira da je tako, ali to su bila dva raziličita poluvremena, u prvom bez zamjena protivniku smo dozvolili samo jedan udarac, a mi smo stvorili dosta više situacija za gol. No to je isto jedan od segmenata koji moramo popraviti, realizacija mora biti bolja.


Od dolaska Tomića na čelo struke Andrijašević je zauzeo svoju prirodnu poziciju polušpice, Murić igra desno krilo, Menalo lijevo gdje ga je mijenjao Lončar, dok je napad bio rezerviran za rotirajući dvojac Drmić – Kulenović.


– Meni osobno odgovara taj sustav i volim igrati na toj poziciji. Generalno gledajući ostatak momčadi i njima se više sviđa kad igramo u tom sustavu. Međutim, svaki sustav ima svoje prednosti i mane. Možda je mali problem taj da nemamo neku treću i četvrtu opciju za krila, odnosno bokove. Tu smo malo tanki, ali tu je Sterling, koji eventualno može pokriti tu poziciju, možda i netko iz sredine. Sve u svemu, smatram da smo prema naprijed dobili jednog igrača više koji nam je možda nedostajao protiv momčadi koje su se protiv nas isključivo branile.


Trofej Kupa

Rijeka je i u dobroj poziciji da uđe u finale Kupa, a samim time i drugi put zaredom obrani Rabuzinovo sunce.
– Jedan trofej nakon ovako turbulentne sezone puno bi značio i nama i navijačima. I sezonu učinio dobrom. Po meni to bi bilo fantastično i s obzirom na ulaganja drugih klubova, ali s druge strane, svjesni smo da nas prije finala čeka jako teška utakmica. Istra 1961 se digla i to nije jednaka momčad protiv koje smo igrali prijašnjih sezona. Idemo korak po korak i želimo se dokazati ne samo u Kupu nego i u prvenstvu. Dužni smo to sebi i navijačima – tvrdi Franko.

To je nogomet


U Rijekinoj napadačkoj ideji Drmić i Kulenović su najistureniji. Kulenović je već u nekoliko navrata pokazao da može biti dobitak, puno više se do kraja prvenstva očekuje od Drmića.


– Teško je igraču kada dugo nije u natjecateljskoj formi i Drmiću treba malo vremena. Riječ je o kvalitetnom igraču, vidjeli smo kakav je pogodak zabio Belupu kad je praktički sve sam napravio. U toj nas je utakmici vratio u život jer nam je baš trebao taj gol. Drmić je dosta toga prošao kroz karijeru, ima iskustva i jednostavno mu nedostaje malo da uđe u pravi ritam.


Andrijašević je u Lokomotivi odradio dobar dio početka uzlazne karijere, no Tomića je u pravom smislu riječi upoznao tek po dolasku na Rujevicu.


– Tomića svi najviše znamo kao trenera Lokomotive, stvarno smo igrali jako puno utakmica s njima pod njegovom trenerskom palicom i uvijek je bilo teško. Njegove su momčadi uvijek imale glavu i rep te ga po tome najviše znam, osobno ga prije dolaska u Rijeku nisam poznavao. Treninzi su mu također kvalitetni, sve ima svoj smisao, nije po onoj »samo da se odradi«… Sad je sve na nama i da te ideje što prije usvojimo.


Je li kod Rijekine momčadi bio u pitanju možda neki sličan sindrom onomu u reprezentaciji, kad momčad želi i trudi se, ali jednostavno ne ide?


– Dogodilo se ono što se zna dogoditi u nogometu. Prije Tomićeva dolaska upali smo u seriju loših rezultata, neki »crni oblak« se nadvio nad nama, svi su nam tepali da igramo najljepši nogomet, a mi nikako da dođemo do nekog opipljivog rezultata. Iako smo na travnjaku osjećali da smo u dosta utakmica bili dominantniji i bolji, no rezultat nas nije nagrađivao. I onda se uvuče nervoza, svatko od nas dan, dva živi u nekom svom svijetu i razmišlja o svojim pogreškama, što je mogao bolje… To je po meni normalno i ljudski.


No, atmosfera je među igračima uvijek bila jako dobra. Eto, sad smo povezali dvije pobjede. Slažem se da igra nije bila bajna, ali raduje me da smo u te susrete ušli s dosta energije. Kao da nam je to nedostajalo. Znamo da to nije dosta, uz energiju će trebati pokazati i kvalitetu. Stiže nam novi val utakmica i vjerujem da smo spremni fizički, ali i u glavi da pokažemo što znamo i gdje nam je mjesto. Kad gledam cijelu sezonu, stvarno je bila turbulentna, bilo je uspona i padova, ali kad smo na sto posto i to kao cijela momčad, onda možemo napraviti velike stvari.


Hrabrost i stil


Val utakmica Riječane na početku travnja vodi na gostujuće terene Gorice, Šibenika pa potom Istre 1961 u Kupu…


– To je zahtjevan niz. Već na startu bit će teško protiv Gorice, jako je dugo nismo dobili. To bi trebao biti velik motiv za sve nas, a s druge strane, Gorica je pokazala da prema nikomu nema respekta, što smo vidjeli i protiv Hajduka u Kupu. Hrabra su momčad koja ima svoj stil igre, dobro ih poznajemo, ali eto, nikad nismo uspjevali naći način na odgovorimo na tu njihovu igru.


Iako smo u posljednjim dvjema utakmicama na Rujevici stvarali prigode, a oni zabijali. Sada se stvarno nadam da je vrijeme da neke stvari budu na našoj strani, da možda prvi zabijemo gol pa će i utakmica možda drugačije ići. Šibenik je jako dobra momčad, a Istra je po meni fantastična u posljednje vrijeme, ima dobru energiju koju su joj donijeli novi igrači.


Eventualna pobjeda u Velikoj Gorici bitno bi promijenila i »odnose snaga«, Bijele direktnije uključila u borbu za treće mjesto. Bodovni bi zaostatak s 15 spao na samo šest bodova.


– Bodovno bi nam pobjeda kod Gorice donijela puno, ali više gledam na onu drugu stranu, donijela bi nam sigurno jako puno samopouzdanja. Treba nam jedna takva pobjeda i povezivanje pozitivnog niza, nadam se da smo svi toga svjesni, za nas ne bi trebalo biti većeg motiva u ovome trenutku nego dobiti Goricu, s kojom imamo tako loš omjer.


U sadašnjoj situaciji navijači više svjedoče utrci Rijeke i Hajduka u borbi za četvrtu poziciju. I pritom kao da dva jadranska rivala samo čekaju kiks jedan drugoga.


– Nažalost, doživjeli smo dva poraza od Hajduka na Rujevici gdje smo bili u nekom lošem trenutku. Kažnjeni smo i tu smo gdje jesmo. Zanimljivo je u vrhu, zanimljivo u sredini, zanimljivo na začelju. Mislim da nismo zaslužili onako loš niz utakmica bez obzira na sve, često nismo bili nagrađeni, tako da je jednostavno došlo vrijeme da i mi zaredamo s dobrim rezultatima – zaključuje Andrijašević.