Povratak doma

KAO NEKADA Rijeka u trećem izdanju Armadine priredbe deklasirala Olimpiju, nikad vatreniji povratak pod stijene Kantride

Denis Frančišković

Igrači uz Armadu/Foto M. LEVAK

Igrači uz Armadu/Foto M. LEVAK

Armada je doslovno razbudila Kantridu u svakom smislu, a Bijeli se odužili na najbolji način šesticom u mreži Zmajčeka uz "hat-trick" Josipa Drmića



RIJEKA Vatreno na tribinama i oko njih, vatreno na travnjaku! Uz znani slogan “samo jedno mjesto na svijetu zove se dom”. Potvrdilo se to i ovog petka dok su olovni oblaci nad Kvarnerom prijetili igračima i publici u trećem Povratku na Kantridu. No, ona je na kraju opet zasjala u starom sjaju kao u najbolja vremena.


Foto galerija: POVRATAK NA KANTRIDU: Rijeka - Olimpija Foto: Mateo Levak


Pod svjetlima reflektora koji kao da sjaje bolje nego prije i griju dušu svakog navijača Bijelih, na solidno upeglanom travnjaku pucački raspoloženi Bijeli svima koji su došli odužili su se šesticom protiv trećeplasiranog slovenskog sastava uz “hat-trick” Josipa Drmića.


RIJEKA – OLIMPIJA 6:1

Prijateljska međunardona utakmica: Rijeka – Olimpija 6:1 (2:0). Stadion Kantrida. Gledatelja: 5.000. Sudac: Luka Milković (Rijeka). Pomoćnici: Balen (Rijeka) i Marušić (Matulji). Strijelci: 1:0 Drmić (24′), 2:0 Drmić (29′), 2:1 Lamine (52′), 3:1 Vučkić (55′), 4:1 Drmić (58′), 5:1 Obregon (80′), 6:1 Mudražija (82′).




RIJEKA: Zlomislić (od 46′ Prskalo), Tomečak (od 75′ I. Smolčić), Escoval, Krešić, Vukčević (od 75′ Merkulov), Selahi (od 75′ Mudražija), Liber, Murić (od 75′ Bilić), Vučkić, Ampem (od 46′ Lepinjica), Drmić (od 75′ Obregon).


OLIMPIJA: Vidovšek, Nukić (od 64′ Kujović), Fink (od 80′ Kosić), Bokaye, Kompan (od 80′ Fogec), Petrov (od 46′ Lamine), Špehar (od 46′ Kurež), Andrejašić, Korun, Tomić (od 64′ Kapun), Djalo (od 64′ Bončina).

A počelo je puštanjem stotine bijelo-plavih balona na centru igrališta i nikad vatrenije. Jednostavno to se ne pamti! Prve četiri minute igrači su igrali uz vatromet, petarde, dojmljivo bijelo-plavo dimnu zavjesu uz ogradu i grlatu podršku… Na stadionu i okolo njega. Toliko da su se i počela paliti svjetla u stanovima i na balkonima okolnih nebodera. Kao u dobra stara vremena. Sve toliko dojmljivo i žestoko, a opet dozirano. Armada je doslovno razbudila Kantridu u svakom smislu. Uz znakovito skandiranje Kantrida, Kantrida! I Uz Drmića pokazalo se bila najbolji igrač Rijeke u Povratku na Kantridu, projekta koji jednostavno mora još na ovaj, sličan i bolji način zaživjeti i sljedećih godina.


Škarice, greda…


A na travnjaku? Čestitke su zaslužili i igrači obje momčadi. Igralo se motorično i s puno energije. Bez poštede. Goran Tomić u najavi utakmice ustvrdio je da su i Rudeš i Olimpija za njega ozbiljne provjere. I to je pokazao početnim sastavom kojeg je poveo Ivan Tomečak, već “veteran” Bijelih i ovaj put kapetan momčadi. Koji je sa 184 nastupa blizu i velikog jubileja u dresu Rijeke.


Ampem je u 11. minuti zagrijao dlanove vratara, a one navijačke Vučkić u 14. minuti. Udarac atraktivnim “škaricama” majstorski je skinuo Vidovšek koji je u prvom dijelu bilo puno zasposleniji za razliku od Zlomislića koji je mogao odmoriti među vratnicama i guštati u atmosferi i igri svoje momčadi.


I onda je na scenu stupila osovina Drmić – Murić. Prvi u ulozi prvog glumca, drugi u ulozi režisera. U 24. minuti Murić je u svom stilu prizemno podvalio loptu iza leđa slovenske obrane, a Drmić potvrdio osjećaj za takve lopte, ova se iz prva zatresla u mreži – 1:0. Pet minuta kasnije Murić je na desnoj strani opet inicirao akciju iz koje se “zakuhalo” u šesnaestercu, a Drmić iz gužve opet pogodio mrežu – 2:0. Do kraja poluvremena zatresla se i greda Ljubljančana nakon udarca Ampema u 33. minuti.


Ajme meni


Drugo poluvrijeme počelo je golom Slovenaca u koprodukciji pričuva zabio je Lamine na dodavanje Kureža, no Riječani su sve brzo vratili na početak. U idućih šest minuta dali su još dva gola po onoj ovosezonskoj “tko nama gol, mi njemu dva”. Prvo je (55′) Vučkić zabio nakon vratarskog odbijanca i udarca Murića, a potom (58′) Liber u malonogometnoj akciji servirao loptu Drmiću za “hat-trick” i – 4:1. I na najbolji način najavio 60. minutu. A ona je opet po tradiciji bila razevirana za bakljadu i ovaj put znakovit transparent “Ima nešto vrijednije od zlata…”.


Rijeka je potom nabujala, odužila se na kraju vatrometom golova. Zabijali su još Obregon i Mudražija za konačnih – 6:1. Zmajčeki su jednostavno bili nemoćni. Ajme meni nije mi dobro, zapjevali su igrači i Armada podno Zapada…