Rijeka vs. Olimpija

KAO NEKAD, SVI NA KANTRIDU! Sve je spremno za veliki Armadin spektak uz potporu kluba

Denis Frančišković

Kantrida je davala jednu posebnu čar. Uvijek se rado vraćamo na Kantridu i vjerujem da će to opet biti prava nogometna fešta - rekao je Ivan Tomečak



RIJEKA Kao nekad, svi na Kantridu! Znakovit je i tradicionalan poziv svim ljubiteljima kultnog sportskog mjesta pod stijenama i najvažnije sporedne stvari na svijetu pred večerašnje (20 sati), treće izdanje Povratka na Kantridu u organizaciji Kluba navijača Armada i bitnu potporu HNK Rijeka. Iako su pogledi uprti u nebo, organizatori priželjkuju stari ugođaj i pravu sportsku feštu pod stijenama. Tako je bilo i na prva dva izdanja u kojima je Rijeka u rujnu 2018. ugostila Maribor (4:0), a u listopadu 2019. godine Zrinjski (1:1). Olimpija je treći gost, ovoga puta, momčadi Gorana Tomića.


– Sjećam se svoje prve utakmice na Kantridi u dresu Rijeke. Zabio sam protiv Istre i bio je to naš prvi gol te sezone, početak lijepe priče i uspješne sezone – kaže Ivan Tomečak u evociranju svojih početaka u bijelom dresu.


Dodaje da se uvijek lijepo vratiti na Kantridu, igranje pod stijenama pamti kao poseban osjećaj.




– Lovranska glazba je svirala uoči utakmice, bile su tu mažoretkinje, Kantrida je davala jednu posebnu čar. Uvijek se rado vraćamo na Kantridu i vjerujem da će to opet biti prava nogometna fešta. Pozivamo ljude da dođu u što većem broju. Vjerujem da će biti odlična atmosfera – najavio je spektakl Tomečak.


U pravom svjetlu


Vjekoslav Miletić, aktualni prvi pomoćnik Tomića, u prvom izdanju protiv Maribora bio je pomoćnik Matjaža Keka i direktno uključen u sve događaje.


– Bilo je fenomenalno te prve godine! Drugu sam osjetio kroz nastup protiv veterana Zrinjskog i gledanje utakmice seniora. Cijeli život sam proveo na Kantridi i dan danas kad dolazim poseban je osjećaj vidjeti samo ovo zdanje. Kod nas igrača, koji smo tu nekad igrali i trenirali, Kantrida budi posebne uspomene – kaže Miletić.


Sudar s Olimpijom, trećeplasiranim sastavom Slovenije, bit će prigoda da se Rijeka pokaže u pravom svjetlu i da i u reviji opravda epitet lidera HNL-a.


Užitak rada


– Daleko je to od prijateljske utakmice. To su normalne utakmice, samo što se ne igra za bodove. Uz ambijent za koji sam siguran da će ga napraviti Armada i ostatak navijača, bit će to podsjetnik na one prave utakmice na Kantridi. Iz ove garniture, natjecateljske utakmice okusili su samo Prskalo i Tomečak te ja kao trener. Već sam nekim igračima u direktnoj komunikaciji objasnio što klubu i navijačima znači igranje pod stijenama. Možda im uoči utakmice i pokažemo neke sekvence da dobiju bolji uvid u ono što se nekad događalo na našem stadionu – dodaje Miletić.


Momčad Bijelih opet je u pogonu, nakon dviju pripremnih utakmica fokus će biti na Dinamu. Zasad s Kvarnera puca pogled na ostatak lige.


– Sigurno da možemo biti zadovoljni. No, pred nama je dalek put do 36. kola, pred nama je puno posla, a trenutna pozicija je takva da imamo pravo uživati u njoj. Užitak je raditi, dobra je unutarnja energija i vibra momčadi. Nikad čudniji rezultati i igre Rijeke? Naravno da niti jedan trener na svijetu ne želi krenuti iz rezultatskog minusa. Kada bih bio siguran da ćemo uvijek izvesti takve preokrete, rekao bih »ajmo sami sebi zabiti gol pa ćemo početi igrati«. Puno radimo na tome i pokušavamo dokučiti zašto nam se to događa. Radit ćemo na poboljšanju ulaska u utakmice bez obzira na karakter ove momčadi koja redovito minus pretvara u plus. To su na kraju možda i slađe pobjede, a dosta živaca se potroši – rekao je prvi Tomićev asistent.


Momčad Bijelih slagala se u hodu, do nove godine trebalo bi je i bitnije standardizirati.


– Imamo širok broj igrača od kojih svatko može konkurirati za prvi sastav. To je ono što nas posebno raduje. Brzo će i derbi s Dinamom. U stanci mi treneri još više radimo na pripremi momčadi. Dolazi nam Dinamo koji je pobijedio Genk i Hrvatskom dragovoljcu dao osam pogodaka… Jedva čekamo tu utakmicu, Dinamo je uvijek Dinamo, a mi imamo još rezerve da budemo bolji. Bit će to pravi derbi. Ostatak konkurencije? Od prvoga kola se vidjelo da će liga biti dobra. Hajduk se pojačao, Osijek gradi momčad već duže vremena, ali sve ovisi od utakmice do utakmice. Treba se potruditi u svakoj utakmici. Evo, mi smo dobili Istru 6:3, a znamo kako je bilo prvih 20-ak minuta – zaključuje Miletić.


Veterani s Orijentom 1919

U predigri glavne utakmice snage će odmjeriti veterani Rijeke i Orijenta 1919 budući da je Olimpija odustala od dolaska.