Nešto ne štima

Kako Simon Rožman misli igrati Europu s obranom koja prima početničke pogotke kao protiv Lokomotive?

Portal Novi list

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Igra uže obrane i reakcije vratara u posljednje vrijeme ne slute baš da će ova Rijeka predstavljati važniji europski faktor



RIJEKA Simon Rožman, trener “bijelih“, konstatirao je nakon remija s Lokomotivom (2:2) kako je momčad na dobrom putu prema svojem konačnom cilju, a to je da dočeka u pravom stanju ono najvažnije kraj sezone, kada se igra finale Kupa, početak nove sezone i europske dvoboje, koji će također brzo doći. U prijevodu ove utakmice treba shvatiti kao dobru pripremu za ono što slijedi. Nije baš najjasnije zbog čega su ogledi koji mogu donijeti drugo mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka manje važni od onih koji će se dogoditi za mjesec ili dva, ali činjenica je da trener Rijeke ima veliki problem.


Iako je Rožman svojedobno odustao od igranja četiri braniča u zadnjoj liniji i počeo igrati s trojicom, čime je stabilizirao momčad, igra uže obrane i reakcije vratara u posljednje vrijeme ne slute baš da će ova Rijeka predstavljati važniji europski faktor. Rijeka je odigrala sasvim solidnu utakmicu protiv Lokomotive, međutim primila je dva pogotka kakva ne smije primiti ozbiljna momčad. Kod prvoga pogotka Lirim Kastrati je pobjegao trojici braniča, koji su ostali prilično visoko, gotovo s centra i zabio u bliži kut. I dok se mlađahnom vrataru Panduru zbog godina i neiskustva može tolerirati još jedna lošija reakcija iskusnom Galoviću se ovaj kiks ne bi smio događati. Uostalom, nije prvi put!


Rožman i njegovi suradnici moraju krenuti u veliku rekonstrukciju uže obrane čije skupocjene individualne pogreške postaju sve veći problem za njegovu momčad




Rijeka samo ludom srećom u Varaždinu nije dobila pogodak nakon sličnih situacija. Obregon je u nekoliko navrata pobjegao Galoviću i Velkovskom nakon duge lopte. Dobro je poznato kako se u toj situaciji mora reagirati, odnosno kako se obrambeni igrači moraju postaviti da bi smanjili mogućnost bijega. Jedan stoper uzima igrača, drugi je u korekciji nekoliko metara iza.


Ništa bolje nije reagirao ni Capan kod drugoga pogotka “lokosa”, odnosno penala na Uzuniju u završnici utakmice. Rijekini braniči ponovo su dobili gol s osjetnim viškom igračam. Štoviše, Uzunijevo kretanje je bilo toliko predvidljivo baš kao i napadača Osijeka nedavno u polufinalu Kupa. Capanova reakcija bila je identična – skrivio je prekršaj za najstrožu kaznu. Rožman i njegovi suradnici moraju krenuti u veliku rekonstrukciju uže obrane čije skupocjene individualne pogreške postaju sve veći problem za njegovu momčad.


Uostalom. pogledajte i sami sažetak utakmice i jeftine pogotke koje su bijeli primili.