Iskusni branič »bijelih«

IVAN TOMEČAK Nama je utakmica s Kolosom finale Svjetskog prvenstva

Mateo Sučić

Ivan Tomečak/Foto PIXSELL

Ivan Tomečak/Foto PIXSELL

Iskustvo iz europskih utakmica mi govori da u svakom tom nastupu moraš ići sto na sat jer ako nisi pravi, netko drugi te jednostavno pregazi. To nam i u četvrtak mora biti vodilja – kaže Ivan Tomečak



RIJEKA Ivan Tomečak igrač je s najviše nastupa za »bijele« u europskim utakmicama iz aktualnog kadra Rijeke. S 38 utakmica Zoran Kvržić je nedodirljiv, a Tomečak će nastupom protiv Kolosa preskočiti Matu Maleša i s 25 nastupa biti drugi na toj ljestvici.


Od Prestatyn Towna 2013. do Genta 2019. godine skupilo se Tomečakovih euronastupa za Rijeku, velikih utakmica i sjajnih rola koje je imao protiv Stuttgarta, Betisa, Seville i Feyenoorda, a koje će sada pokušati ponoviti protiv Kolosa.


– Lijepa brojka i nadam se da će tih nastupa biti što više, da ćemo proći Kolos i što duže ostati u Europi. Iskustvo iz tih utakmica mi govori da u svakom tom nastupu moraš ići sto na sat jer ako nisi pravi, netko drugi te jednostavno pregazi. To nam i u četvrtak mora biti vodilja – kaže Ivan Tomečak, koji će kao najdražu istaknuti onu prvu europsku sezonu s Rijekom.




– Mislim da svi pamtimo onu prvu sezonu u kojoj smo bili potpuni autsajderi pa smo uspjeli napraviti zapažen rezultat. Stuttgart je bio poseban, sjećam se i asistencije Benku za volej protiv Betisa… To su one utakmice koje se pamte, ali svaka mi je draga na svoj način.


Naravno, iza poraza ostane gorčina, a meni je posebno žao one utakmice protiv Seville kada smo u nadoknadi dobili gol za 2:2, a oni su osvojili Europsku ligu. Ipak, ja se držim one da je svaka iduća utakmica najvažnija, nikad se ne gleda što je bilo, a nama je sada Kolos finale svjetskog prvenstva i moramo se baciti na glavu.


Radišna momčad


Rijeka će u četvrtak dočekati Kolos bez da je ovog vikenda igrala prvenstvenu utakmicu, samim time i tražiti iskupljenje za onaj poraz u Osijeku.


– Budući da je utakmica protiv Hajduka odgođena, odigrali smo protiv juniora da se dobro istrčimo i dobijemo podražaj, a s druge strane da se možemo dozirati kako ne bismo išli u neke velike napore, odnosno kako bismo što spremniji dočekali taj sraz s Kolosom. To nam je u ovom trenutku najvažnija utakmica sezone i sve je podređeno tome. Priprema ide u smjeru da budemo maksimalni, da ih dobro analiziramo kako bismo znali njihove vrline i mane, što će nam pomoći da odigramo najbolje što možemo.


Tomečaku bi u pripremi moglo pomoći i iskustvo koje ima iz Ukrajine. Iako je Kolos te 2015. bio tek na početku svog uspona prema tamošnjoj nogometnoj eliti, branič Rijeke dobro zna kakav nogomet njeguju takve momčadi.


– Očekuje nas zahtjevna utakmica jer su radišna momčad, prava ukrajinska. Igrao sam tamo, gledao sam ih protiv Arisa i vidio onu tipičnu njihovu discipliniranu školu. Oni će sve odraditi školski, na svaku loptu će ići do kraja, u svaki duel će ući maksimalno… Disciplinirani su u obrani i napadu, dobri su kao momčad, bez pojedinaca koji odskaču.


Nedavno su doveli i Seleznyova s kojim sam igrao u Dnjipru i za kojeg znam da je jako kvalitetan igrač. Tih godina je bio jedan od najboljih u momčadi, kao i Mandyuk koji je u Kolosu danas kondicijski trener. Ostale igrače ne znam osobno, ali vidim da su kvalitetni čim su izbacili Aris u gostima.


Kolos prema profilu momčadi na neki način podsjeća na onu prvu Miškovićevu Rijeku koja je igrala Europu, bez zvučnih imena, ali koja je znala odigrati utakmice na visokoj razini.


– I sada će biti najvažnije da mi igramo kao momčad, da na svaku loptu ne idemo jedan po jedan, nego svi zajedno. Treba vjerovati u to što radimo, to je recept za pozitivan rezultat i prolazak u idući krug. Nedostajat će nam malo navijači, u onim utakmicama iz prethodnih sezona oni su nas nosili do svake te europske pobjede i s te strane ćemo biti hendikepirani, ali na Rujevici se moramo postaviti kako treba, imamo više iskustva u Europi i to moramo pokazati na terenu.


Poziv na oprez


Iako Kolos nije zvučno ime u europskim okvirima, Tomečak poziva na maksimalan oprez.


– Informirao sam se o Kolosu kada sam vidio da igraju protiv Arisa. Vidim da su nedavno osnovani, ali očito imaju kapital kada su u tako kratko vrijeme došli do dobrog rezultata. To je najbolji poziv na oprez, ozbiljna su momčad… Seleznyov možda više nije kao nekad, ali dobar je igrač i po tome što je on došao u Kolos mogu zaključiti da su i ostali igrači kvalitetni.


Tomečak dobro zna što znači igrati Europu i kakve momčadi mogu doći na Rujevicu u grupnoj fazi pa ističe da je to veliki motiv momčadi uoči sraza u četvrtak.


– Normalno da se osjeti da je ispred tebe nešto bitno. Ne samo nama igračima, nego cijelom klubu, pa i cijeloj Rijeci. Mislim da nema čovjeka koji ne bi želio da Rijeka igra Europu, da opet budu pune tribine… To je nešto za što svi mi živimo i radimo, na takvim utakmicama je veći fokus, budeš koncentriraniji i motiviraniji da odigraš što bolje i napraviš dobar rezultat. A to je ono što želimo i sve podređujemo tome – zaključio je Ivan Tomečak.


Hvala Čolaku na doprinosu, ali opet će netko iskočiti

Rijeka će na Kolos bez prve špice Antonija Mirka Čolaka, koji je otišao u PAOK.
– Ako je taj njegov transfer gotov, a ja sam na svojoj koži osjetio da nije gotovo dok stvarno nije gotovo, želim mu zahvaliti na doprinosu. Prošle sezone je zabio 20 golova u prvenstvu, bio prvi strijelac lige, davao bitne golove za Rijeku… Puno je donio i klubu i momčadi, osvojio trofeje. Ja mu želim još puno sportskih uspjeha s klubom i u reprezentaciji.
Kako bez Čolaka?
– Kada nema jednog, iskoči netko drugi. To je normalan ciklus nogometaša i kluba, uvijek dođe netko tko će pokušati biti isti ili bolji. Ne sumnjam da će onaj tko uskoči u njegove kopačke dati sve da tako i bude – kaže Tomečak.