Sportski direktor Rijeke

IVAN MANCE Rijeka ostvaruje ono što drugi sanjaju

Mateo Sučić

Ivan Mance/Arhiva NL

Ivan Mance/Arhiva NL

Kada je ostvaren sveti cilj osvajanja naslova prvaka, otvorili smo prostor našim mladim igračima s idejom da ostanemo približno jednako uspješni



RIJEKA Nogometaši Rijeke na Rujevici su ovaj tjedan počeli pripreme za zahtjevno razdoblje u kojem će pored HNL-a početi svoje natjecanje i u grupnoj fazu Europske lige. Za »bijele« će to biti slatke brige, iako će u dvadesetak dana odigrati čak sedam utakmica, Europa je pozornica kojoj su težili.


Na neki način Rijeka je nastavila kontinuitet pojavljivanja na europskoj sceni nakon što je četvrti put u posljednjih sedam godina izborila grupnu fazu Europske lige.


– To je velika stvar za Rijeku, ali i za hrvatski nogomet. Pokazali smo da nismo prolaznici na europskoj sceni, postali smo netko tko se ima pravo redovito nadati da će sudjelovati u Europi i to je odlična stvar za imidž kluba – kaže Ivan Mance, sportski direktor Rijeke, naglašavajući da se malo klubova iz šire regije može pohvaliti takvim kontinuitetom.




Prva dva Rijekina plasmana u skupinu Europske lige dogodila su se na krilima uzleta poslije ulaska privatnog kapitala u klub, treći je došao kada je Rijeka bila na vrhuncu neposredno nakon osvajanja naslova prvaka i dojam je da se sada, s ovom mladom momčadi, najmanje očekivalo da će se napraviti taj korak.


– Klub ima svoje cikluse, a prve dvije godine bile su razdoblje stabilizacije kluba nakon svih onih godina patnje koje su se ranije događale, nakon toga se gradilo Rijeku, koja je imala jedan sveti cilj, a to je osvajanje naslova prvaka i kada se to ostvarilo, počeli smo najavljivati da moramo malo promijeniti strategiju i otvoriti prostor našim mladim igračima, a da ostanemo približno jednako uspješni. U našoj viziji i strategiji je postojala nada da ćemo ući u europska natjecanja i možda smo time iznenadili više ljude oko sebe nego nas same.


Pod povećalom


Plasman u grupnu fazu Europske lige bio je važan i za trenera Simona Rožmana, koji je u jednom razdoblju bio pod povećalom, nerijetko i meta kritika…


– Rijeka u ovih osam godina čvrsto stoji iza svakoga, bilo da se radi o trenerima, igračima ili sportskim direktorima i to je pokazatelj kako se treba raditi. Nije uvijek lako izdržati nekakve pritiske javnosti, ali trener je taj koji ima maksimalno povjerenje. Rožman nije izabran slučajno, kao što nije bio ni Kek ili kasnije Bišćan, znali smo koje su njegove kvalitete, da je vrhunski u radu s mladim igračima, da zna napraviti koheziju u momčadi i isto tako smo znali da to ne ide preko noći.


Nitko ne poznaje situaciju u klubu ili u svlačionici kao mi, koji smo već godinama ovdje cijeli dan. Za razliku od mnogih klubova, uvijek smo se držali kontinuiteta struke, a nismo svoje slabije dane, tjedne ili mjesece pokrivali smjenama trenera. To je ono u čemu je Rijeka jaka i u čemu radi razliku.


Osim kroz rezultate prve momčadi, okretanje mladim igračima počelo značiti klubu i po pitanju transfera. Pandur je prvi otvorio seriju odlazaka tih produkta klupske škole nogometa, a u perspektivi bi takvih transfera moglo biti još.


– Bilo je još ponuda za mlade igrače koje su odbijene, primjerice za Lepinjicu, pa dvije za Nevistića od kojih jedna zadnji dan prijelaznog roka. Sve skupa se odvija u pravom smjeru i doći će na naplatu, ne kao nužnost da ih se prodaje, nego kao prirodna stvar da u nekom trenutku naprave iskorak u svojim karijerama.


Ostaje dvojba jesu li prodaje Pandura i Čolaka, uz ulazak u Europsku ligu, dovoljne za zatvoriti budžet.


Skupo održavanje


– Uvijek bi bilo dobro da bude nešto više, održavanje kluba je skupo, a budžet je varljiv pa moramo biti oprezni u raspolaganju financijama jer ne znamo što će se dogoditi zbog ove specifične situacije. U svakom slučaju zadovoljni smo, ali ne i potpuno spokojni. Sigurno ćemo na zimu tražiti neke nove mogućnosti za naše igrače i ako bude kvalitetnih ponuda, prodavat ćemo i ići u neke nove investicije.


Posudbe igrača pokazale su se, za sada, kao uspješan model, a Čerin i Kulenović su se brzo istaknuli. Rijeka ima pravo na njihov otkup.


– Prije svega bitno je naglasiti da imamo opcije te posudbe na kraju sezone produžiti za još godinu dana, a razdoblje od dvije godine je jako dugačko u kontekstu pripreme za neki budući transfer. Opcije su dohvatljive s obzirom na njihovu mladost i njihovu kvalitetu, Čerin je na pragu reprezentacije Slovenije, Kulenović je standardni U-21 reprezentativac. Obojica su u fokusu velikih klubova i Rijeka će na terenu moći njih valorizirati na tržištu.


Kakvi su kratkoročni planovi kluba?


– Nastavljamo strategiju afirmacije mladih igrača. U idućem razdoblju pokušat ćemo unaprijediti uvjete rada škole nogometa kako bi bili na još višoj razini. Želimo se fokusirati na to da je Rijeka prema svima otvorena i da je Rijeka svima prijatelj i partner te da je to zajednički smjer koji može i radi razliku da uspijevamo ostvariti ono što drugi sanjaju – zaključio je Ivan Mance.