Derbi u gostima

GORAN TOMIĆ Tradicija u današnjem susretu neće biti jako bitna, osjetio sam puls momčadi

Denis Frančišković

TRAŽI PREPOZNATLJIVU MOMČAD - Goran Tomić/Foto PIXSELL

TRAŽI PREPOZNATLJIVU MOMČAD - Goran Tomić/Foto PIXSELL

Ova utakmica je jako bitna za nas i to protiv momčadi koja igra stvarno odličnu sezonu. Moramo težiti golu, to je nužno ako želimo osvojiti bodove - kaže Goran Tomić, trener Rijeke



RIJEKA Vrijeme nakon prvenstvene stanke Bijelima u subotu donosi derbi 27. kola, momčad Gorana Tomića čeka još jedno veliko iskušenje, ovoga puta na gostovanju kod Gorice, trećeplasiranog sastava HNL-a i polufinalista Kupa Hrvatske. O momčadi Kristijana Lovrića koji je na Rujevici debitirao za A reprezentaciju već se posljednjih sezona od ulaska u prvoligaško društvo puno zna, Velikogoričani napreduju iz sezone u sezonu, ugodno su iznenađenje i drugog i niza korona-natjecanja na dva kolosijeka.


Riječani su na stanku otišli s dvije vezane pobjede (Slaven Belupo, Varaždin) nakon kojih su svi na Rujevici mogli barem malo odahnuti. Bijeli su ušli u dotad nepamtljiv niz loših rezultata, toliki da su se rušili i neslavni klupski rekordi. I u isto vrijeme srušili su Dinamo u Maksmiru te izbacili Osijek u Gradskom vrtu u četvrtfinalu Kupa! Sve to dovoljno govori o oscilacijama i turbulencijama kroz koje je prolazila prvo momčad Simona Rožmana, pa potom i Gorana Tomića.


– U Umagu je odrađeno sve što smo htjeli, istina, bez reprezentativaca, a posebno smo radili na taktičkim stvarima – kaže trener Tomić. – Odigrali smo i prijateljsku utakmicu s Koprom koja nije prošla na način na koji sam zamislio. Želio sam dobiti malo širu sliku kadra i na koga se može najozbiljnije računati za sam kraj sezone. Reprezentativci su se vratili zdravi, jedino Velkovski ima neke posljedice zadnje utakmice.




U Umagu nije bio šestorice reprezentativaca, Menala, Lončara, Velkovskog, Gnezde Čerina, Nevistića i Kulenovića. Koliko je to bila otežavajuća okolnost za trenera u provedbi nekih njegovih novih ideja?


– Treneri uvijek čekaju ta dva tjedna stanke da se mogu posvetiti više igri i svim igračima, a onda otpadne dobar dio jako bitnih igrača. Ali što je, tu je, tako nešto slično bilo je i u Lokomotivi, a tako je i svim klubovima koji su u gornjem dijelu ljestvice. Moramo se prilagoditi, ali naravno, više bih volio da smo bili svi na okupu.


Velkovski upitan


Zdravstveni karton itekako je zadovoljavajući za Tomića u ovome trenutku, a nema niti igrača sa žutim kartonima. Desetorica pak imaju drugu javnu opomenu…


– Dečki su se vratili u dobrom stanju. Čerin je na EP-u odigrao tri utakmice po 90 minuta, dok ostali, izuzev Velkovskog, nisu igrali u srijedu. Oni će s te strane biti svježiji u odnosu na Čerina. Smolčić dulje vrijeme out? Ozljeda je iza njega, ušao je u puni trening, jednako kao i Escoval. To su dobre vijesti jer smo pojačali konkurenciju na stoperskoj poziciji.


Bijelima sa subotnjom utakmicom počinje zahtjevan travanj, za početak tri utakmice u nizu na gostujućim travnjacima, kod Gorice, Šibenika i Istre 1961 u polufinalu Kupa. Na papiru težak raspored. U praksi?


– U ovo vrijeme korone i epidemioloških mjera igranje na strani nekako predstavlja manju razliku. Mislim da to neće biti neka velika otežavajuća okolnost, u tim utakmicama možemo i želimo ići na pobjede.


Koliko god Rijeci ne leži, Gorica je u ovome trenutku velika prilika za Bijele. Susret bez prevelikih kalkulacija i eventualna pobjeda približili bi Tomićevu momčad Velikogoričanima na samo šest bodova. A prije samo nekoliko tjedana ta se prednost činila teško uhvatljivom i za Rijeku i za Hajduk.


– Ova utakmica je jako bitna za nas i to protiv momčadi koja igra stvarno odličnu sezonu. Momčad je to koja po mnogima ne igra baš lijepo za oko, ali jednostavno uzima bodove. Čvrsti su i nezgodni iz prekida, iz tranzicije kažnjavaju i najmanju pogrešku. Znam da Gorica dosad nije ležala Rijeci, ali uvijek postoji nešto novo, neki novi početak. Tradicija u ovom susretu neće biti jako bitna. Vjerujem da imamo kvalitetu da u ovoj utakmici idemo u nadigravanje za bodove.


Tvrdi su to ogledi dvaju suparnika, ali Rijeka je u situaciji da joj bod malo znači. Praktički nema jako puno izgubiti, a može jako puno dobiti. Kakvu Rijeku očekivati?


– Još prvoga dana sam rekao, s kim god budemo igrali, to neće biti Rijeka koja se zavuče u svoj šesnaesterac ili ispred njega. Ili da čekamo da slučajno zabijemo gol. Bitno je da momčad zna što se radi i kad se brani, i kad napada. Želim da svi igrači sudjeluju i u fazi napada, i u fazi obrane. Moramo težiti golu, to je nužno ako želimo uzeti bodove. Želim da u ovu utakmicu uđemo s prepoznatljivim gardom.


Puls momčadi


Za Bijele je olakotna okolnost neigranje Joeya Suka, motora momčadi, no tu je uvijek opasni Kristijan Lovrić, s 15 golova drugi strijelac lige iza Miereza (18).


– Lovrić je njihov daleko najopasniji igrač. Ali, treba istaknuti i Matara koji je trenutačno u jako dobroj formi, kao i Špikića. Lovrić uvijek nekako nađe put do gola i znamo da na to moramo dodatno pripaziti. Igrači koji budu igrali na njegovoj strani morat će odigrati na visokoj razini jer Lovrić kažnjava kad ima i sekundu vremena i prostor.
Tomić je trener koji nikad nije izgubio na gostovanju kod Gorice. Pobjedu je ostvario četiri puta, četiri susreta završavala su bez pobjednika, uz dva poraza.


– Ispada da smo u Lokomotivi stvarno bili dobri kod Gorice. Odigrali smo međusobno puno jako dobrih utakmica, ali tako je to, neka momčad ti uvijek leži više, neka manje. Nama je u tom periodu Gorica odgovarala, kao i njihov stil igre. Nastojat ćemo da se to preokrene i u budućnosti na isti način u korist Rijeke.


U cijeloj priči dobro će trebati tempirati formu i za Istru 1961, koja je utakmica s posebnim ulogom vrijednim finala Kupa.


– Iskreno, o tome ćemo razmišljati nakon Šibenika, kada ćemo imati četiri dana pripreme za Pulu. Svaku utakmicu idemo s najjačim snagama i nećemo raditi neke dugoročne planove.


Novi trener Rijeke u Umagu je mogao bolje snimiti unutarnje stanje i duh koji vlada među igračima. Koliko je zadovoljan s tim važnim segmentom svake momčadi?


– Osjetio sam puls momčadi i jako sam zadovoljan atmosferom u momčadi. Pogotovo s njihovim odnosom prema radu i općenito s cijelim klubom. Ugodno sam iznenađen kako klub diše i iznutra, kao i s razinom profesionalizma i kvalitete svih zaposlenika. Samo želim da igrači tu pozitivnu energiju prenesu na travnjak. Onda ćemo puno lakše ostvariti naše ciljeve – zaključuje Tomić.