Kapetan Rijeke

FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ Nitko sretniji od mene da podignem pehar na Šubićevcu

Denis Frančišković

Franko Andrijašević / Snimio Vedran KARUZA

Franko Andrijašević / Snimio Vedran KARUZA

Osvojiti Kup i podići pehar bilo bi za mene vrhunac doživljaja. Posebno jer još uvijek ne znam hoće li mi to biti zadnja utakmica u dresu Rijeke - kaže Andrijašević



RIJEKA Nakon izborene Europe i promocije dobrog dijela mladih igrača pred nogometašima Rijeke večeras je treći, ništa manje važni ovosezonski cilj. Cilj koji dodatno itekako može oplemeniti sezonu. A uoči nje želja je bila što više dogurati u Kupu pri čemu »bijeli« nisu iznevjerili.


Dapače, još su jednom potvrdili kako im ovo prestižno domaće natjecanje itekako odgovara posljednjih godina kada su u tri finala isto toliko puta uzimali Rabuzinovo sunce »modrima«. Posljednji put prošle godine na Drosini s vrhunskom igrom cijele momčadi i potpisom Zorana Kvržića na travnjaku.


Ništa manje iskušenje čeka večeras momčad Simona Rožmana koji je na dobrom putu da uđe u društvo Rijekinih trofejnih trenera. U Puli je Dinamo bio favorit, sada će se mnogi složiti da je kvaliteta na strani Rijeke, ali da su šanse s obzirom na formu i kvalitetu Lokomotive podjednake. Bilo kako bilo »bijeli« su cijeli tjedan fokusirani na zadnju utakmicu sezone. Kao i obično kod Rožmana vodi se briga o svakom detalju, ništa se ne prepušta slučaju.




– Nije lako s obzirom na vrućinu, ali nema popuštanja. Dosad smo bili pošteđeni vrućina, sada nas po prognozama čeka toplinski val. Što se prije naviknemo bit će nam lakše – kaže Franko Andrijašević, stožerni igrač Rožmanove Rijeke i vjerojatno kapetan momčadi u Šibeniku.


– Slično će sigurno biti i u Šibeniku. Pogotovo kad »udari zvizdan«, no igramo u kasnijem terminu što bi nam trebalo malo olakšati igru. No, i na to se treba pripremiti i fizički i psihički. Treba naviknuti tijelo na te nagle promjene temperature. Znamo za što se borimo i nema nikakvog alibija.


Iza Franka i momčadi je treće mjesto u sezoni. Dovoljno za zadovoljstvo?


– Prije korone bili smo drugi i nekako smo se nadali da ćemo i zadržati tu poziciju. Međutim, imali smo tu »crnu rupu« od pet utakmica koje nismo dobili, ali opet smo na kraju odigrali dobro i uhvatili treće mjesto koje je u novonastaloj situaciji također bilo upitno.


S obzirom na sve uspone i padove moramo biti zadovoljni. Afirmirali smo mlade, ali i s obzirom na financijsku situaciju, jer u konačnici smo ispred Osijeka i Hajduka koji su uložili više.


Bila je ovo sezona koja je pokazala neke nove trendove u hrvatskom nogomet. I drugi su počeli ulagati, konkurencija se zaoštrila, a i klubovi iz donjeg doma oni su koji streme dodatnom iskoraku.


– Neke stvari su se promijenile. Prije par godina imao sam osjećaj da više ulažu samo Dinamo i Rijeka, Hajduk i Osijek nisu bili u nekoj bajnoj situaciji. Mislim da je to ipak dobro za hrvatski nogomet. Posebno je vidljivo veliko ulaganje Osijeka koji i dalje s puno stvari ide u tom novom smjeru. Sad nekako dobijamo ono što se željelo, znači četiri-pet kvalitetnih i financijski stabilnih klubova što sigurno pridonosi i jačoj ligi.


Franko u očima Franka ove sezone?


Nisam najzadovoljniji svojom sezonom. Brojke su mogle biti i bolje. Međutim kad se pogledam u ogledalo znam da sam dao sve od sebe od kada sam se vratio na Rujevicu. Bilo je malo kriznih razdoblja kod mene, a i situaciji je bila malo drugačija nego što sam navikao. Primjerice nisam bio navikao da s Rujevice netko odnosi bodove. Eventualno bod. Trebalo se malo drugačije snaći u tom dijelu. Žao mi je što nije bilo malo više mojih golova i asistencija.


Bez presinga i tereta


Ugovor o posudbi s Gentom ističe. Sve tri strane na početku su nove runde razgovora i pregovora…


– Imam veliku želju i motivaciju da ostanem na Rujevici. Želio bih ostati još godinu dana, no vidjet ćemo nakon Kupa. U pitanju su tri strane Gent, Rijeka i ja. Da samo ja odlučujem to bi se lako riješilo. Gent me se želi riješiti, prodati me i možda nešto zaraditi. Mislim da im moja nova posudba baš i ne odgovara. Vidjet ćemo u danima odmah nakon finala Kupa. Ja sam optimist, a ako ne možda me čeka neka nova epizoda negdje drugdje ili u B momčadi Genta.


Trener Simon Rožman jasno je naglasio kako bi volio takvog igrača imati u kadru i za novu sezonu.


– Imam dobru suradnju s Rožmanom, već me je pitao kakva je situacija u mom slučaju. Vidim po njemu da ima veliku želju da ostanem, a meni to sigurno odgovara. Puno znači kad imaš podršku trenera i kad te vidi u svojim planovima. Rijeka je sredina koja meni odgovara.


Korona je unijela puno neizvjesnosti u nogomet. Je li Europa šansa za klubove poput Rijeke u ovoj situaciji?


– U današnjem svijetu nogometa veliki ulogu igraju financije. Ali ne moraju uvijek biti presudne. Kad bi gledali samo po tome onda bi Rijeka trebala možda završiti četvrta ili peta. Nije to najbitnije, ali ipak je važan faktor. Puno toga ovisi o prijelaznom roku, mogućim odlascima i dolascima. Naravno, par pravih pojačanja bitno bi diglo kvalitetu. Pogotovo jer nas čeka Europa gdje za nešto više moraš biti konkurentan. Puno je upitnika, a naravno bilo bi dobro kad se pojačali i proširili roster.


Jedan od prvih suigrača prvi je »topnik« lige. Djelomično i njegovom zaslugom…


– Iza Čolaka je odlična sezona. Nije nikome lako zabiti četiri gola u jednoj utakmici. Drago mi je zbog njega, i on i Marić i Caktaš imali su odličnu sezonu. Čolak je to zaslužio svojim radom, ne postaje se baš tako lako prvi strijelac lige.


Kad su u pitanju utakmice s velikim ulogom puno se puta spominje psihološka priprema.


Psihološka priprema je jako bitna, ali s druge strane ne treba sebi stvarati niti prevelik pritisak, presing ili dodatni teret. Bit će to već peta međusobna utakmica ove sezone i nismo jedni drugima nepoznanica. Treba mirno ući u utakmicu i ne trošiti se previše psihički i zbog velikih vrućina. Mi kao momčad i klub imamo posljednjih godina puno iskustva u Kupu i to je pozitivna stvar. Dobar primjer je prošlogodišnji finale gdje se pokazalo kako se momčad zna dobro pripremiti i za te utakmice s velikim ulogom.


Nema alibija


Lokomotiva je Andrijaševićeva momčad iz nekih drugih vremena. Kako vidi ovu današnju?


Lokomotiva je baš momčad, imaju puno mladih željnih dokazivanja. Već sada su napravili nekoliko dobrih transfera, a sezona još nije gotova. U Osijeku su pokazali i psihološku stabilnost u utakmici u kojoj im je igrala samo pobjeda i protiv jakog protivnika koji dugo nije doma izgubio.


Nemaju navijače, ali imaju momčad, atmosferu i odličnog trenera koji ih je dobro posložio. Svi dišu kao jedan i prije i nakon korone su stvarno igrali zapaženo. Ove sezone »lokosi« su stvarno respektabilna momčad.


Rožman inzistira na energiji i dinamici igre. Puno pažnje psovećuje izgradnji kontinuiranog napada. S druge strane »lokosi« baš tada znaju biti najubojitiji, jednom loptom za Uzunija i Kastratija stvoriti probleme…


– »Lokosi« imaju brzinu. Mlada su i poletna momčad i tu ćemo morati posebno pripaziti. Mi smo znali jako dobro prezentirati kontinuirani napad, ali i imali situacija kad nismo mogli naći prava rješenja. Nadam se da će nam ove zadnje pobjede biti putokaz.


Digli smo se i stabilizirali, vratili samopouzdanje i mislim da su tu šanse 50:50. Oni su cijele sezone u nekom usponu, mi smo u posljednje vrijeme tako da će baš biti zanimljivo. I vjerojatno neizvjesno do samog kraja.


Tomić i Rožman osvježenje su trenerske scene u HNL-u.


– Tomić se dokazao svugdje gdje je bio. Rožman i Tomić su treneri koji dolaze. Pokazuju znanje i ideju. Iskreno Tomić me nije vodio niti u jednom klubu, ali ono što čujem i kad pogledam njegove rezultate sve je stvarno za pohvalu.


Koliko je bitno prvi zabiti pogodak u jednoj ovakvoj utakmici?


– Sigurno da je bitno, ali baš i nije presudno. Lakše je u takvim situacijama, ali mislim da to neće presuditi u ovoj utakmici.


Na Šubićevcu neće biti navijača, posebno riječkih koji su imali ambiciozne planove…


– Nama su naši navijači jako važni i sigurno će nam puno nedostajati. Oni su ti koje te poguraju kad je malo teže. Žao mi je zbog toga, ali opet s druge strane zna se za što igramo i što je ulog i ne smije u ničem tražiti alibi.


Kako bi bilo podignuti Rabuzinovo sunce u Šibeniku?


– Meni je Rijeka u srcu, puno toga mi je dala i prihvatila me kad sam mislio da neće biti tako s obzirom da sam igrao i za Hajduk i za Dinamo. Osvojiti Kup i podići pehar bilo bi za mene vrhunac doživljaja. Posebno jer još uvijek ne znam hoće li mi to biti zadnja utakmica u dresu Rijeke i hoću li ostati. Sreći ne bi bilo kraja – zaključuje Andrijašević koji je s Rijekom već osvojio »duplu krunu«, znači ovo bi mogao biti njegov treći riječki trofej…