Jubilej za kraj

FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ Kapetan će u Varaždinu odigrati stotu utakmicu u dresu Rijeke: “Bilo bi lijepo priču završiti s Europom, a onda želim okrenuti novi list u karijeri”

Zlatko Horvat

Franko Andrijašević/Foto PIXSELL

Franko Andrijašević/Foto PIXSELL

Prvu epizodu u Rijeci nikad neću zaboraviti, ali volio bih da sada izborimo mogućnost igranja Europe onima koji ostaju. Novi klub? Najprije se želim što bolje odmoriti te što prije pronaći angažman. Želio bih što prije razriješiti sve s Gentom jer znam da me odavno ne vide tamo - kaže Franko



RIJEKA Franko Andrijašević u nedjelju će u Varaždinu odigrati stotu utakmicu u dresu Rijeke. U 99. utakmici kapetan Bijelih bio je strijelac prvoga pogotka, dobro se snašao nakon kornera i poslao loptu u mrežu susreta sa Slaven Belupom u Koprivnici. Josip Drmić je s bijele točke u 69. minuti potvrdio pobjedu Rijeke, koja je ostala u utrci za četvrtim mjestom.


– Pred nama su još dva kola, za nas dva finala jer želimo izboriti Europu. Utakmica u Varaždinu neće biti nimalo laka. Varaždinci su pokazali kakva su momčad i protiv Dinama i protiv Osijeka, čak i protiv Hajduka kada su izgubili u posljednjoj minuti. Sve tri momčadi su se mučile protiv njih. Bit će svega, na nož, gori njima, gori nama. Meni je to stota utakmica za Bijele i nadam se da će mi ostati u lijepom sjećanju – kaže Franko Andrijašević, kapetan Rijeke.


Kiša nije mogla pokvariti raspoloženje jučer u riječkoj svlačionici uoči rekuperacijskog treninga poslije uspjeha u Koprivnici. Bez obzira na vrijeme, puno je teže bilo nakon poraza od Hajduka, a pogotovo poslije debakla od Dinama.




– Sigurno da je lakše kada su tu pobjede, bolja je atmosfera. Možda u Koprivnici nije bila »ljepotica« od utakmice, ali mislim da smo bili kompaktni, što nam je nedostajalo u drugom poluvremenu protiv Dinama i na Poljudu kroz cijelu utakmicu. Nije bilo lako ni mentalno pripremiti i odraditi tu utakmicu, nakon dvaju poraza u kojima si primio osam golova. Nije bilo lako, ali ne samo da mi je drago što smo dobili, već i što nismo primili gol. Nadam se da ćemo se svi skupiti u ove dvije utakmice, nije ostalo puno, još sedam-osam dana i bacimo se na glavu i onda na zasluženi odmor krenuti sa smiješkom.


Jedanaesterci


Fran Jović je najprije dosudio jedanaesterac, a onda je nakon pregleda snimke promijenio odluku i pokazao na korner, poslije kojeg je Franko zabio za vodstvo. Kod pogotka Drmića s »kreča«, Jović je također pogledao snimku nakon što je srušen Menalo.


– Znali smo nekako da će kod prve situacije teško biti penal, rekao je to i Menalo, dok je kod druge rekao da je sigurno jedanaesterac… Dok čekaš odluku, već nekako znaš što će biti dosuđeno, rijetko se dogodi da se u tim situacijama svira nešto što nismo vidjeli ili osjetili.


Ponekad konzultacije glavnog suca i VAR suca ostavljaju vremena za pritiske, a budući da nema gledatelja, događaju se scene kao na nižerazrednim utakmicama, gdje svatko vuče na svoju stranu.


– Ima smiješnih situacija. No, svi mi igrači priželjkujemo povratak navijača, nekad se osjećaš da igraš neku prijateljsku utakmicu. Nema onog pravog žara i adrenalina kao kada su navijači na tribinama, pogotovo nama na Rujevici, gdje su tribine blizu, gdje s dvije-tri tisuće ljudi grmi kao da je sve puno. Dugo se već igra bez navijača i nama oni nedostaju. Iskreno, možda zbog toga i rezultati nisu nisu najbolji. S njima bismo, uvjeren sam, na nekim utakmicama puno bolje prošli nego što smo prošli.


Trideseti rođendan

Franko Andrijašević rođen je 22. lipnja 1991. godine u Splitu. Gdje će dočekati 30. rođendan?
– Ha, ha, ha… Iskreno, ne znam. Eto, ovo su moje posljednje utakmice za Rijeku, mislim da to neće biti ovdje. Vjerujem da ću do 30. rođendana naći angažman. Živi bili pa vidjeli.

Ove je sezone bilo previše oscilacija u igri Bijelih, možda je razlog upravo u praznim tribinama.


– Ne bih rekao da je to jedini razlog, ali sigurno je to jedan od razloga. Na tim domaćim utakmicama je drugačije, kada je teško i nešto napravim, uz navijače te pukne adrenalin. S druge strane, protivniku je teže, nesigurniji je kada se zagrmi s tribine. Ne kaže se bez razloga da su navijači dvanaesti igrač, ima tu utjecaja. To i ja smatram. Opet, moraš biti profesionalac, takve stvari staviti sa strane i svaku se utakmicu ponašati kao da je pun stadion.


Modri zasluženo


Dinamo je na Rujevici potvrdio četvrtu titulu u nizu, a Bijelih drugu sezonu u nizu neće biti među prve dvije momčadi HT Prve lige, što im je uspjelo u šest sezona prije toga.


– Zasluženo su prvaci. Onime što na napravili u Europi samo su pokazali o kakvoj se momčadi radi. Nije im bilo lako, u drugom dijelu praktički su igrali svaka tri dana. Dobra je stvar što imaju širok roster igrača, mogu mijenjati sisteme i igrače. Treba im skinuti kapu za sve što su učinili, a imaju prigodu osvojiti dvostruku krunu. Bez mrlje. Osijek? Ne iznenađuje njihovo drugo mjesto jer godinama stalno ulažu.


Uskoro će im biti gotov i novi stadion. Evo, oni sada pričaju o Mierezu, kojeg će platiti dva milijuna eura kao da je to reći dobar dan. Kada imaš novac i mogućnost dovoditi igrače, realno je očekivati da će se to osjetiti na rezultatu, pogodovo u HNL-u, gdje nema toliko klubova koji imaju tu mogućnost plaćanja transfera i plaća. Nećemo dugo čekati trenutak ni da Osijek bude prvak. S obzirom na ulaganja, dogodit će se to u skoroj budućnosti.


Njegova druga epizoda u Rijeci je pri kraju. U prvoj je osvojio prvenstvo i kup 2017. godine, u drugoj kup lani.


– Bilo bi lijepo tu priču završiti s Europom. To bi bilo super. Po drugom dolasku osvojen je Kup, igrali smo sada Europsku ligu. Meni je to bio prvi nastup na pravi način. Jednom sam je igrao s Hajdukom, ali jednu utakmicu dok sam bio mlađi. S obzirom na sve okolnosti, bili bismo zadovoljni s tim plasmanom u Europu. Prvu epizodu u Rijeci i tu trofejnu sezonu nikad neću zaboraviti, ali volio bih da sada izborimo mogućnost igranja Europe onima koji ostaju i da onda mirne savjesti krenemo dalje.


Barca i Guardiola

Polako se raspetljavaju prvaci u ligama petice.
– Žao mi je što Barca neće biti prvak. Imala je previše prilika, ali nisu uspjeli. Imaju još neke teoretske šanse, ali zapravo je nemaju. Drugi klub koji obožavam je Atletico Madrid pa kada prvak nije Barcelona, neka je Atletico. Samo da nije Real…
Ostalo je i finale Lige prvaka.
– Navijat ću za City. Zbog Pepa Guardiole. Bio je u Barci, napravio čudo momčad i pod njegovim vodstvom to je bilo ljepota za gledati. Vrhunski je trener i od tada niže dobre rezultate. Neki će reći da mu je lako kada ima novaca za transfere, ali i ostali vrhunski treneri imali su mogućnost dovođenja igrača pa u nekim klubovima u kojima su imali novaca nisu se pokazali. Zato gotivim Pepa i volio bih da City osvoji Ligu prvaka.

Njegova agencija Niagara skrbi o nekoliko hrvatskih igrača, a njihovi klijenti su Dani Olmo, Alvaro Morata, Nacho iz Real Madrida…


– Moj menadžer je godinama isti, a ova agencija je osnovana prije dvije-tri godine. Imaju odlične igrače. Zadovoljan sam. Najprije se želim što bolje odmoriti te što prije pronaći angažman. Želio bih što prije razriješiti sve s Gentom jer znam da me odavno ne vide tamo. Ne bih želio ići na novu posudbu, radije bih raskinuo ugovor ili napravio transfer kako bih mogao okrenuti novi list u karijeri.


Tri reprezentativna nastupa

Kapetan Bijelih odigrao je tri (prijateljske) utakmice za nogometnu reprezentciju Hrvatske, jednu 2014. protiv Južne Koreje, dvije u siječnju 2017. godine.
– U ovom trenutku pričati o reprezentaciji je glupo i nezahvalno, ima tu mladih igrača koji su budućnost. No, kada sam i ja bio mlađi, pokazivao dobre partije, možda sam mogao više puta biti pozvan. Ante Čačić me nije vidio u svojim kombinacijama, a svaki trener i izbornik ima pravo na svoje mišljenje. Na nama igračima je da se nametnemo na terenu, a ne kroz priču kroz medije. No, kada pogledam unatrag to razdoblje, uvjerenja sam da sam trebao više puta biti pozvan i tko zna kako bi to dalje izgledalo. Imam osjećaj da za to sve sada malo kasno.
Zlatko Dalić ga nikad nije nazvao.
– Kada je došao, ja sam bio u Belgiji, gdje mi nisu cvale ruže. On najbolje zna je li ikad razmišljao o meni. Nitko sretniji od mene da dođe izbornikov poziv, ali već postoji neki roster od 25-30 igrača za EURO. Neka nova lica i neka nova imena u reprezentaciji neće se pojavljivati, tako neću ni ja – kaže Andrijašević.