Prizemljena Rijeka...

FOTO Rijeka bljesnula samo u jednom trenutku, Bijeli nisu bili pravi protivnik raspoloženom Hajduku

Denis Frančišković

LAŽNA NADA - Josip Drmić nakon svog pogotka/Foto M. LEVAK

LAŽNA NADA - Josip Drmić nakon svog pogotka/Foto M. LEVAK

Rijeka je zadnjih pet godina triput dizala Rabuzinovo sunce, ali večeras je protiv sebe imala bolju momčad, gladniju trofeja kojoj je veliki zamašnjak bila i brojna domaća publika



SPLIT Prizemljena Rijeka i Hajdučka fešta na Poljudu! Finalni susret finala Kupa potpuno je zasluženo pripao Splićanima koji su tako došli do svog sedmog Rabuzinovog sunca i barem zakratko ostavili Rijeku na čekanju. Hajduk je osvojio prestižni trofej nakon devet godina, loša Rijeka koja je bljesnula samo u jednom trenutku prvog dijela, nije bila pravi takmac raspoloženim domaćinima.


Rijeka je zadnjih pet godina triput dizala Rabuzinovo sunce, ali večeras je protiv sebe imala bolju momčad, gladniju trofeja kojoj je veliki zamašnjak bila i brojna domaća publika. Bila je to sjajna nogometna večer s dvostrukim strijelcem Darijom Melnjakom na Poljudu koju su nažalost zasjenili Rijekini navijači.





Lažnu nadu Riječanima je na početku probudio Drmić golom iz kontre (13′) za početno vodstvo, ali Hajduk se brzo vratio na početne postavke. Do odmora je okrenuo rezultat, a onda i Smolčić isključenjem (41′- drugi žuti) doveo Riječane u bezizlaznu situaciju.


Prvo poluvrijeme donijelo je puno sadržaja, taktičkog nadmudrivanja, tri gola i crveni karton. Svega pomalo o obostrano opreznoj igri u kojoj je Hajduk kontrolirao posjed i generalno bio puno bolja momčad. Rijeka se opredijelila za taktiku čekanja i povučenije igre. I to joj se brzo isplatilo.


Proigravanje Obregona


U 13. minuti Obregon je majstorski proigrao Drmića, on izbio sam ispred gola, imao vremena i da zastane, namjesti ciljnike i hladokrvno poentirao pored nemoćnog Kalinića – 1:0. Bio je to hladan tuš za domaće i ispunjeni Poljud, očekivano i za erupciju radosti na riječkoj tribini. No, nakon toga Rijeka je stala, do odmora nije uspjela zapucati prema golu niti osmisliti opasniju akciju. Bijeli su se orijentirali na kontre, ali sve je to bilo sporo i nemaštovito, lak plijen za domaće braniče i zadnje vezne igrače.




Splićani su brzo povezali redove, sabrali se i sve ozbiljnije prijetili Labroviću. U takvoj igri sjajno je igrao Melnjak kojeg je bilo svuda pomalo. U 21. minuti ubacio je dobro za Krovinovića, a on pucao kraj gola s desetak metara. Bio je to samo nagovještaj onog što će se događati.


Tri minute kasnije Hajduk je izjednačio, Melnjak je dobro ubacio u srce šesnaesterca, a Ferro skočio i nadskočio Smolčića i efektno pogodio glavom kut Labrovića – 1:1. Deset minuta kasnije sveprisutni Melnjak je pucao opasno preko grede kraj Ampema nakon što ga je dubinskom loptom s 30-ak metara filigranski točno pronašao Grgić.


Domaćini su došli u vodstvo u 34. minuti i to nakon sjajne akcije. Sahiti je ubacio s lijevog boka, Livaja u svom stilu primirio loptu u šesnaestercu i još bolje asitirao za Melnjaka koji je lakoćom ponetirao sa sedam, osam metara – 1:2.


Livajini promašaji


Po Riječane je sve loše krenulo u smiraju prve dionice, u 41. Smolčić je uz aut liniju zaradio drugi žuti i isključenje i ostavio Riječane s desetoricom igrača. Drugi žuti stigao je nakon povlačenja Livaje za dres, potpuno nepotrebno, čime je riječki kapetan po svemu sudeći zaključio svoju riječku epizodu i očekuje ga nastavak karijere u Njemačkoj. Smolčić se po izlasku s terena ispričao navijačima…



Domaći su mogli povisiti vodstvo u 43. minuti, Elez je nakon ubačaja tukao preko grede.


Odmah početkom nastavka Melnjak je drugim golom praktički zapečatio sudbinu Riječana. I to nakon velike greške Selahija. U 56. minuti išao je sam ispred Labrovića i lakoćom poentirao – 1:3. Rijeka je počela opasno živjeti, četvrti gol visio je u zraku, vladala je čak i panika u riječkim redovima.


U tim trenucima spašavao je dosta toga Labrović, a dobro se ispromašiovao i Livaja. Prvo je Labrović u 63. minuti čudesno obranio na crti dva pokušaja Melnjaka. I onda su počeli brojni promašaji najboljeg strijelca lige. U 68. minuti izbio je sam pred riječkog vratara nakon greške, ali je Labrović izašao kao pobjednik. Dvije minute kasnije u stopostotnu šansu Livaju je gurnuo Čolina, on se opet sjurio prema riječkim vratioma, zaobišao Labrovića, ali otišao i malo ukoso i prebacio prazna vrata.



Livaja je svoj udarac okušao i u 75. minuti, silovita lopta s 25 metara sijevnula je i išla pravo u dobro postavljenog riječkog čuvara mreže. Menjak je mogao do “hat-tricka” u 78.


Hajduk je susret mirno priveo kraju, šteta što su jednu feštu od nogometa pokvarili riječki navijači.



Foto galerija: Finale Kupa Hajduk - Rijeka Foto: Mateo Levak