Evociranje uspomena

FOTO Pod kultnim stijenama se okupila momčad koja je prije pola stoljeća vratila Rijeku u Prvu ligu

Portal Novi list

Riječki dečki su na ovom mjestu prije 50 godina ostvarili veliki uspjeh/Foto V. KARUZA

Riječki dečki su na ovom mjestu prije 50 godina ostvarili veliki uspjeh/Foto V. KARUZA

Upravo je iz te generacije iznikla europska Rijeka, dvostruki osvajač Kupa i kandidat za osvajanje naslova prvaka Jugoslavije



RIJEKA Na Kantridi se ove nedjelje okupila generacija nogometaša Rijeke koja je prije 50 godina izborila plasman u Prvu ligu bivše države. Bijeli su tog 26. svibnja 1975. godine svladali Novi Sad 4:1 na Kantridi i vratili se u prvoligaško društvo iz kojega više nikada nisu ispadali.


Upravo tada je bačeno sjeme momčadi koja je u dva navrata osvajala Kup Jugoslavije, igrala protiv Juventusa i Real Madrida u Europi, ali se i borila za naslov prvaka Jugoslavije.


Pod stijenama su drage uspomene evocirali vratar Ante Bobić, Ivan Đaja, jedna od njegovih pričuva, Mladen Mustač, organizator okupljanja, Ivan Kocijančić, Zvjezdan Radin, Mladen Cukon, Drago Čohar, Miroslav Uljan, Srećko Juričić, Zlatko Križanović i Nikica Zupčić predvođeni legendarnim predsjednikom Ljubom Španjolom.




Okupljanju se nisu mogli odazvati Duško Devčić, Sergio Makin, Šime Miočić, Josip Mohorović, Tihomir Silić, Mladen Trošelj, Mario Jutt, braća Goran i Marin Kovačić. Pokojni su  Marijan Jurišak i Marko Vujković.


Foto galerija: Okupljanje generacije nogometaša Rijeke koja je ušla u Prvu ligu prije 50 godina Foto: Vedran Karuza