AZ Alkmaar

Evo što sve trebate znati o idućem suparniku nogometaša Rijeke u Europskoj ligi

Mateo Sučić

Iako se kao službeni datum osnutka vodi 10. svibnja 1967. godine, riječ je o datumu spajanja klubova Alkmaar ‘54 i FC Zaanstreek



RIJEKA Ovo su neke zanimljivosti oko suparnika nogometaša Rijeke u Europskoj ligi idućega četvrtka.


Braća Molenaar pokrenula klub


Iako se kao službeni datum osnutka vodi 10. svibnja 1967. godine, riječ je o datumu spajanja klubova Alkmaar ‘54 i FC Zaanstreek, koji nogometnu tradiciju baštine još od 1910. godine. »Krivci« za spajanje dvaju klubova su braća Cees i Klaas Molenaar, veliki navijači Zaanstreeka, koji su u mladosti svjedočili nepravdama u korist Ajaxa te su se zakleli da će postati prvaci Nizozemske.




Uspješne osamdesete


Jedna od tribina stadiona AFAS nosi ime po braći Molenaar u znak zasluge što se pod njihovim vodstvom dogodila najuspješnija era u klupskoj povijesti. AZ je od 1972. do 1985. osvojio naslov prvaka, tri naslova pobjednika kupa, a igrali su i finale Kupa UEFA, što su rezultati koji su ostali neponovljivi u novijoj eri.


Ipswich na putu do Kupa UEFA


AZ Alkmaar je najbolji europski rezultat napravio 1981. godine kada je izborio finale Kupa UEFA. Ipak, ostali su bez europskog trofeja, u dvije utakmice Ipswich Town je pobijedio ukupnim rezultatom 5:4 i uzeo jedinu europsku titulu. U Kupu UEFA AZ je bio uspješan i u sezoni 2004./05. kada su dogurali do polufinala, a još je u tri navrata igrao četvrtfinale.


Didulica jedini ostavio trag


Hrvatski nogometaši nisu ostavili velikog traga u AZ Alkmaaru, rijetki su i igrali u ovom klubu (Mladen Ramljak je bio član, ali nije odigrao niti jednu utakmicu) pa se među zvučnim igračima ističe tek ime Joeyja Didulice, Australca hrvatskih korijena, koji je između 2004. do 2006. upisao četiri nastupa za reprezentaciju Hrvatske.


Mlađi i skuplji od Rijeke


AZ Alkmaar jedna je, kao i Rijeka, od najmlađih momčadi Europske lige, prosječna starost njihova kadra je 24 godine (Rijekina je 24,1), ali je vrijednost prema Transfermarktu šest puta veća. AZ vrijedi 110 milijuna eura, a najskuplji igrači su Stengs i Boadu vrijednost kojih je procijenjena na 18 milijuna eura.


Kraljevi remija


AZ bi prošle sezone, mnogi su uvjereni, postao novi prvak Nizozemske da nije bilo prekida natjecanja zbog koronavirusa, ali u ovo prvenstvo su ušli s pet remija u isto toliko utakmica. Pritom je posebno odjeknuo onaj protiv Sparte Rotterdam kod koje su ispustili čak četiri pogotka prednosti. Iz kvalifikacija za Ligu prvaka su ispali od Dinamo Kijeva, a u prvom kolu Europske lige pobijedili Napoli.