Alkmaar vs. Rijeka

Dvije individualne pogreške srušile riječki plan već u prvih 20 minuta

Mateo Sučić

Foto HNK Rijeka

Foto HNK Rijeka

Konačni rezultat oslikava razliku u kvaliteti između dviju momčadi, Riječane kao da je zavarao loš početak prvenstva domaćina i problemi oko koronavirusa, koji su u velikoj mjeri ipak zaobišli udarnu postavu Arne Slota. Kulenović u 72. minuti postigao utješni pogodak



ALKMAAR Nogometaši Rijeke uvjerljivo su poraženi (4:1) na gostovanju kod AZ Alkmara koji je pokazao da nije slučajno prije nekoliko mjeseci igrao najbolji nogomet u Nizozemskoj. Utakmica je počela vatrometom domaćih navijača izvan stadiona, a nastavila se kanonadom u mreži Ivana Nevistića. Riječki plan da izdrži početne nalete domaćina srušio se u prvih 20 minuta koliko je trebalo domaćinu da s dva pogotka usmjeri utakmicu na svoj mlin.


Konačni rezultat pravilno oslikava razliku u kvaliteti između dvije momčadi, Riječane kao da je u najavi zavarao loš početak prvenstva domaćina i problemi oko koronavirusa koji su u velikoj mjeri ipak zaobišli udarnu postavu Arne Slota. Ipak, “bijeli” su do kraja ostali ustrajni u načinu igre s kojim su ušli u utakmicu, pokazao je i neke dobre stvari, ali teško se oteti dojmu da se domaćinu mogao bitno otežati posao izborom igrača nešto drugačijeg (defenzivnijeg) profila u početnoj postavi.


Simon Rožman iznenadio je s ofenzivno nastrojenom početnom postavom bez klasičnog defanzivca (Lepinjica) u veznom redu, mjesto Čerina zauzeo je Pavičić, a strateg “bijelih” zakrpanog Andrijaševića spustio u središnjicu. Želio je Rožman svim silama Franka na terenu, isticao da je njegova prisutnost itekako važna za izdržati te početne nalete domaćina, ali nije mogao predvidjeti da će dvije individualne pogreške već u početnim minutama srušiti njegovu ideju.


Kontakt




U 6. minuti Hatzidiakos je jednom dugom loptom prebacio obranu Rijeke i uposlio De Wita koji je pao nakon kontakta s Velkovskim, a sudac Ivanov bez dvojbe pokazao na najstrožu kaznu koju je Koopmeniers prizemnim udarcem po sredini gola pretvorio u vodeći pogodak – 1:0.


Očekivana inicijativa AZ-a brzo je probila riječki blok iako su se “bijeli” mogli ekspresno vratiti. Već u 7. minuti Menalo je dobio dubinsku loptu koja je bila malo prebrza pa je uspio otići samo u gol aut nakon što je zaobišao domaćeg vratara Bizota koji je u 11. minuti bio najzaslužniji što Rijeka nije izjednačila. Dobra akcija s puno dodavanja dovela je loptu do Štefulja čiji je ubačaj u kazneni prostor pronašao Andrijaševića. Lopta je ispred kapetana “bijelih” nezgodno odskočila, a njegov udarac koljenom Bizot je krajnjim naporom odbio u korner.


AZ je bio strpljiv u kreiranju napada, gradio igru tražeći široki prostor za svoje krilne igrače i dubinsku loptu kojeg je dočekao u 20. minuti kada je De Wit sjajno našao dubinu između Escovala i Velkovskog, a Gudmundsson pogodio kraj nemoćnog Nevistića – 2:0.


Nakon drugog pogotka AZ je stao malo na loptu, a “bijeli” hrabrije počeli dolaziti na suparničku polovicu. Ipak, to je značilo igru s puno više rizika i situacija u kojima će domaćin ostajati tri na tri s riječkom zadnjom linijom. Šteta što nekoliko obećavajućih otvaranja koja su dovela loptu na bočne pozicije za Tomečaka i Štefulja nisu imala bolji ubačaj prema Kulenoviću i Menalu pa se domaćin prilično lako branio i brzo otvarao.


U 42. minuti Karsson je sa 16 metara stavio na iskušenje Nevistića i najavio ono što se dogodilo šest minuta nakon početka drugog dijela.


Suprotni kut


Još jednom je duga lopta krenula iz vezne linije, ovoga puta je Koopmeiners pronašao Karlssona koji je ušao u kazneni prostor, zaljuljao Escovala, pa pogodio suprotni kut – 3:0.


Simon Rožman bio je u pravu kada je govorio da AZ najviše golova postiže početkom prvog i drugog poluvremena, znali su Riječani dobro koji je forte domaćina, ali tamo gdje prestaje uloga trenera razliku počinje raditi individualna kvaliteta. A ona je uvjerljivo bila na strani domaćina koji je kažnjavao baš svaki propust u riječkoj obrani. U 60. minuti De Wit je na lijevoj strani pronašao Koopmeinersa, ovaj na drugoj vratnici pronašao Gudmundssona koji je sa sedam, osam metara rutinski zabio – 4:0.


Rožman je nakon toga reagirao uvođenjem Lepinjice (ušao je u sredinu obrane), Yatekea i Halilovića, ali što su se Riječani više otvarali to je više prijetila još veća katastrofa. U rijetkim situacijama u kojima je Rijeka imala nešto obećavajuće pred suparničkim golom nedostajao je bolji završni udarac (Lončar, Yateke) ili zadnji pas (Lončar). Zapravo, kada je prvi put Rijeka spojila ta dva elementa postigla je utješni pogodak koji je došao kao svojevrsno priznanje što su ustrajali u svom načinu igre.


U 72. minuti Lončar je lijepom loptom prebacio obranu AZ-a, Kulenović odlično primio i pogodio iza Bizota – 4:1.


Mogla je Rijeka u završnici još malo uljepšati rezultat, u 89. minuti Pavičić je lijepo proigrao Kulenovića koji je iskosa s desne strane pucao zamalo pored suprotne vratnice. Pogodak ne bi ništa bitnije promijenio, možda samo ubrizgao malo samopouzdanja Riječanima uoči gostovanja u Šibeniku gdje će Andrijašević i društvo tražiti iskupljenje.


AZ ALKMAAR – RIJEKA 4:1


Stadion AFAS. Sudac: Sergej Ivanov (Rusija) 6,5. Strijelac: 1:0 Koopmeiners (6′-pen), 2:0 Gudmundsson (20′), 3:0 Karlsson (51′), 4:0 Gudmundsson (60′), 4:1 Kulenović (73′).


AZ ALKMAAR: Bizot 6,5 – Svensson 6,5, Chatzidiakos 6,5 (od 61′ Leeuwin 6), Martins Indi 6,5 (od 89′ Gullit), Wijndal 6,5 – Midtsjo 6,5, Stengs 6,5 (od 66′ Evjen), Koopmeiners 7,5 – Gudmundsson 7 (od 89′ Barasi), De Wit 7,5, Karlsson 7 (od 66′ Aboukhlal).


RIJEKA:  Nevistić 5,5 – Escoval 5, Velkovski 5 (od 65′ Lepinjica 6), Smolčić 5,5 – Tomečak 5,5 (od 80′ Raspopović), Pavičić 6, Andrijašević (od 65′ Halilović 6), Lončar 6, Štefulj 5,5 (od 80′ Anastasio) – Menalo 5,5 (od 65′ Yateke 6), Kulenović 6,5.