Piše Edi Prodan

Dva druga mjesta za “Rijeku” ove sezone nikako nisu neuspjeh. Više je razloga zašto zapravo možemo biti ponosni

Edi Prodan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Broj posjetitelja na ogledu protiv Slavena bit će jedan od prvih indikatora smjera u kojem će se kretati iduća sezona



Sutrašnjom utakmicom protiv Slavena, od kojeg je na polovici prvenstva na svom terenu uvjerljivo izgubila, »Rijeka« završava sezonu punu ohrabrenja. Iako je istina da je skoro do kraja bila u konkurenciji za prvaka i osvajača kupa, dva druga mjesta neki ističu kao neuspjeh. U državi koja kao favorite ističe samo maksimirski i splitski klub, da bi na kraju uvijek slavili Zagrepčani, »Rijeka«, tradicionalno sama protiv svih, napravila je ipak – sjajni rezultat.


Zbog obaveze jako duge »vožnje« na previsokim okretajima u samom joj se finišu i moralo dogoditi pregaranje. Jako je teško imati klub nekoliko puta siromašniji od direktnog konkurenta, što se preslikava i na kvantitet kvalitetnih igrača, navijački ograničen na kružnicu oko Rujevice promjera stotinjak kilometara, u gradu koji je u ekonomskom, socijalnom pa i kulturološkom smislu na opasnoj nizbrdici, s reduciranim marketinškim dosegom, a da bi mogao osvajati titule.


Unatoč rezultatskoj nerealiziranosti, u kojoj paradoksalno gušta nemali dio Rijeke, i ne samo zbog drugačijeg navijačkog predznaka, sezona je jako dobitna iz nekoliko razloga. Prvi je odlična stabilizacija nakon silno opasne sezone 22./23. Drugi je skoro 6,5 tisuća pretplatnika i nešto manje od 15 tisuća članova što je za inače dominantno mrzovoljnu, depopuliranu i ostarjelu Rijeku nevjerojatan rezultat. Treći, jako važan – veliki broj reprezentativaca u mlađim selekcijama. U U18 su trojica što znači da bi »Rijeka« uskoro pola ekipe mogla imati iz vlastitih redova. Uz prisnost s navijačima to znači i optimizaciju poslovanja pogona što mora imati godišnji proračun ne manji od desetak milijuna eura.




Ono što se manje spominje, a poznato je redovnim gledateljima, činjenica je da se kroz Miškovićevih 12 godina odgojilo niz generacija redovnih navijača, da je česta i pojava pretplatničkih obitelji. Permanentno popunjena Rujevica potiče i gradnju nove Kantride. A što znači moderni i funkcionalni stadion najbolje pokazuje primjer Osijeka. Iako je grad manji od Rijeke te sa siromašnijim navijačkim bazenom, desetak tisuća gledatelja, bilo ih je toliko i na utakmici kad je »Rijeka« gostovala, su stalna pojava.


Može li »Rijeka« biti prvak dogodine? Apsolutno! Koliko god grad institucionalno baš i ne držao do nje, navijači ju vole. Pokažu li tu ljubav i na početku prodaje kompleta ulaznica te na taj način dovedu Rujevicu u stanje permanentne rasprodanosti, vlasnik kluba će dobiti razlog više u zadržavanju dijela aktualne ekipe i dovođenju pojačanja. Sutra je zadnje kolo. Broj posjetitelja na ogledu protiv Slavena bit će jedan od prvih indikatora smjera u kojem će se kretati iduća sezona.