Prva HNL

Derbi u Maksimiru donijet će na Rujevicu prvi opipljiviji odgovor koliko doista može ova momčad Rijeke

Portal Novi list

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić dvaput je vodio bijele protiv Dinama i doživio dva poraza, onaj na Rujevici (1:5) posebno je bolan



RIJEKA Nogometaši Dinama i Rijeke danas će odigrati 167. međusobni ogled. Modri su upisali 85, bijeli 44 pobjede… Riječani će u 144.  međusobnom prvenstvenom ogledu pokušati ostvariti 36. pobjedu ili 36. remi što bi sasvim sigurno bio dobar rezultat s obzirom na to da se igra u Maksimiru. Dinamov stadion oduvijek je predstavljao negostoljubivo odredište za Riječane. Uostalom, u 83 utakmice na Maksimiru ostvarili su tek devet pobjeda, a 12 puta su se vratili kućama neporaženi.


Posljednju pobjedu u Maksimiru ostvarila je momčad pod vodstvom trenera Simona Rožmana. Rijeka je šokirala Dinamo u zaostaloj utakmici odigranoj početkom siječnja ove godine, prethodno se senzacionalno plasirala u skupnu fazu EL. Nakon što su ispali iz Europe počela je hlapiti energija i elan u bijeloj momčadi. Osim toga stigao je i zimski prijelazni rok, a s njim i očekivani problemi. Pobjeda u Maksimiru na neki način označila je početak kraja za slovenskog stručnjaka koji je morao vrlo brzo odstupiti, a na njegovo mjesto sjeo je Goran Tomić.


Iako je u konačnici uspio s Rijekom stići do Europe i novi trener je doživio veliki neuspjeh ispadanjem od Istre 1961 u polufinala Kupa, a u dva navrata poražen je od Dinama. I dok je onih 2:0 iz Maksimira nešto što se ne može doživjeti kao neuspjeh čak pet primljenih golova na Rujevici (završilo je 1:5!) izazvali su poprilično razočaranje među navijačima. Rijeka si jednostavno ne smije dozvoliti takvu blamažu neovisno o snazi suparnika!




Nova Tomićeva Rijeka otvorila je sezonu s četiri pobjede. Bijeli nižu pobjede i to je u ovom trenutku najbitnije. Riječani su svladali Istru 1961, te u dva navrata Gziru što s obzirom na razliku u igračkoj kvaliteti nije ništa neočekivano.  Utakmica protiv  najjačeg suparnika u dosadašnjem dijelu sezone, Gorice, pokazala je određene manjkavosti u igri s čime će se Tomić i njegovi suradnici morati pozabaviti ukoliko žele napraviti iskorak u Europi i biti konkurentni za sam vrh ljestvice.


Sigurno da nije lako slagati momčad i stvarati igru dok se kroz svlačionicu odvija intezivan promet igrača, no takva je sudbina svih trenera Rijeke pa i Gorana Tomića. Vjerovatno ni sam trener još nije siguran koliko može očekivati od svoje nove momčad. Utakmica protiv Dinama bi u tom smislu mogla predstavljati dobar test vrijednosti i mogućnosti, mogla bi donijeti prvi opipljiviji odgovor i pokazati koliko doista ova momčad može napraviti ove sezone.



Standings provided by SofaScore LiveScore