Andrija Vukčević

Crnogorski branič imao je zapaženu ulogu u derbiju: “Ako ovako nastavimo znamo da smo na pravom putu”

Denis Frančišković

Andrija Vukčević/Foto M. LEVAK

Andrija Vukčević/Foto M. LEVAK

Zapravo su nas poljuljale te dvije brze najstrože kazne. Utakmica je otišla u nekom drugom smjeru, malo se uvukla nervoza i eto, sve je završilo izjednačenjem - rekao je Vukčević



RIJEKA  Veliki derbi na Rujevici opravdao je očekivanja, pokazao ono što se znalo ranije, da Dinamo i Rijeka i dalje figuriraju kao dvije najjače momčadi HNL, neovisno o puno dobrih i loših strana dviju momčadi tijekom 90 minuta. U konačnici Bijeli imaju više za čim žaliti, imali su prednost kakvu je u domaćim okvirima protiv Dinama jako teško steći, a pokazalo se i još teže sačuvati. Momčad Gorana Tomića bila je blizu da uzdrma moćne zagrebačke Modre, a na kraju spašavala »mrvice«. Iako je bod protiv Dinama uvijek dobar, na Rujevici ne mogu biti u cijelosti zadovoljni. Tek prvim poluvremenom koje je bilo europsko.


– Nije bilo lako nakon utakmice, posebno kad se sjetimo kako smo sjajno odigrali prvo poluvrijeme. U tim trenucima izgledali smo izvanredno, Dinamo nije imao ozbiljniju priliku – kaže Andrija Vukčević, lijevi bočni koji je dobro kontrolirao zbivanja »uz crtu«. – Može nam biti žao za drugim poluvremenom i zbog ta dva jedanaesterca. To je dosta poljuljalo naše samopouzdanje, a jedan ozbiljna momčad poput Dinama to kažnjava.


Prvo poluvrijeme trebalo bi biti smjernica Rijekine igre iako je teško da će momčad uvijek baš tako bez ikakve minimalne zamjerke uvijek odigrati.


Na pravom putu




– Sigurno je jedno od najboljih, zapravo naše najbolje poluvrijeme ove sezone. Ako nastavimo tako igrati Rijeka će sigurno biti u samom vrhu. Unatoč problemima sve je funkcioniralo kako treba. Dinamo nam iz igre praktički i nije stvarao neke prilike. Malo nam je žao što smo tu kiksali s tim jedanaestercima koji su bili, ali eto, sami smo krivi što je tako ispalo. Nema druge, idemo dalje, ako ovako nastavimo znamo da smo na pravom putu.


Unatoč sinergiji s gledateljima za vrijeme i nakon utakmice, obostranom pljesku, vidjelo se na licima igrača da je remi ostavio okus gorčine. Kako je bilo u svlačionici?


– Osjetio se taj gorak okus. Na poluvremenu je bio dogovor da nastavimo igrati na isti način. No, i Dinamo je malo promijenio sustav i sve je drugačije izgledalo. Zapravo su nas poljuljale te dvije brze najstrože kazne. Utakmica je otišla u nekom drugom smjeru, malo se uvukla nervoza i eto, sve je završilo izjednačenjem. Kad se sve zbroji možda je tako i najrealnije.


Rijeka zasad djeluje najbolje protiv najjačih. Ima li snage i energije zadržati korak s Dinamom? U ovom trenuku je čak i ispred njega…


– Možemo i imamo kvalitetu za to. No, kao momčad ne razmišljamo o nekim trofejima i naslovu. Idemo pomalo, imamo sjajnu skupinu igrača i odličnu atmosferu. Vidjet ćemo do kuda će nas to dovesti.


Dolazi Lokomotiva


Vukčević je, posebno u prvom dijelu, imao neočekivano puno prostora na lijevom boku. Šprintao je gore-dolje, dobro centirao i zasigurno se poprilično umorio.


– Malo je bilo teško u početku, ali kad je stigla »radna temperatura« bilo je sve OK. Mislim da smo po bokovima djelovali jako dobro i stvarali probleme Dinamu. Bilo je zahtjevno jer su gostujući igrači fizički jako dobro pripremljeni i igraju europske utakmice. Nije lako protiv njih napraviti toliko prodora, ali igralo se dosta otvoreno. Meni to odgovara i taj prostor smo jako dobro koristili.


Bijeli nemaju puno vremena za odmor i žal za propuštenim. Bitna je dobra regeneracija jer već u srijedu u istom terminu na Rujevicu stiže vrlo dobra Lokomotiva u zaostaloj utakmici.


– Ova utakmica je pokazala koliko možemo i mislim da su naši dometi veliki. Prvo poluvrijeme treba nam biti neki putokaz. Ako tako budemo ulazili u svaku utakmicu neće biti problema za nas. Imamo i jako dobar raspored, sve jače utakmice, one s Osijekom Hajdukom i Goricom, igramo doma. Sve je u našim rukama, pokušat ćemo ovako i dalje igrati, ali i polako rasti iz utakmice u utakmicu. Cilj nam je svakako držati se samog vrha, a za to imamo kvalitetu.


Ambijent je bio poseban dio derbija. Grlata podrška Armade i BBB-a, trenuci sjećanja, dojmljivi transparent i na kraju obostrano pružena ruka suparnika.


– Navijači su od početka utakmice bili naš dvanaesti igrač. Kad dođu neki teški trenuci ili možda umor, puno nam znači njihova podrška. Dižu nas i nose. Protiv PAOK-a i sada Dinama, navijanje je stvarno bilo izvanredno. Stvarno nam puno to znači – zaključuje Vukčević.