Niko Janković

Čovjek koji je odlučio Jadranski derbi i odveo Rijeku na vrh stao na loptu: “Ne smijemo poletjeti, dolazimo iz sjene…”

Denis Frančišković

Niko Janković/Foto M. LEVAK

Niko Janković/Foto M. LEVAK

Prvenstvo je maraton, ali imamo izvanrednu momčad koja će sigurno imati uspona i padova jer dosta je mladih igrača - rekao je Janković



RIJEKA Rijeka je lider SuperSport HNL-a nakon Jadranskog derbija »bez okusa i soli« i to je najvažnije iz perspektive Rujevice. Igrači i stožer mogu guštati u dvotjednoj stanci nakon što su matirali Hajduk jednim, ali vrijednim pogotkom Nike Jankovića s »bijele točke«. Splićani su u najvećom hrvatskom derbiju slavili »zalutalim metkom« Sahitija, 99. sudar Bijelih i Bilih u samostalnoj Hrvatskoj odlučila je »bijela točka«. Sretna za Riječane, »crna« za Splićane.


Riječani su, osim što su preskočili Hajduk za bod, uzvratili gostima za poraz na Poljudu koji je također odlučen jednim potezom Pukstaša nakon loše reakcije obrane. Šahovska utakmica s jako malo prigoda i kvalitetnog nogometa najviše će se pamtiti po rezultatu. Ni Rijeka niti Hajduk nisu bili na očekivanoj razini, nije to bio derbi u kojem je prštilo od poteza i kombinatorike, ali generalno takvi su svi susreti ove sezone u četverokutu najboljih hrvatskih momčadi. Željko Sopić došao je do premijerne trenerske pobjede nad Hajdukom, dok je Ivan Leko ostaju još na čekanju, Rijeku zasad nije uspio matirati na Rujevici.


Generalno, Rijeka ima pravo biti puno zadovoljnija, iako u posljednje tri utakmice nije igrala bajno, uzela je devet bodova, ukupno 13 u zadnjih pet ogleda i zasluženo predvodi prvoligašku karavanu. S druge strane Hajduk je u isto vrijeme osvojio tek šest bodova, uz tri poraza. Bijeli s Rujevice pobjedom u Jadranskom derbiju istakli su ozbiljnu kadidaturu za jesenskog prvaka. I potvrdili da će u sadašnjem odnosu snaga biti ravnopravni konkurent Hajduku koji se još uvijek traži te ranjenom Dinamu koji ima utakmicu manje.




– Bodovi su najbitniji i stvarno moram pohvaliti svoje suigrače, karakterni su dečki i ostavljaju srce na terenu. Mlada smo i poletna momčad željna uspjeha – kaže Niko Janković, strijelac pobjedonosnog gola s »kreča«. – Utakmica je bila tvrda, ali mislim da su gledatelji mogli uživati. Čestitke idu mojim suigračima, ali i navijačima. Od početka sezone stvarno nas odlično bodre.


Bomba i sreća


Ozračje uoči izvođenja najstrože kazne nije bilo nimalo poticajno, naprotiv. Dim od baklji, pritisak protivničke momčadi i na kraju velika odgovornost ispred sjevera Armade.


– Nema tu nikakve treme, vjerujem u svoj udarac i često vježbam ovakve udarce na treninzima. Svakome se događa, naravno, i da promaši, a eto meni zasad ide dobro, nadam se da ću tako nastaviti. Odlučio sam se za »bombu«, ušla je i sretan sam.


Janković je kao i obično čvrsto na zemlji. Uostalom, takva je cijela momčad koja se na razbacuje izjavama, najavama i prognozama.


– Uvijek sam prije govorio, a sada ponavljam. Treba uvijek ostati skroman i čvrsto na zemlji. Ne smijemo poletjeti nakon ovoga. Moramo samo nastaviti dobro raditi, ponizno i kao i dosad. Dolazimo iz sjene i tiho. Prvenstvo je maraton, ali stvarno imamo izvanrednu momčad koja će sigurno imati uspona i padova jer dosta je mladih igrača. Nadam se samo da će tih padova biti što manje i da ćemo uzimati bodove kao što je to bilo protiv Slaven Belupa i Rudeša kada nismo igrali najbolje, ali smo pobijedili. To je najbitnije.


Stanka je prigoda za odmor, ali za ispravljanje nedostataka i napredak u igri.


– Ovaj prošli tjedan smo se baš usredotočili na Hajduk. Trener Sopić je napravio jako dobre analize i znali smo tko što treba činiti. Nakon slobodnog do srijede nastavljamo raditi punom parom. U Pulu, naravno, idemo po tri boda.


Na Rujevici će do kraja godine biti još dobrog nogometa i istinskih derbija. Dinamo stiže u goste Bijelima 11. studenoga, prije toga vrlo dobra Gorica, bivša Sopićeva momčad koja je često znala pomutiti račune Riječanima.


– Iskreno još uopće ne razmišljam o toj utakmici s Dinamom. Bit će vremena za to – zaključuje Janković.


Poticaj za dalje


Emir Dilaver uz Mateja Mitrovića odigrao je na iskustvo u zadnjoj liniji ispred Labrovića. Splićani su dvaput opasno zaprijetili preko Sahitija na startu i Čuića u 90. minuti, no u završnici je utakmica rutinski privedena kraju.


– Mislim da smo imali izglednije situacije. Hajduk je nešto pokušavao u međuprostorima, ali kao da nisu imali baš puno ideje. Bili smo brži i što je posebno važno, jako dobri u duelima u središnjici. Dečki su bili neumorni, a igrači koji su ušli s klupe dali su dodatni impuls. Trče, ganjaju, »tuku se«… Bilo je stvarno borbeno – kaže Dilaver.


U novonastaloj situaciji najvažnije je »ne poletjeti«. Poznavajući Dilavera i suigrače, to ne bi smio biti problem.


– Nemamo što poletjeti. Trebamo se naviknuti i na manje utakmice u kojima smo prije toga uzimali bodove, onda dođu bolje momčadi kojima uzmeš bodove i tako kreće borba za vrh. Vjerujem da ćemo biti u Topu 3 i »ganjati« se s Hajdukom i Dinamom – dodaje Dilaver.


Bruno Goda nije mogao doći puno do izražaja, ali opet bio je na visini zadatka.


– Znali smo da će biti teško. Šansi nije bilo puno, ali smatram da smo zasluženo pobijedili. Od početka smo uspostavili dobar gard – kaže Goda. Istina nije bilo puno ljepote u igri. Igralo se dosta isprekidano, osjetila se nabrijana atmosfera. No, sve je bilo korektno, nogomet je na kraju pobijedio – kaže Goda.


Jedan bod prednosti nije prevelik na vrhu, ali je s psihološkog stajališta i pouzdanja posebno važan.


– Pobjeda je posebno važna jer smo mlada momčad. Bit će nam ovo veliki poticaj za dalje u sezoni – smatra Goda.


Riječani odnijeli prevagu u duelima

Jadranski derbi uvijek je zanimljiv sa statističke strane iako ona uvijek nije posebno mjerodavna. Znalo se uoči utakmice da će jedan od ključeva uspjeha biti prevaga u vezi, a tu je Lindon Selahi odradio jako dobar posao. Zanimljivo, Bijeli su osvojili 43 duela, Hajduk samo 23. Uz to oduzeli su 14, gosti samo četiri lopte. Bili su bolji i u zračnim duelima (9/6), dok je Hajduk bio nešto bolji u dodavanjima, dugim loptama i ubačajima.


Selahi je osvojio sva četiri duela na tlu i jedan zračni, a oduzeo je i dvije lopte, što mu je inače specijalnost. Imao je i pet od šest uspješnih dugih lopti.

 


 


 


Jankovićeva statistika ove sezone

10      odigranih utakmica


79      minuta po utakmici


4      puta u momčadi kola


5      golova


1      asistencija


3      kreirane velike prilike