Velika pobjeda u Osijeku

BRZI PREPOROD Gradskim vrtom je napokon “potekla” ona stara prepoznatljiva Rijeka

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Zasluge za pobjedu zasigurno idu i novom treneru Tomiću koji se nije bojao napasti Nenada Bjelicu. Vratio je četvoricu igrača u posljednju liniju, hrabro i ofenzivno postavio momčad



OSIJEK Nogometaši Rijeke na dobrom su putu obrane Rabuzinova sunca! Riječani su se probudili u najpotrebnijem trenutku te na krilima dvostrukog strijelca Roberta Murića i vratara Ivana Nevistića ukrasili premijeru Gorana Tomića još jednim plasmanom u polufinale Kupa Hrvatske.


OSIJEK – RIJEKA 1:2

Gradski vrt. Sudac: Mario Zebec (Cestica) 6,5. Strijelci: 0:1 Murić (7′), 1:1 Škorić (14′), 1:2 Murić (71′-pen). Žuti kartoni: Vukčević, Čerin, Menalo (Rijeka), Jurčević (Osijek).


OSIJEK: Ivušić 6,5, Miloš 5,5 (od 46′ Igor Silva 5,5), Škorić 6,5, D. Lončar 6, Jurčević 6,5, Žaper 5,5, Jugović 5 (od 74′ Santini 5,5), Kleinhesler 6 (od 82′ Pilj -), Bohar 6 (od 63′ Bočkaj 6), Mierez 5, Erceg 5 (od 63′ Gyurcso 5).




RIJEKA: Nevistić 7, Tomečak 6, Galović 6,5 Capan 6,5, Vukčević 6 (od 77′ Štefulj -), Čerin 6, Lončar 6,5, Murić 7,5 (od 77′ Mudražija -), Menalo 6, Andrijašević 6,5, Drmić 6 (od 85′ Kulenović -).

Ako je suditi po prikazanom na Dravi, Riječani na čelu s Tomićem ne trebaju puno razbijati glavu, trebaju samo malo više otpustiti kočnice, vratiti prepoznatljivu kompaktnost i htijenje. I rezultat je zagarantiran. Jer kako drugačije objasniti tolike oscilacije u igri “bijelih” koji su neobjašnjivo dvaput pali protiv slabijeg Hajduka, a onda dobro postavljenom igrom i hrabrošću lakše od očekivanog eliminirali Osječane u jako bitnoj utakmici i na njihovom travnjaku.


Gradskim vrtom je napokon “potekla” prava Rijeka, ona stara prepoznatljiva, visoko podignuta garda. Zasluge za to zasigurno idu i novom treneru Tomiću koji se nije bojao napasti Nenada Bjelicu. Vratio je četvoricu igrača u posljednju liniju, hrabro i ofenzivno postavio momčad. I od početka prednost dao Muriću koji je s efektnim golom i još jednim hladnokrvno realiziranim jedanaestercem prelomio pobjednika. Istina Rijeka je u jednom razdobolju do odmora “opasno visila”, no onda se ukazao Nevistić i dvije velike obrane zaključao vrata te napunio momčad dodatnim samopuzdanjem.


Otvoreni gard


Bila je to dobra utakmica, u nastavku “bijeli” su potpuno limitirali Bjeličinu momčad. Malo se razbudio i Drmić s dva pokušaja (59′, 63′), Stjepan Lončar pogodio iskosa vratnicu (67′), a zatim (71′) Murić pogodio s “bijele točke” nakon što je vrlo dobri Jurčević igrao rukom nakon kornera. Sudac se konzultirao s VAR sobom, potom i sam uvjerio te pokazao na najstrožu kaznu.


Rijeka je mogla i do još kojeg pogotka, no Andrijašević (78′) je bio previše sebičan, a Gnezda Čerin (82′) na otvorenom udarcu sa 16 metara pucao visoko preko gola.


U završnici utakmice Riječani su se dobro i disciplinirano branili, a Osijek preskakanjem igre, potom i završnim pritiskom pokušao odvesti susret u produžetke. No, vidjelo se da u nogama domaćih igrača nije bilo toliko energije i želje kao u posljednjem međusobnom susretu…


Osijek i Rijeka odigrali su sadržajno prvo poluvrijeme, 45 minuta u visokom ritmu, pri čemu su Riječani imali i nešto veći posjed lopte. Bio je to tvrd dvoboj, podosta taktički koncipiran, a “bijeli” su se predstavili otvorenog garda. I prvi rano poveli. Andrijašević je povukao kontru, došao do 18 metara od vratiju te proslijedio loptu do usamljenog Murića na vrhu šesnaesterca koji je preciznim i efektnim udarcem majstorski svladao Ivušića, za svoj kup prvijenac – 0:1.


Dvosmjerna ulica


No, domaći su brzo uzvratili. U 14. minuti Nevistić je obranio opasan udarac Bohara iskosa sa šest, sedam metara, a lopta završila u korneru. Jurčević je iz kuta dobro naciljao Škorića koji je neometan poletio zrakom u trenutku dok je Capan čuvao drugog igrača i glavom matirao Nevistića koji je na crti ostao bez prave reakcije – 1:1.


Utakmica se nakon toga prevorila u dvosmjernu ulicu, redali su se i domaći i gostujući napadi, a Rijeka se nije ustručavala niti visoko napasti. Igralo se s puno obostrane energije i želje, a i očekivano čvrsto.


Ipak u takvoj igri Osijek se nametnuo, u razmaku od dvije minute Nevistić je dvaput spasio “bijele” i izlazio kao pobjednik u bliskim susretima s Mierezom. Prvo mu je (32′) obranio udarac s nekoliko metara nakon loše reakcije uže obrane, a nakon akcije koju je na lijevoj strani inicirao Jurčević. Dvije minute kasnije Rijekin vratar se dodatno istaknuo i spasio goste minusa do odmora.


Kleinheisler je iskosa tukao prema vratima, a Vukčević igrao rukom, sudac opravdano pokazao na najstrožu kaznu. Mierez je preuzeo odgovornost, a Nevistić pročitao njegov udarac s “kreča” za “remi” do odmora.


Rijeka je u završnim minutama opet bila napadački raspoložena, ali bez prave završne akcije. U 42. minuti Menalo je ostati ležati u petercu, njegov kontakt s Danijelom Lončarom nije bio za najstrožu kaznu.