Alex Fernandez

Bivši veznjak Rijeke i trenutni član španjolskog prvoligaša: “Rijeka za pobjedu mora odigrati savršenu utakmicu”

Mateo Sučić

DOBRO PAMTI RIJEČKE DANE – Alex Fernandez/Foto I. TOMIĆ

DOBRO PAMTI RIJEČKE DANE – Alex Fernandez/Foto I. TOMIĆ

Osjećam nekakvu prazninu kada vidim da se utakmice ne igraju na Kantridi, ali i na novom stadionu Rijeka je jako težak suparnik. Čim je na ovoj razini, ima pravo sanjati da će pobjeđivati momčadi poput Real Sociedada – kaže Ferenandez



RIJEKA Uobičajeno novinarsko pitanje kada se želi napraviti razgovor s osobom iz sportskih krugova s kojom se nije često u kontaktu, imalo je neočekivani odgovor.


– Naravno da sam na raspolaganju za razgovor, Hrvatska i Hrvati bit će uvijek dobrodošli u mojoj obitelji.


Autor ove rečenice je Alex Fernandez, 28-godišnji veznjak španjolskog Cadiza, koji je proljetni dio sezone 2014/15. odradio u dresu Rijeke. Nije ostavio poseban trag iako se brzo vidjelo da u njegovu baratanju loptom postoji nešto što pripada nekoj višoj razini, ali mu je 11 utakmica u riječkom dresu i šest mjeseci na Kvarneru bilo dovoljno da mu se Rijeka i Hrvatska zavuku pod kožu.




Nakon velikih uspjeha koje bi Rijeka ostvarila, njegova poruka s čestitkom stigla bi među prvima na mobitel Ivana Mancea, a baš zbog te veze s Rijekom koja je ostala do danas, kao i zbog činjenice da je jedan od najboljih igrača Cadiza, koji igra u La Ligi, idealan sugovornik u najavi utakmice protiv Real Sociedada.


– Rijeka je za mene bila sjajno iskustvo, ljudi su se jako brinuli o meni, osjetio sam toplinu i poštovanje pa zbog toga posebno pamtim to razdoblje – kaže Fernandez, koji je dobro popratio i sve uspjehe Rijeke, kao i rast kluba u sezonama nakon što je otišao.


– Rijeku vidim kao sjajan klub, koji uvijek ima odlične igrače, ali i što je još važnije, koji napreduje svake godine. U Rijeci je ostalo mnogo prijatelja tako da sam pravovremeno upoznat sa svim najvažnijim novostima. Puno razgovaram i s Ivanom Manceom, izgradili smo takav odnos da ću ga uvijek smatrati prijateljem, dok bivše suigrače pratim uglavnom preko društvenih mreža.


Lijepa stanica


Alex je istaknuo i da mu je žao što se nije duže zadržao u Rijeci, ali i ostavio mogućnost da jednog dana ponovo odjene dres »bijelih«.


– Postojala je velika prilika da potpišem višegodišnji ugovor, razgovarao sam s klubom o tome, ali moja je želja bila povratak u Španjolsku, da u svojoj domovini pokušam izgraditi karijeru u kojoj je Rijeka bila lijepa stanica. Tko zna, možda jednog dana to opet bude.


Svoju sretnu luku u Španjolskoj Fernandez je našao u Cadizu, s kojim je prošle sezone izborio plasman u La Ligu, a prije pet dana bio je ponajbolji igrač u pobjedi (1:0) protiv svog matičnog kluba Real Madrida i protiv svog brata Nacha na Santiago Bernabeu.


– U Cadizu igram stvarno na visokoj razini i ovo su mi definitivno najbolje igračke godine. Dugo sam i čekao tu priliku zaigrati protiv Real Madrida, protiv svog brata, uz to stigla je i pobjeda, za mene su to trenuci velike radosti. Ambicije Cadiza? Novi smo u ligi i najvažnije je sačuvati taj status, ali imamo odličnu momčad koja se može nositi sa svima i mislim da ove sezone možemo igrati važnu ulogu.


Iako ga ogled protiv Real Sociedada u La Ligi očekuje tek za mjesec dana, dobro je upoznat s kvalitetama današnjeg gosta Rujevice.


– Real Sociedad je odlična momčad s mladim igračima koji pršte od igračkog talenta. Za Rijeku će to biti teška utakmica, ali igrati na svom travnjaku može biti važan adut u želji da ostvari pobjedu.


Posjed


Podvukao je i neke pojedince koji će biti posebno opasni.


– Napad je najjači dio njihove momčadi, Oyarzabal i Merino su sjajni igrači, koji su dio reprezentacije, tu su i Portu, Isak… Imaju talentirane igrače u svim linijama, ali posebno u napadu. Ako ih Rijeka tu uspije zaustaviti, rast će izgledi za dobar rezultat. Real Sociedad je momčad koja igra napadački nogomet, koja igra okomito i koja što brže pokušava doći u situaciju da je opasna po suparnički gol. Ključno je kontrolirati njihovu brzu tranziciju nakon što osvoje loptu, u tome su posebno dobri.


Otkrio je nekadašnji veznjak Rijeke i neke slabe točke.


– U problemu su kada nemaju loptu pod kontrolom. Budući da su izrazito ofenzivni, nekada im je teško braniti se. Rijeka mora pokušati držati posjed kada može i tako diktirati ritam utakmice, koji će njoj odgovarati.
Nakon svega rečenog čini se da Rijeka nema velike izglede, ali…


– Rijeka mora odigrati savršenu utakmicu, dobro kontrolirati opasne situacije i onda može do dobrog rezultata pa zašto ne i do pobjede. Osjećam nekakvu prazninu kada vidim da se utakmice ne igraju na Kantridi, ali i na novom stadionu Rijeka je jako težak suparnik svima koji dolaze, a čim je na ovoj razini, ima pravo sanjati da će pobjeđivati momčadi poput Real Sociedada – zaključio je Alex Fernandez.