Prognoza Elvisa Scorije

Bivši trener Rijeke i Istre 1961 detaljno prati zbivanja u HNL-u: “Kod Rijeke neke stvari još moraju leći, prije svega na planu taktike”

Denis Frančišković

POKVAREN DOJAM - Joao Escoval, Jorge Obregon, Matej Vuk i Robert Murić poslije poraza od Gorice/Foto V. KARUZA

POKVAREN DOJAM - Joao Escoval, Jorge Obregon, Matej Vuk i Robert Murić poslije poraza od Gorice/Foto V. KARUZA

Moja je prognoza da je vodeća četvorka negdje na 68 posto osvojenih bodova, znači prvak će morati osvojiti 75 posto bodova. To je dosta jednostavno u računici, ali vidjet ćemo kako će biti u praksi - tvrdi Scoria



RIJEKA Završnica HNL-a nudi kao rijetko dosad pregršt iznenađenja, među kojima je svakako ono koja će momčad ponijeti epitet jesenskog prvaka. Svakako, u fokusu je derbi na Poljudu u kojem Hajduk ugošćuje vodeći Osijek, a posrtaj lidera priželjkuju na Rujevici, čime bi pobjedom nad Puljanima preoteli Slavoncima vodeću poziciju.


Ne treba zaboraviti niti Dinamo koji vreba iz pozadine, a čekaju ga još dvije utakmice (Istra 1961 i Hrvatski dragovoljac) s kojima lako može do 40 bodova, jednog više nego što ga trenutačno ima sastav Nenada Bjelice.


Osijekov strah


– Tek smo na pola puta, zanimljivo je, ali pravi okršaji slijede tek na proljeće. Ovo je polusezona u kojoj su svi imali uspone i padove – kaže Elvis Scoria, bivši trener Rijeke i Istre 1961, jedan od stručnjaka koji najdetaljnije prati i analizira zbivanja u HNL-u. – Dinamo se nekako tražio tijekom cijele polusezone, a otišlo mu je puno kvalitetnih igrača poput Jakića, Majera, Gavranovića…




A oni su bili dio okosnice momčadi. Imali su malo i problema s ozlijeđenim stoperima i lijevim bekom. Angažirali su dosta igrača, ali igrača koji tek moraju »prijeći« u sferu Dinama. A to nije lako i tim igračima treba vrijeme. Uz to, Modri su se dosta potrošili u Europi, ali očekujem da će se stabilizirati na proljeće. U Kupu ih više nema i sve će baciti na borbu za prvaka HNL-a.


Elvis Scoria/Foto D. MEMEDOVIĆ


Osijek se iznova promovirao u lidera na čelu s Nenadom Bjelicom i Milom Škorićem, koji predvodi najbolju obranu lige.


– Osijek jako puno ulaže, a imao je loš start u prvenstvu. Nisu se mogli stabilizirati nakon Europe i naći igru. Puno su uložili u momčad, a i imaju najskupljeg trenera lige. Kad im funkcionira obrana i srednji red, onda djeluju dobro. Imaju dosta kvalitetnih igrača, širok roster, ali treba im jedno do dva pojačanja da uđu u direktnu i samu završnicu borbe za Kup i prvenstvo. Imam neki osjećaj da ih je strah da kažu: možemo nešto osvojiti, a nakon toliko ulaganja moraju otvoreno tome pristupiti uz onu »možemo i moramo«. Za Osijek ove sezone nema druge.


Rijeka je ugodno iznenađenje polusezone nakon mnoštva odlazaka i dolazaka. Goran Tomić u hodu je slagao momčad koja je igrala izrazito napadački nogomet.


– Rijeka je uz puno novih igrača od početka pokazala velik potencijal. Ima puno igrača koji mogu napraviti razliku prema naprijed, od Drmića, Ampema, Murića do Abassa i Vučkića. Puno puta se momčad vraćala iz minusa u plus i prezentirala kvalitetu i karakter, a kod Rijeke još neke stvari moraju malo »leći«. Prije svega taktički i na dobivanju kontinuiteta. Istina, ovi posljednji domaći neuspjesi nisu dobri. No, generalno, iza Rijeke je uspješna polusezona i vidjet ćemo kako će se do kraja odvijati stvari. U svakom slučaju, Drmić je bogatstvo za Rijeku, a možda bi joj dobro došlo još koje pojačanje u vezi da bude još opasniji konkurent za sam naslov.


Splićani su se probudili pobjedama na Rujevici i u Maksimiru. I opet probudili euforiju…


– Hajduk je puno uložio u momčad i krenuo loše. Igrali su preotvoreno i nisu se dobro snalazili kao nova momčad. Imali su puno toplo-hladnih utakmica, ali s novim trenerom kao da su stvari pomalo legle na svoje mjesto. Imaju Livaju koji radi razliku u ligi, ali i puno dobrih igrača i vidim ih u borbi i za Kup i prvenstvo. Napravili su i dobru atmosferu, ali ona često zna biti i kontraproduktivna. Moja je prognoza da je vodeća četvorka negdje na 68 posto osvojenih bodova, znači prvak će morati osvojiti 75 posto bodova. To je dosta jednostavno u računici, ali vidjet ćemo kako će biti u praksi.


Dragovoljac drugoligaš


Gorica i Lokomotiva dvije su momčadi koje su bile »nagazne mine« za vodeći kvartet.


– I jedni i drugi igraju jako dobro. Gorica ima jako kvalitetnu momčad. Imaju i mladost i iskustvo, ali i bitan kontinuitet. Nisam očekivao da mogu odigrati tako dobru utakmicu na Rujevici. Rijeka je bila vidno umorna, ali oni su dominirali 90 minuta. Znamo da im je Lovrić 50 posto momčadi i ukoliko on ode, bit će im to velik hendikep. Lokomotiva je imala lošu prošlu sezonu, a sada su stabilniji uz dovođenje nekih igrača te stvarno igraju dobro. Slijede Šibenik, Istra i Belupo, a Dragovoljac je drugoligaš. To nije nikako dobro za ligu jer imat ćemo od veljače do svibnja malo borbe oko ostanka.


Rijeka zatvara godinu susjedskim derbijem s Istrom 1961 na Rujevici. Dva su to kluba posebno prirasla Scorijinom srcu.


– Istra je momčad za koju bi rekao da se ne zna na koju će se nogu ustati, ha, ha… Jako su opasni kad imaju dan, trener želi igrati prema naprijed, a ponekad im to donese plodove, ponekad probleme. Ako im se neke stvari poklope, mogli bi stvoriti određene probleme Rijeci, iako u srijedu igraju s Dinamom u zaostaloj utakmici. Rijeka je isto imala gust ritam i sad je pitanje kako će se momčadi oporaviti. Rijeci su bodovi jako važni, puno će joj značiti, pogotovo ako Osijek ne dobije na Poljudu – zaključuje Scoria.