Elvis Scoria

Bivši trener Rijeke i Istre 1961: “Da je mogao birati, mislim da bi Budicin odabrao debi u kojem ću igrati dva njegova kluba”

Mateo Sučić

Elvis Scoria/Foto PIXSELL

Elvis Scoria/Foto PIXSELL

Rijeka je na Rujevici favorit, sigurno ima kvalitetniju momčad, a Istra će za bodove morati biti jako dobra u veznom redu i zadnjoj liniji. Ako u tome uspiju parirati Rijeci, imat će svoje prilike - rekao je Scoria



RIJEKA Ne postoji osoba koja na bolji način povezuje riječki i pulski nogomet od Elvisa Scorije. Ovaj 49-godišnji trener, koji je danas angažiran kao stručni komentator u nogometnim emisijama, za igračke karijere nosio je dres Rijeke i one stare Istre, pa kasnije i sjedio na klupi »bijelih«, ali i Uljanika te Istre 1961. Zbog posla kojeg danas radi skroz je involviran u HNL događanja, prati utakmice, izvlači detalje, analizira događaje…


Samim time itekako je pozvan sugovornik za pretresti aktualne teme na Rujevici i Aldu Drosini uoči nadolazećeg susjedskog derbija, a u kontekstu promjena na klupi Istre, odnosno neuvjerljivog ulaska Rijeke u prvenstvo.


– Treba uzeti u obzir sve, kratku pauzu, mentalnu istrošenost zbog borbe za drugo mjesto i Kup. Stvarno je puno faktora koje treba sagledati kada se procjenjuje početak Rijeke, ali i drugih klubova. Rekao bih da je samo Šibenik u drugoj poziciji jer su imali dugačku pauzu, dok su svi drugi u sličnoj situaciji – kaže Elvis Scoria, trener koji je »bijelima« donio prvi trofej od hrvatske samostalnosti poslije 26 godina čekanja.




Njegov dojam je da će za sud o Rijeci trebati pričekati razdoblje nakon stanke koja slijedi.


– Rijeka se mučila protiv Šibenika i Lokomotive, ali to možemo staviti u kontekst početka prvenstva i neke zaključke donositi nakon ove prve reprezentativne pauze. Rijeka nije puno mijenjala, Andrijašević i Gorgon su igrači koji su nosili nepredvidivost i kvalitetu, posebno u sustavu 3-5-2 koji je sam po sebi malo predvidljiv. Najavljuju se mogući odlasci, njima će slijediti dolasci pa treba vidjeti kako će se i ta priča rasplesti, ali Rijeka ima kvalitetu boriti za drugo mjesto.


Plus i minus


Iz taktičkog kuta Scoria smatra velikim hendikepom za Rijeku što će duže vrijeme biti bez Tibora Halilovića.


– Halilović je za Rijekinih 3-5-2 jako bitan igrač jer je jedan od tih prednjih veznih koji mogu doći u završnicu, dati zadnji pas, koji su dosta agresivni u igri i koji mogu igrati »box-to-box«. Mislim da on to može, a posebno kada kao Rijeka imaš zadnjeg veznog, trebaš imati dvije osmice njegovog profila koje mogu ići u završnicu. Izostanak će sigurno biti hendikep za Rijeku.


S druge strane veliki je dobitak ostanak Franka Andrijaševića čija sama prisutnost na terenu daje drugačiju notu riječkoj momčadi.


– Igrač koji igra iza prve špice i koji se odlično nadopunjuje s Čolakom. U određenom trenutku može odigrati i veznog. Igrač je koji nosi kvalitetu, koji poznaje momčad i mentalitet Rijeke tako da će u ovom trenutku puno značiti za klub.


U Frankovom slučaju puno znači i što je ostanak motiviran njegovom velikom željom, a ne činjenicom da mu je Rijeka ostala kao nekakva zadnja opcija.


– To je pokazatelj da se u Rijeci dobro osjeća. Mislim da je takav karakter i kao čovjek, očito želi biti u sredini koja ga cijeni, koja odgovara i njegovoj obitelji. Kada se sve to skupa spoji, onda može i pružiti najbolje od sebe, a od toga će i Rijeka profitirati.


Osvrnuo se Scoria i na Istru 1961, koja je nakon dva kola bez bod(ov)a, ali dojam iz utakmica protiv Hajduka i Dinama je puno bolji od bodovnog salda.


– Ušli su u prvenstvo s dvije dobre utakmice. Na Poljudu je do 70. minute bilo 0:0, imali su dvije stopostotne prilike prije nego su dobili gol praktički ni iz čega, dok su protiv Dinama praktički do samog kraja držali remi. Žele zadržati kostur od 12, 13 igrača, a uz to mišljenja sam da im je potrebno još pet, šest igrača za izbjeći borbu za ostanak. Prva dva kola su pokazala da su defanzivno odigrali dobre utakmice i od toga moraju ići dalje.


Velika prilika


Fausto Budicin novo je trenersko ime na klupi Puljana, nekadašnji Scorijin igrač iz Rijeke dobro je krenuo u trenerske vode odličnim rezultatima na Krimeji.


– Bio je moj igrač, radio je kratko u Orijentu i dobio je veliku priliku, a poznajući ga, siguran sam da će napraviti sve da je iskoristi. Drago mi je što je dobio priliku u domaćem okruženju. Nedostaje mu iskustva, ali napravit će sve da to nadoknadi entuzijazmom, motivacijom i svime onime što će sa sobom donijeti. Poznaje sredinu u koju je došao i mislim da želi složiti kompetitivnu i agresivnu Istru koja će se boriti za svaki bod te igrati nogomet koji nosi rezultat. I on i novi sportski direktor Dario Dabac trebat će na početku sreću koja je jako bitna i ja im želim da je imaju.


Sudbina je htjela da Budicin vatreno krštenje ima već na Rujevici.


– Mišljenja sam da je za njega to najbolja utakmica. Da je mogao birati, mislim da bi odabrao debi u kojem ću igrati dva njegova kluba. Ne može mu biti ljepša utakmica za početak, a nakon nje ima dva tjedna da krene slagati momčadi po nekoj svojoj viziji.


Kada je riječ o ishodu tog susjedskog derbija jasno je da Rijeka ima ulogu favorita, ali…


– Rijeka je na Rujevici favorit, sigurno ima kvalitetniju momčad, a Istra će za bodove morati biti jako dobra u veznom redu i zadnjoj liniji. Ako u tome uspiju parirati Rijeci, imat će svoje prilike – zaključio je Elvis Scoria.