Josip Brezovec

Bivši igrač Rijeke i Dinama s pozornošću prati nikad uzbudljiviju završnicu HNL-a: “Rijeci za treće mjesto treba jedna velika pobjeda”

Denis Frančišković

NEZABORAVNA KANTRIDA... – Josip Brezovec u Rijekinu dresu/Foto Arhiva NL

NEZABORAVNA KANTRIDA... – Josip Brezovec u Rijekinu dresu/Foto Arhiva NL

Rijeka je navikla puno više na teže utakmice za razliku od Gorice, svake godine igra Europu i mislim da bi to moglo biti odlučujuće. No Rijeci za taj cilj treba jedna velika pobjeda, možda već u nedjelju protiv Dinama. Ima kvalitetu za to i za treće mjesto – tvrdi Brezovec



RIJEKA Josip Brezovec jedan je od onih bivših igrača Bijelih koji je s Rijekom i njezinim navijačima stvorio posebnu sinergiju. Krajem prošle godine posjetio je Rujevicu s idejom da zaživi posebna suradnja Bijelih s njegovim tamošnjim ambicioznim trećeligašem Poletom iz Svetog Martina po kojoj bi korist bila obostrana. Primjerice, Rijeka bi odlazila tamo na pripreme i kampove, a ujedno pomogla pri ustrojavanju škole nogometa i okupljanju talenata iz tog kraja i okruženja. Korona je poprilično zaustavila ovu lijepu ideju. No nije je i ugasila…


– Sad smo četvrti u Trećoj ligi s utakmicom manje. A kao i sve muči nas korona i sve što ide oko nje. Inače, vjerojatno bismo se upustili i u borbu za prvaka – kaže Brezovec. – Više radimo na terenima za pripreme i kampu za djecu, ali korona je malo sve poremetila. I usporila. Planirali smo i ljetni kamp u koji bi dolazila i djeca iz Rijeke gdje bi se napravila jedna lijepa priča u našem kraju. Mi bismo dolazili i u Rijeku, sve je zamišljeno u nekom tom smjeru, ali svi se nadamo da će doći vrijeme i za takve stvari.


Brezovec je mislima, poslom, a još uvijek i igrački potpuno u nogometu. HNL mu ove godine predstavlja posebnu uživanciju. Barem pred ekranom kad se već ne može na tribine…




– HNL pratim jako puno, jedva čekam vikend ili srijedu. Po meni je ovo možda i u povijesti najbolje izdanje. Liga 10 je pun pogodak, ali sad se vidi i kvaliteta. A u sadašnjoj situaciji mislim da nekim klubovima nedostaju navijači. Prije svega, Rijeci, koja ima dobru momčad i dobrog trenera. Sjećam se tog povika s tribina, navijači su nam uvijek bili dvanaesti igrač. To digne momčad za 20 do 30 posto i pobjeđuješ u nekim utakmicama u kojima to možda i ne zaslužuješ. Korona je to dosta poremetila, a nekim klubovima koji inače igraju bez navijača možda donijela i prednost. Igra se po meni odličan nogomet i liga je jako zanimljiva.


Murić nogometni mangup i igrač po mom guštu

Robert Murić je zemljopisno susjed Brezovcu. Obojica su na svoj način bili specifični igrači…
– Murić je tu iz Bednje, znam ga kao klinca dok je još igrao mali nogomet. Obožavam takve igrače. To je nogometni mangup, igrač po nekom mom guštu… Igrač je poteza, a navijači vole takve pojedince. I na Kantridi i na Rujevici takvi su uvijek bili obožavani. Nekad su to bili Vugrinec i Kramarić, sad Murić. Sigurno da nije dao još koliko može, bilo bi super da ostane bar još dvije, tri godine u Rijeci – kaže Brezovec.

Osječki put


Sezona je iznjedrila i utrku Dinama i Osijeka za naslov, momčad Nenada Bjelice našla se vrlo brzo u sličnoj ulozi kao svojevremeno Rijeka na početku ere Damira Miškovića.


– Sve drugo osim toga da Dinamo ove sezone ne bude prvak bilo bi veliko iznenađenje. Pogotovo nakon ovakve sezone u Europa ligi. Ali i s obzirom na budžet i igrače koje imaju. Njihovi su rezultati fenomenalni za hrvatski nogomet. S druge strane Bjelica je probudio Osijek, probudio u njima inat te pokazao da i oni mogu. Mislim da je on bio njihov najveći adut ovog prvenstva za tako dobro držanje u utrci s Modrima. To je već sada velik uspjeh za Osijek jer smo tako i mi u Rijeci pod Matjažem Kekom prvu godinu držali napetost i puhali za leđa Dinamu. U svakom slučaju, Osijek je na dobrom putu.


Po Josipu Rijeka je unatoč bodovnom minusu specijaliziranija za ovakve završnice od Gorice.


– Gorica je odigrala odlično prvi dio sezone, ali vidi se da im je velik nedostatak bio odlazak trenera. Sad ulaze s teškim rasporedom u samu završnicu i tu Rijeka ima veliku šansu za treće mjesto. Rijeka je ipak Rijeka, mislim da zaslužuje biti treća. Možda gledam malo navijački, ali… Rijeka je puno više navikla na teže utakmice za razliku od Gorice, svake godine igra Europu i mislim da bi to moglo biti odlučujuće. No Rijeci za taj cilj treba jedna velika pobjeda, možda već u nedjelju protiv Dinama. Ima kvalitetu za to i za treće mjesto.


Derbi Dinama i Rijeke uvijek je poseban mamac..


– Očekujem dobar derbi. A da je Armada na tribinama, siguran sam da bi momčad puno lakše došla do pobjede. Kad je pun stadion, igrači lete. Znam to iz vlastitog iskustva. Ulog je velik, a pobjedom Bijeli drže praktički sve u svojim rukama u završnici. Vjerujem da će biti mnogo naboja među igračima i da će se ići dosta sa srcem u toj utakmici. A Rijeka je uvijek bila najbolja kad je igrala sa srcem. I to još od Stuttgarta, kasnije generacije, ona koja je osvojila prvenstvo, one Bišćanove i Rožmanove koje su osvojile Kup… Sve te generacije imale su neki žar u sebi.


Tomić i Kek


Dolazak novog trenera po Brezovcu je pravi potez Rijekine administracije.


– Dolazak Tomića po meni je najbolji i najpametniji potez za Rijeku. Njega vidim kao dugoročno rješenje na klupi, nešto slično kao što je to bio i Kek. Velik je znalac i jako dobar čovjek. O njemu mogu samo pohvalno govoriti i reći da će sigurno napraviti dobru atmosferu u momčadi, spojiti navijače i igrače, baš onako kako je potrebno i po čemu je Rijeka poznata. Vjerujem da je pred Rijekom dobra budućnost s Tomićem.


S druge strane koliko je dobro odnosno loše imati toliko posuđenih igrača?


– Neki su igrači tu već dvije, tri godine i sve je to normalan slijed događaja. Promjena i rezova sigurno će biti, ali tu je velik plus sportska operativa. Juričiću i Manceu treba odati priznanje na tome koliko su dobrih igrača i poteza napravili svih ovih godina. Usporedo se prodavalo igrače i imalo rezultat. To može biti primjer svim ostalim klubovima kako se može dobro raditi. Naravno, mora biti i nekih rezova, mora se malo i srce momčadi promijeniti. To su normalni ciklusi.


Rodni Varaždin u borbi je za ostanak koja također nudi veliku dozu draži i neizvjesnosti.


– Lokomotiva se malo digla s dvjema pobjedama i sad igraju sa Slavenom jednu od ključnih utakmica. Svatko svakoga može pobijediti i nitko nije siguran. Varaždin je odigrao fenomenalno protiv Osijeka, čak su mogli i pobijediti. Mislim da sredina kao Varaždin zaslužuje prvoligaša. To je kraj koji je dao jako puno profesionalnih nogometaša i koji voli nogomet. Sigurno da se i oni inače moraju malo pojačati. Čini mi se da se do posljednjeg kola neće znati tko će ispasti. Stvarno je zanimljivo i baš je gušt gledati utakmice jer je razina lige bitno podignuta. Za to je dosta zaslužan i HNS i nogometna organizacija, posebno s hibridnim travnjacima. Kad se sjetim samo kako je bilo igrati u Zaprešiću ili Kranjčevićevoj, po blatu do koljena… Sad se igra nogomet i u siječnju i u veljači. Nogomet je jako napredovao i možemo svi biti sretni zbog toga.


Brezovec nogomet živi praktički 24 sata i kad nije više profesionalac.


– Čujem se sa svim igračima iz generacije. To su bili lijepi i nezaboravni dani. Sad se bavim tim poslom oko dolaska klubova na pripreme i drago mi je da sam ostao u nogometu. Naš predsjednik Miroslav Novinščak ulaže velike napore u izgradnju terena i mislim da ćemo imati jedan od ljepših kampova u Europi – zaključuje Brezovec.