Dario Knežević

Bivši branič kockastih, bijelih i Juventusa: “Pokazalo se da Napoli i takvi klubovi nisu nedodirljivi za Rijeku”

Mateo Sučić

Dario Knežević/Foto Arhiva NL

Dario Knežević/Foto Arhiva NL

Rijeka je dva pogotka protiv Napolija dobila na postavljenu obranu, što pokazuje da razina koncentracije mora biti puno viša - tvrdi Knežević



RIJEKA Dario Knežević riječko je nogometno ime kojem ne treba posebno predstavljanje. Trofejni kapetan Rijeke koji u nogama ima nastup na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj 2008. godine, ali i 150 utakmica za Livorno i Juventus u kojima je dijelio svlačionicu s Del Pierom, Nedvedom, Lucarellijem, Camoranesijem, Chiellinijem, Marchisiom i igrao pod vodstvom Claudija Ranierija.


Iako danas više nije u nogometu, događanja oko riječkog prvoligaša prati redovito pa nije propustio ni ogled protiv Napolija.


– Šteta zbog poraza jer kada se gleda po prilikama, najrealniji ishod bio bi barem remi. Rijeka je imala više prilika u prvom poluvremenu, onu vratnicu na početku drugog dijela, iako je Napoli u nastavku dominirao. Kada se pogleda cijela utakmica, mislim da Rijeka ima za čime žaliti – kaže Dario Knežević, koji smatra da bi bod iz ogleda s Napolijem puno značio »bijelima« po pitanju samopouzdanja.




– Takve utakmice mogu biti prekretnice u sezoni. Pozitivan je rezultat mogao okrenuti sve. Ne kažem da i ovako neće, ali mogao se prekinuti ovaj negativan niz, zadržati možda nešto veće izglede za popravljanje plasmana u skupini.


Dobre stvari


Rijeka je, smatra Knežević, pokazala i mnoge dobre stvari koje treba nadograditi u HNL-u, bez obzira na to što domaće prvenstvo traži drugačiji način igre.


– Rijeci više odgovara igrati protiv jačeg suparnika jer se odlično otvara. Pokazali su to i protiv Real Sociedada i protiv Napolija, kada su se protiv AZ-a više otvorili, kada je obrana stajala visoko, onda je bilo i više problema. U HNL-u se, osim protiv Dinama i Osijeka, traži da Rijeka dominira igrom i taj je aspekt drugačiji.


Utakmice koje slijede pokazat će koliko Rijekina mladost može profitirati od ovakva ogleda.


– Mladim igračima bez obzira na poraz puno znači igrati protiv ovakvih igrača i osjetiti da se mogu nositi s njima. Ovakve im utakmice mogu donijeti stvarno dobre stvari u karijeri. Za mene je Kulenović jako dobro odigrao, pa Murić do ozljede, Menalo je dobar, Lončar je bio standardno na visokoj razini… Treba se nakon ovakva pražnjenja prebaciti na HNL i prekinuti negativan niz. Protiv Napolija pokazali su da mogu i sada je stvar glave kako se što prije prebaciti na domaće prvenstvo.


Nema nedodirljivih


Dario Knežević je iz Rijeke otišao u Serie A pa je svakako pozvan govoriti o onome što čini razliku između klubova u Hrvatskoj i Italiji.


– Razlika je velika, ja sam došao u Livorno u natjecateljskom ritmu jer je HNL već počeo, a bilo mi je teško već na treninzima. Ne toliko zbog intenziteta, koliko zbog drugačijeg načina rada. Kvaliteta, razmišljanje i pristup su takvi da u svakoj utakmici moraš biti na sto posto, a dojma sam da naši igrači u tome još malo zaostaju. Razlika u kvaliteti postoji, ali ovakve utakmice pokazuju da ni taj Napoli ili klubovi takve razine nisu nedodirljivi u odnosu na Rijeku.


Zaključno, razlog zbog kojeg Rijeka nije ostvarila bolji rezultat protiv Napolija ili Real Sociedada leži u tome što u domaćem prvenstvu ima premalo utakmica na takvoj razini.


– Takve stvari sigurno utječu na konačni rezultat, Rijeka je dva pogotka protiv Napolija dobila na postavljenu obranu, što pokazuje da razina koncentracije mora biti puno viša. U HNL-u te neće uvijek kazniti, na europskoj razini hoće svaki put. Rijeka se pokazala u dobrom svjetlu, ali ja bih radije da je dojam slabiji, a da na kontu stoji koji bod – zaključio je Dario Kneževi