Prvi trening na Rujevici

Bijeli danas počinju sa zimskim pripremama, Sergej Jakirović počinje slagati novu Rijeku

Denis Frančišković

Srećko Juričić i Sergej Jakirović/S. DRECHSLER

Srećko Juričić i Sergej Jakirović/S. DRECHSLER

Rijeka vapi i za pojačanjima, a možda već danas ili sljedećih dana vidjet će se koliko su utemeljene i najave o dolasku nekolicine igrača iz Dinama, koji u Maksimiru nisu u prvom planu



RIJEKA   Nedjelja je bila rezervirana za upoznavanje i prvu prozivku, ponedjeljak za prvi trening. Sergej Jakirović, novi trener Bijelih, nakon ranojutarnjeg druženja s medijima zajedno s kapetanom Nediljkom Labrovićem, zakazao je u 10 sati igračima prvi radni dan. Pitanja je puno, odgovora malo. Upitno je tko će se sve pojaviti danas na travi Rujevice i je li već netko od igrača otpao u stanci. Dojam je da će taj proces ipak ići postepeno, da će do Nove godine svi dobiti šansu kod novog šefa struke. I kako je najavio sam Jakirović, morati se prilagoditi novim pravilima rada i ponašanja, oni koji to ne budu mogli pratiti, neće više biti u kadru prve momčadi.


Ozračje sankcija


Sve se događa u još uvijek svježem ozračju mogućih sankcija prema dijelu igrača koji su se požalili Nogometnom sindikatu ili možda i prema cijeloj momčadi. Nije tajna da nezadovoljnika ima i da će neki sigurno napustiti Rujevicu, no prilično je delikatno pitanje kako će se rješavati mogući raskidi ugovora. Klub ne može tek tako otpustiti dobar dio igrača, a ne ostane u priličnoj financijskoj dubiozi.


Rijeka vapi i za pojačanjima, a možda već danas ili sljedećih dana vidjet će se koliko su utemeljene i najave o dolasku nekolicine igrača iz Dinama (Marin, Dilaver), koji u Maksimiru nisu u prvom planu. Sam Jakirović bio je jasan po tom pitanju, želi one koji će odmah ili jako brzo moći igrati u prvih jedanaest, puko gomilanje igrača kojih je već sada u rosteru preko 40, nitko ne želi.


Dužni navijačima




Iza Bijelih je jesen koju nastoje što prije zaboraviti. I igrači i navijači. Igrači su ostali veliki dužnici izuzev nekoliko izuzetaka, podbacili su gotovo u svim segmentima nogometne igre. I potrošili sve kredite, nakon ispadanja iz Europe na kojem im se ne može previše prigovoriti, sramotno ispadanje u Kupu od Bijelog Brda bit će dio neslavne klupske prošlosti. Bijeli su uz Dinamo bili najzapaženija momčad u tom natjecanju posljednje desetljeće i olako su iskliznuli s tračnica najecanja koje im je moglo također biti put u Europu. Onaj puno teži put vodit će ovog proljeća preko lige u kojoj, na Rujevici misle, ipak još nisu rekli posljednju riječ. No, trebat će to biti neka sasvim nova Rijeka pod dirigentskom palicom Jakirovića, kod kojeg nema previše kompromisa. Po novom šefu struke stabilizacija i standardizacija momčadi su prioriteti, bit će teško, kaže trener, koji je najavio zasukane rukave već od prvog treninga.


Jakirović kao nova trenerska »metla« u pripreme kreće i s redizajniranim stručnim stožerom, prvi pomoćnik bit će mu Marko Salatović, analitičar je Anđelo Roguljić, dok je Radomir Đalović drugi pomoćnik, a Gojko Mrčela i dalje trener vratara. Najveći dio priprema bit će obavljen na Rujevici, Srećko Juričić najavio je tek poneki kraći odlazak izvan Rijeke.