Darko Raić Sudar

Bijele nakon Farana očekuje veliki europski suparnik: “Lille će biti najteža, ali i najlakša utakmica”

Denis Frančišković

Darko Raić Sudar i Damir Mišković/Foto M. LEVAK

Darko Raić Sudar i Damir Mišković/Foto M. LEVAK

Sada je najbitniji Torshavn pa tek onda Lokomotiva. A onda će, vjerujem, doći i Lille. To je nagrada za igrače, svi se vole dokazati protiv dobrih momčadi. Za takve utakmice se živi - kaže Raić Sudar  



RIJEKA Nakon pet dana putovanja nogometaši Rijeke opet su u matičnoj luci, sitne Celzijuse Farskih Otoka zamijenila je vrelina Kvarnera na koji se opet vratilo ljeto. Momčad se već od ponedjeljka vraća treninzima i pripremi za dvije itekako važne utakmice. Obje na Rujevici. U četvrtak Bijeli igraju uzvrat s Torshavnom (20.15) u kojem traže potvrdu doigravanja Konferencijske lige, u nedjelju dočekuju Lokomotivu (21 sat) u ništa manje važnijem ligaškom ogledu.


Riječani su, dojam je, u Europi imali više problema s putovanjem i kako sve uskladiti nego s protivnicima, u HNL-u su prizemljili Rudeš i Istru 1961, uz jedan, minimalan poraz na Poljudu. Generalno su zadovoljni svi u klubu. A i navijači. Očekuju sezonu s puno više radosti nego što je to bila prošla kad je nakon nikad lošijeg starta na proljeće trebalo puno toga ispravljati.


– Put je, istina, bio dug, ali razbilo se nekako sve to sa spavanjem u Kopenhagenu. Realno moramo biti zadovoljni kako je sve ispalo, a i kako je počela sezona – kaže Darko Raić Sudar, sportski direktor Rijeke. – Puno je igrača došlo, još gledamo da nekoga angažiramo, ali imamo okvir momčadi koji smo željeli. Želimo i bolje, ali s rezultatima smo zadovoljni. Poraz u Splitu nije me previše razočarao jer sam znao da možemo puno bolje. Zabrinjavalo bi me da smo bili na maksimumu pa da smo onako izgledali. Idemo dalje, gledamo u budućnost.




Rijeka ide na pogon mladosti koja ima energiju i kvalitetu. Već se sada vidi da su Fruk, Ivanović, Pašalić i Janković »pogođeni« igrači.


– Željeli smo dovesti nekoliko mlađih igrača, pratili smo ih i skautirali. Igrače, koji su gladni uspjeha i koji se žele dokazati. Odnosno one koji imaju i kvalitetu, samo im treba dati prostora da to pokažu. Fruk je igrao HNL, Pašalić treću njemačku ligu, a Ivanović je bio više u Augsburgu II. No, poznavao sam ih iz mladih reprezentacija i mislim da smo napravili dobar posao. Bit će sigurno i padova kod njih. Tu je i Ilinković, koji je veliki potencijal i koji je već u prvim utakmicama pokazao zašto smo ga doveli. No, nisu tu samo oni, tu je cijela momčad i njima je lakše kad svi zajedno dobro funkcioniraju. Mladi su, pred njima je vrijeme, moraju se dokazivati. Moramo stvoriti neke nove vrijednosti, nove Frigane. U tom poslu radimo zajednički s trenerom, dogovoramo se, procjenjujemo i donosimo odluke. Tu mora postojati konsenzus. Jer trener može biti sutra tu pa otići, sportski direktor isto, a igrači su ti koji ostaju. Sa stručnim stožerom imamo vrhunsku suradnju.


Goda kao primjer


Ono što može radovati sve na Rujevici je jako zaoštrena konkurencija. Rijeka u ovome trenutku ima praktički dvije podjednako dobre momčadi. Sergej Jakirović je tu da sve to uskladi i rotira.


– Iz svog igračkog iskustva znam da me konkurencija najviše gurala prema naprijed. Nekad su mi bile, figurativno rečeno, lakše neke prvenstvene utakmice nego one na samom treningu. Svi čekaju svoju priliku i bore se za svoje mjesto. Evo, neki su igrali na startu sezone, sada su upali u igru opet neki drugi. Imamo jednu od najpotentnijih mlađih momčadi. Ali nužno je da imamo i nekolicinu iskusnijih i starijih. Taj miks je jako važan.


Prijelazni rok traje do 8. rujna, manje od mjesec dana. Frigan i Ampem su napustili Rujevicu. Koliki je interes za druge u ovome trenutku?


– U posljednje vrijeme ta se priča najviše vrtjela oko Selahija i Labrovića. Ali neke stvari se znaju dogoditi i realizirati jako brzo. Primjer je Ampem, njegov se transfer realizirao u tri dana. I drugi klubovi još kalkuliraju i ispituju tržišta jer su prvenstva tek počela ili će početi. Ako netko ode, mi smo spremni, imamo zamjene. No i tu se situacija može promijeniti, neki igrač može čekati, drugi ne. Sigurno će doći još koji igrač u skoro vrijeme. Odlaske ne možemo planirati, a dolasci, dakako, ovise o njima.


Po pitanju dolazaka napadač bi svakako trebao biti jedan od prioriteta. Ivanović je iskoristio šansu, no Obregon još uvijek nije onaj pravi.


– Prioriteti su nam napadač i desno krilo. Razgovaramo o mogućnosti dovođenja još jednog beka jer je na desnoj strani Veiga praktički jedini, Smolčiću to nije prirodna pozicija. To nam je bitno zbog rotacija, posebno u Europi. Ako se ne uspijemo plasirati u grupnu fazu, vjerojatno će biti i odlazaka jer nam samo za HNL neće trebati toliko širok kadar. Jednostavno neće biti prostora za sve. U dovođenju igrača nećemo se zaletavati, to moraju biti jako dobre procjene.


Uz Pašalića, Ivanovića i Fruka, sve bolje igra i Janković. Ipak, najugodnije iznenađenje je Goda.


– Dečko je fenomenalan. Zabio je četiri gola, svaku utakmicu koju je igrao. Ima stvarno vrhunski tajming za prekid i nametnuo se igrom. On je isto bio rotacijski igrač u jednom periodu i sad je standardan. To je to. Nikad se ne zna kada će tko iskočiti. Bitni su pošteni rad i zalaganje. A onda momčad izbaci pojedinca. Kao što je primjer s Ivanovićem. Trener će sve to znati izbalansirati jer će sigurno biti i uspona i padova. Želimo da ti dečki stvaraju nove vrijednosti, a onda da sve to vuče naprijed i momčad.


Torshavn se jednostavno mora proći, sve drugo bila bi velika senzacija.


– Nije bilo tako lako kao što to možda sugerira pobjeda 3:1. To nisu momčadi s Farskih Otoka kao od prije desetak godina. Ova momčad je dosta dobro organizirana i fizički jako spremna. Mi smo bili dominantni, ali nije bilo lako probiti njihov blok. Trebalo je, ono što se kaže, odraditi utakmicu. Imamo lijepu prednost i uzvrat moramo opet shvatiti maksimalno ozbiljno. Protiv Istre smo vrhunski odigrali, a ogled s Lokomotivom nam je posebno bitan. Europa je važna, ali moramo biti na visokoj razini i u prvenstvu.


Ozračje i navijači


Ždrijeb doigravanja nije donio previše sreće. Izvučen je jedini suparnik iz liga petice.


– Što reći, gledali smo njihov susret s Nicom, bili su dominantni, ali opet su bod uzeli u nadoknadi. Imaju kvalitetu, ali mi ćemo napraviti sve da ih iznenadimo. Imali smo do sada dobar ždrijeb, ali budući da nismo nositelji, morao je doći i onaj puno teži. No, niti ostale momčadi koje smo mogli dobiti nisu slabe, jedino možda na papiru. Skupo ćemo prodati svoju kožu, to je sigurno. Trebat će i malo sreće. Ali ovo je i prilika za naše igrače – smatra sportski direktor.


Deset je godina od prolaska Stuttgarta i premijernog igranja u skupini Europske lige. Ova generacija nema puno za izgubiti protiv Lillea, a može strahovito puno dobiti.


– Rijeka je izbacila Stuttgart, ali i Kopenhagen, kao tada moćni sastav. Oba kluba u gostima. No i u ogledima u skupinama pobjeđivala je favorite i veće klubove. Sve je moguće. Pripremit ćemo se maksimalno, ali sada je najbitniji Torshavn pa tek onda Lokomotiva. A onda će, vjerujem, doći i Lille. To je nagrada za igrače, svi se vole dokazati protiv dobrih momčadi. Bit će to najteža, ali i najlakša utakmica. Za takve utakmice se živi.


Lille je otvorio sezonu gostovanjem u Nici (1:1), ove nedjelje igra na domaćem travnjaku s Nantesom. Hoće li netko iz kluba uživo svjedočiti toj utakmici?


– Razmišljali smo o tome, ali igraju u nedjelju kada i mi, pa smo odustali od toga. Ali snimit ćemo ih dobro i kvalitetno se pripremiti. Ljudi iz stožera znaju svoj posao. Oko toga se ne brinemo. Više nepoznanica bilo je oko dosadašnjih protivnika, o Lilleu je puno lakše dobiti kvalitetnije informacije.


Uvod u HNL pokazao je da su iznenađenja već sada moguća, pogotovo na primjeru Dinama, koji je u tri kola izgubio doma pet bodova.


– Mislim da ove sezone neće biti toliko izražena prijašnja dominacija Dinama. Tek je sve počelo i teško je bilo što predvidjeti. Vjerojatno se znalo da će Rudeš imati problema. I da će mu biti najteže sa svojim kadrom budući da je novi u ligi. Ali ne treba ih otpisivati. Iznenadit će sigurno neke protivnike. Tri kola su premalo za neke veće ocjene. Moja predviđanja su da će biti neizvjesno. Nadam se da ćemo mi biti što bliže vrhu. Nikome neće biti lako, ne može se više lako dobiti niti jednu utakmicu.


Dobro ozračje dodatni je poguranac za svaki novi uspjeh. Rijeka se u ovome trenuku može pohvaliti dobrom atmosferom. I navijači prepoznaju rad i trud.


– Imamo vrhunsku atmosferu. Sve je na visokoj razini. Naravno, kada su dobri rezultati, sve je daleko lakše. Tu su i navijači. Imali smo dvaput rasprodan stadion u zadnjih pet kola prošloga prvenstva. U cijeloj Hrvatskoj se malo digla atmosfera oko odlazaka na utakmice. Hajduk ima tu svoju posebnu priču, ali i kod nas raste broj članova i pretplata. Osijek je s novim stadionom puno dobio. Rijeka ima vrhunsku podršku, navijači nas prate i kad je dobro i loše. To je bit svega. Igrači moraju pošteno odrađivati svoj posao i najbolje što mogu, a sve drugo će doći samo po sebi – zaključio je Raić Sudar.