Hajduk gost na Rujevici

Anton Krešić uoči velikog derbija siguran je u jedno: “Energijom i pristupom moramo ponoviti Osijek”

Denis Frančišković

Anton Krešić/Foto PIXSELL

Anton Krešić/Foto PIXSELL

Derbi je derbi i jedni i drugi imamo veliki motiv da pobijedimo. Ponoviti Osijek? Naravno, što se tiče energije i pristupa to moramo ponoviti. A ostale stvari i taktiku prenijet će nam trener - kaže stasiti stoper Bijelih



RIJEKA Na Rujevici unatoč sumornom vremenu vlada jako dobro raspoloženje pred prvi od dva ovosezonska završna sudara s Hajdukom. Nema kartoniranih igrača, a i ozljede su zaobišle Bijele te će po svemu sudeći i Solano biti u konkurenciji što je od osobite važnosti za trenera Gorana Tomića.


Nakon niza posrtaja momčad su dodatno napunile samopouzdanjem pobjede na Osijekom i Šibenkom u kojima je s osam pogodaka opet do izražaja došao napadački potencijal momčadi. Pobjeda u derbiju s Osijekom zaslužila je najviše ocjene, ona na Šubićevcu nije dolazila u pitanje niti u jednom trenutku, ali opet… Primljeni su olaki, jefitni golovi. Protiv Hajduka pogreške će trebati svesti na najmanji mogući minimum.


– Naravno da je atmosfera puno bolja kad se pobjeđuje. Nakon pobjeda i pozitiva je veća, lakše se trenira i to je ono što nam je trebalo nakon niza loših rezultata – kaže Antun Krešić, pouzdani stoper Bijelih koji se na Šubićevcu pogotkom vratio u sastav nakon isključenja protiv Dinama na Rujevici u nadoknadi. – Je li se bilo lako vratiti? Pa i nije. Ali sjeli smo, popriličali, vidjeli gdje griješimo i shvatili da je to samo trenutak iz kojeg se možemo i moramo izaći samo svi skupa. Na kraju smo to uspjeli.




Kraj sezone donosi dva Jadranska derbija, prvi je nedjeljni s manje uloga, ali opet jako važan, drugi onaj krajem mjeseca na Poljudu u finalu Kupa.


– Istina, obje utakmice su važne, a ona u Kupu posebno. Hajduk je matematički još u igri u naslov, a nama je cilj odigrati završnicu što bolje. Dat ćemo sve od sebe pa što bude na kraju. Ovosezonski Hajduk? Odlična su momčad s dobrim trenerom, većinom su to iskusni igrači i reprezentativci. Znamo kako igraju, ali znali smo i mi kako protiv njih. U svakom slučaju obostrano zahtjevna utakmica.


Veliki motiv


Utakmica je, dojam je, ipak psihološki zahtjevnija Splićanima s obzirom na to da još uvijek postoji mogućnost da ugroze Modre. Krije li se tu možda plus za Rijeku, za nešto opušteniju, ali ipak ozbiljnu utakmicu. Nešto slično što je momčad prezentirala protiv Osijeka.


– Pa rekao bih da tu nema neke prednosti po tom pitanju. Derbi je derbi i jedni i drugi imamo veliki motiv da pobjedimo. Ponoviti Osijek? Naravno, što se tiče energije i pristupa to moramo ponoviti. A ostale stvari i taktiku prenijet će nam trener.


Rijeka je u posljednjoj utakmici slavila na Poljudu 1:3 i nanijela Hajduku jedini proljetni poraz. Momčad je djelovala jako dobro, taktički i posebno ofenzivno, a i Krešić se upisao među strijelce.


– To mi je jedna od najljepših i najdražih utakmica ove sezone. Baš smo kao momčad odigrali jako dobro, a osim prvotimaca dobar zadatak su odradili i igrači koji su ušli u igru. Stvarno bila je to odlična utakmica s naše strane.


Igrači i treneri vole reći da ovakve utakmice znaju odlučivati sitnice.


– Bitno je ponoviti takav pristup, biti kompaktan i visoko koncentiran. Trebat ćemo obratiti šansu i na prekide, a sad… Uvijek neki potez može odlučiti pobjednika.


Pregovori slijede


Krešić i uža obrana bit će i posljednja brana Bijelih Livaji, Kaliniću, Mlakaru… na putu prema Labroviću. Velkovski je već pokazao u dresu Makedonije kako može zauzdati najbolje napadače Portugala i Italije, a nešto slično prezentira i Krešić na svom »radnom mjestu«.


– O Livaji i Kaliniću praktički se sve zna. Koliko su opasni i koliko znače za svoju momčad, posebno kad je riječ o Livaji koji je prvi strijelac lige. Čeka nas težak posao, ali vjerujem da ćemo ga odraditi kako treba. S jednim ili dvojicom stopera? To je manje važno, igrao sam dosad sve te sutave i nije se problem prilagoditi. Pune tribine? Znamo da će biti popunjene, očekujemo dobru atmosferu i pomoć navijača jer tako ćemo lakše do pobjede.


Krešićevi igrači su jasni, do kraja sezone žele tri pobjede i potom pohod po Rabuzinovo sunce na Poljud.


– Još malo je ostalo, treba stisnuti zube i učiniti završnicu što boljom i ljepšom. Šteta što nismo u još boljoj poziciji. Izgubili smo dvije utakmice koje nikako nismo smjeli. Bili smo u jako dobro poziciji i nismo to na najbolji način iskoristili. Rasplet je jako zanimljiv i po meni puno toga moglo bi se znati nakon ovog kola.


Josip Drmić ističe kako se i uz prvenstvo dosta razmišlja o finalu Kupa. Jednostavno, nezamislivo je da bude drukčije…


– Fokusirani smo na prvenstvo, ali svibanj brzo ide. Brzo će i to finale. Kaže Drmić da nije ništa osvojio u karijeri? Pa nisam ni ja, ha, ha… Zato imamo još veći motiv.


Krešić je u srpnju prošle godine u Rijeku došao iz Atlante na posudbu. U Italiju je otišao 2015. iz Zagreba.


– Odlično se osjećam ovdje, sviđa mi se Rijeka kao grad, klub, a i navijači. Ovo je najbolji klub u kojem sam bio i glede društva. Istek posudbe u lipnju? kad završi Kup vidjet ćemo što i kako dalje. Rijeka ima opciju otkupa ugovora. Pregovori tek slijede – najavljuje Krešić.