Rijekin lijevi bek

ANDRIJA VUKČEVIĆ Što prije želim doživjeti atmosferu pune Rujevice, čuo sam sve najbolje o navijačima

Denis Frančišković

Andrija Vukčević u duelu s Petrom Bočkajem/Foto PIXSELL

Andrija Vukčević u duelu s Petrom Bočkajem/Foto PIXSELL

Nadam se da će pandemija posustati i da ćemo se brzo vratiti u neku normalu. Čuo sam sve najbolje o Rijekinim navijačima, da naprave sjajnu atmosferu koju još nisam doživio, a svakako bih volio što prije - tvrdi Vukčević



RIJEKA Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti igrači Rijeke koji su ostavili solidan dojam u Jadranskom derbiju. Više od solidnog, ponajbolji u porazu bio je Andrija Vukčević, 24-godišnji crnogorski nogometaš, koji je u veljači stigao na Rujevicu nakon istekao ugovora s belgijskim prvoligašem Waasland Beverenom kao slobodan igrač.


Vukčević je zamijenio Štefulja čija je krivulja forme već dulje vrijeme u padu i Rijekina igra na lijevom boku dobila je sasvim drugačiju »krvnu sliku«. Andrija je unio puno više agresivnosti, britkosti u igri, ali i okomitosti. Nije se štedio uz aut liniju, a moglo se vidjeti i nekoliko njegovih lijepih centaršuteva, ono što stvara pomutnju u protivničkoj obrani i nasušno treba riječkom napadu.


– Ušao sam u igru s namjerom da pomognem momčadi, da se vratimo rezultatski i da probamo preokrenuti utakmicu. Međutim, na samom početku drugog poluvremena dobili smo gol koji nas je malo poljuljao. Ali, brzo smo zabili, imali smo dosta vremena da zabijemo i treći pogodak, ali eto, nismo uspjeli. Iako smo imali nekoliko dobrih šansi – kaže Andrija Vukčević. – Ostale su četiri utakmice do kraja i pristupamo svakoj posebno pa ćemo vidjeti što će nam to u konačnici donijeti. Neće biti lako, ali imamo kvalitetu. Cilj je, naravno, treće mjesto i dat ćemo sve od sebe da to i ostvarimo.




Rasplet oko konkurencije za treće mjesto mogla bi donijeti i današnja utakmica Hajduka i Dinama u Splitu.


– Osijek je kiksao protiv Varaždina i Dinamo će sigurno to nastojati iskoristiti na najbolji mogući način. Modri bi s pobjedom na Poljudu manje, više riješili pitanje naslova. U ovoj situaciji to bi nam, naravno, odgovaralo, ali mi prije svega moramo gledati sebe i ići od utakmice do utakmice.


Bek i krilo


Šansa Bijelih u borbi za treće mjesto i Europu donekle je i u izrazito teškom rasporedu Gorice (Osijek, Hajduk, Dinamo, Rijeka). Kako kola odmiču, sve je izvjesnije da bi mogla odlučivati i posljednja utakmica s Turopoljcima na domaćem travnjaku.


– Baš sam gledao njihov raspored koji je uistinu jako težak. Iskreno, volio bih da o trećem mjestu odlučuje baš ta naša međusobna utakmica na Rujevici. Njima se dogodilo nešto slično kao i nama kada smo zaredali s lošijim rezultatima. Ali su svakako iznenađenje. I to ugodno. Imaju nekoliko stvarno dobrih indvidualaca na čelu sa strijelcem Lovrićem. Kvalitetna su momčad i kako god se pogleda, čeka nas borba za bodove sa svima. Bit će sigurno i nekih iznenađenja, ali nastojat ćemo čim bolje izgledati do kraja.


Reprezentativni dres mogu zaslužiti samo dobrim igrama u Rijeci

Vukčevića je kao 20-godišnjaka kupila Sevilla, a igrao je u tamošnjoj drugoj momčadi. Potom je uslijedila posudba u redove trećeligaša San Fernanda pa igranje za Spartak iz Subotice, gdje je upisao 60 nastupa uz jedan pogodak i pet asistencija. Nakon toga ga je karijera odvela u Wasland Beveren gdje je odigrao 22 utakmice. Uz to je za U-21 reprezentaciju Crne Gore sakupio 13 nastupa.
– Marko Vukčević? On je seniorski reprezentativac, igra na desnom beku, ali nisam s njim u rodu. Imali smo priliku igrati zajedno u Budućnosti. Bio sam kapetan mlade reprezentacije, ali još nisam dobio šansu u seniorskoj vrsti. Naravno, nadam se i tome, ali sam i svjestan da prvo moram dobro igrati u svome klubu. Taj debi je zasad neostvareni san, ali nadam se da će i do toga doći. Sevilla? Pratim je i čujem se s tamošnjim igračima. Dosta ih je otišlo i u druge klubove, ali vidio sam da je doma izgubila od Bilbaa i malo ispala iz utrke za naslov – dodaje Vukčević.

Ovaj tjedan rezerviran je za pripremu za nedjeljnu utakmicu s Dinamom. Nakon duže vremena Tomićeva momčad ima puno više dana za treninge i ispravljanje nedostataka.


– Mislim da smo tu malo u prednosti, oni danas imaju utakmicu, a mi šest dana za pripremu. Naravno, naglasak će biti na ispravljanju pogrešaka i uigravanju. Moramo ih dočekati što spremniji jer je riječ o fantastičnoj momčadi koja zaslužuje respekt. Ali i mi idemo po bodove, tako da možemo očekivati zanimljiv derbi.


Vukčević je i doveden kao alternativa za skorašnji odlazak Štefulja u Dinamo, a zajedno s Rokom Jurišićem Bijeli su na taj način zatvorili i poziciju lijevog boka za novu sezonu. Andrija je od dolaska dobio šansu 251 minutu na mjestu za koje još konkuriraju Štefulj i Smolčić.


– Naravno da uvijek gledam da odigram što bolje. Trener je dosta rotirao jer je i bilo dosta utakmica, a bilo je bukvalno mjesta za sve nas. Možda je to i dobro jer je konkurencija jača, svi su »našpanani« i motivirani. Mogu li odigrati još koju poziciju? Kad sam počinjao, dosta sam igrao na lijevom krilu, a i u drugim klubovima, tako da mi nije strano dignuti se uz aut liniju. Generalno, meni trener daje dosta slobode u odlasku u napad i to nastojim iskoristiti. Cilj je uvijek što više tih bočnih ubačaja.


Bolja reakcija


Vukčević je došao baš u prijelomnom razdoblju, na odlasku Rožmana i odmah po dolasku Tomića.


– Stvarno imamo sjajne treninge. S Rožmanom sam surađivao prvih mjesec dana i stvarno je izvanredan trener. Tako je i s Tomićem, samo smo nastavili u istom ritmu. Malo nas je poljuljao taj poraz u Kupu, ali opet, napravili smo i seriju od šest pobjeda. Kvalitetno se radi i maksimalna je priprema za svaku utakmicu. Mogu samo reći sve najbolje o obojici.


Što bi po Vukčeviću momčad trebala napraviti da izgleda bolje? Trener je naglasak stavio na povratnu trku i međuprostore.


– Istina, primili smo neke golove iz kontri, na što bismo svakako trebali obratiti pažnju. Možda nam u tim situacijama nedostaje da napravimo prekid ili budemo agresivniji. Ostavljanje viška prostora uvijek je opasnost od svih protivnika. Moramo bolje reagirati po izgubljenoj lopti.


Momčad je s Vukčevićem na Poljudu bila kompaktnija. Koliko je zadovoljan svojom formom?


– Nisam došao baš potpuno fizički spreman pa sam kroz utakmice tražio formu. Nije to još onako kako bih ja volio da bude, ali nastojim iskoristiti svaku dobivenu minutu. Uvijek može bolje, trudim se dati maksimum, ponekad je to dovoljno, ponekad nije. Sve u službi momčadi, da igramo dobro i pobjeđujemo.


Vukčević još nije osjetio atmosferu Rujevice u pravom smislu…


– Nadam se da će pandemija posustati i da ćemo se brzo vratiti u neku normalu. Čuo sam sve najbolje o Rijekinim navijačima, da naprave sjajnu atmosferu koju još nisam doživio, a svakako bih volio što prije – zaključuje Vukčević.