Bolan poraz Riječana

Alarm na Rujevici! Rijeka odavno već nije izgledala tako loše, Rožmanov horuk nogomet više ne prolazi…

Denis Frančišković

Antonio Mirko Čolak se ponovo ispromašivao/R. BRMALJ

Antonio Mirko Čolak se ponovo ispromašivao/R. BRMALJ

Rijeka je tako u četiri posljednje utakmice izgubili okruglo deset bodova što je porazna činjenica Rožmanove momčadi u post-korana eri



RIJEKA Novi težak udarac za Riječane! Nakon što su nakon gotovo devet godina pali u Koprivnici, za “bijele” je opet sinoć bila kobna Gorica, “crna mačka” Riječana koja je znala i mijenjati trenere (Matjaž Kek). Gosti Valdasa Dambrauskasa sasvim su zasluženo uzeli puni plijen na Kvarneru i razotkrili sve slabosti raštimanog sastava Simona Rožmana. Rijeka već dugo nije izgledala tako loše! Pokidane niti igre, rastragane linije, obrana bez obrane i napad koji ne zna pogoditi niti prazan okvir vratiju odveli su Riječane u provaliju novog bolnog poraza. I bolnog prizemljenja u borbi za drugo mjesto koje je izgleda “bijelima” sve dalje.


Da puno toga ne štima u riječkim redovima bilo je vidljivo od samog početka, gubitak novih bodova unatoč brojnim šansama nije veliko iznenađenje s obzirom na prikazano. Rijeka je tako u četiri posljednje utakmice izgubili okruglo deset bodova što je porazna činjenica Rožmanove momčadi u post-korana eri. Istina, nije ništa izgubljeno, borba za drugu poziciju i dalje je otvorena… No, puno toga će se morati promijeniti u bljedunjavoj i nepoduzetnoj igri. U kojoj se često rezultat lovi na silu. I kreće iz rezultatskog minusa. Ovakav “horuk” nogomet jednostavno više ne prolazi.


Bez glave i repa


Već na odmoru je bilo jasno da Riječani moraju nešto bitno promijeniti u svojoj igri žele li je usmjeriti na svoj mlin. Počelo je sa zamjenama i s vidljivo boljim pristupom. Želja je bila tu, ali lopta nije slušala. A igra poprimila obilježja najlošije nakon dugo vremena na Rujevici.





Gosti su praktički mogli riješiti utakmicu u 54. minuti kada je Lovrić izbjegao zaleđe, ušetao se u šesnaesterac i tukao, lopta se od domaćeg braniča odbila u korner i spasila “bijele”. Dvije minute kasnije poravnati je mogao Čolak, na dodavanje Andrijaševića tukao je glavom, izvio Kahlinu koji je efektnom paradom izbacio loptu ispod grede.
Koliko je Lovrić (ne)opasan pokazalo se u 72. minuti kad je pobjegao Capanu, dvaput ga “okrenuo” i u matnoj poziciji umjesto da puca išao na dodavanje Ndiayjeu koji se nije snašao… A da je Čolak poprilično van forme zorno je pokazala 76. minuta. Ukrao je jednu loptu, osvojio prostor i u situaciji “tri na jedan” katastrofalno reagirao. Rijeka je sramežljivo prijetila, a Gorica čekala prigodu i dočekala je u 79. minuti. Ndiaye se nevjerojatnom lakoćom na 20-ak metara od vratiju oslobodio Escovala i odmah silovito poluvisoko opalio, lopta je “probušila” Pandura – 0:2.



Nadu u mogući preokret vratio je Pires u 83. minuti za 1:2, još jednu dobru šansu imao Andrijašević… Ali s tako raštimanom igrom bez “glave i repa” Rijeka nije imala što tražiti u ovoj utakmici.


Čolakov promašaj


Prvo poluvrijeme Riječani su odigrali u skladu s tradicijom u posljednjim susretima. Imali su posjed i šanse, ali i propuh u obrani te novu krizu realizacije u napadu. Jednostavno kao da ništa nisu popravili od posljednjih slabih izdanja. Pomaci se u prvih 45 minuta jednostavno nisu vidjeli!



Uz to izgubili su na prepoznatljivoj kompaktnosti i lepršavosti, igra je bila rastrgana, a momčad vidljivo ranjiva na širokom prostoru. Riječane je već vrlo rano zaledio minus na semaforu. Capan je s leđa povukao Ndiayjea, a sudac Vučković bez razmišljanja pokazao na bijelu točku. Previše protesta nije bilo… Lovrić je preuzeo odgovornost i poslao Pandura u jednu, loptu u drugu stranu. Za svoj 14. prvenstveni pogodak trećeg strijelca HNL-a.


Dvije minute kasnije poduzetni Tomečak na boku je opalio, lopta se odbila od Krizmanića i ostavila Kahlinu “na vagi”. Krenuo je na centaršut, ali se morao vratiti i zatvoriti kut. Srećom po njega lopta je pogodila vratnicu. Rijeka je priprijetila i u 19. minuti, Yateke je iskosa prizemno tukao, Kahlina zatvorio kut i izbacio loptu u korner.
Bili su to trenuci u kojem su “bijeli” žurili na silu izjednačiti i poprilično riskirali. Rasterećeni, ali dobro posloženi Velikogoričani lakoćom su osvajali druge lopte i prostor kojeg je bilo koliko su htjeli.



U 22. minuti Špikić je lakoćom probio desni bok i ubacio, Lovrić ostao sam na 20-ak metara i dobro, rezantno opalio, a lopta prohujala kraj Pandurove vratnice. Zbivanja su se brzo preselila na drugu stranu, Tomečak je dobro dočekao jednu loptu (26′), ali s desetak metara jako loše tukao volejem iz obećavajuće pozicije.


I onda nevjerojatan promašaj Čolaka u 30. minuti. Yateke mu je podvalio majstorsku loptu, Rijekin napadač izašao sam ispred istrčalog Kahline, zaobišao ga i iskosa promašio prazan gol. Lopta je odsjela na vanjskom dijelu mreže…


Rijeka – Gorica 1:2

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Strijelci: 0:1 Lovrić (12′-11m), 0:2 Ndiaye (79′), 1:2 Pires (83′).  Sudac: Ivan Vučković (Zagreb) – 7. Gledatelja: 2.071.


RIJEKA: Pandur 5,5, Capan 5, Velkovski 5,5 (od 65 Murić 5,5), Escoval 5, Tomečak 6 (od 57′ Raspopović 5,5), Lepinjica 6 (od 57′ Pavičić 5), Lončar 5,5, Smolčić 5,5, Yateke 5 (od 46′ Pires 6), Andrijašević 5, Čolak 5.


GORICA: Kahlina 6,5, Steenvoorden 6, Jovičić 6, Krizmanić 6, Suk 6,5, Kalik 6,5, Muhammed 6, Špikić 6,5 (od 46′ Dvorneković 6), Hamad  6,5, (od 67′ Babec -), Lovrić 7 (od 82′ Mudrinski -), Ndiaye   7.


Tablice omogućuje SofaScore LiveScore