Veznjak Rijeke

ADAM GNEZDA ČERIN Ponosan sam zbog debija za Sloveniju, i Kek je rekao da je bilo okej

Mateo Sučić

NAPOLI NIJE BAUK - Adam Gnezda Čerin/Foto D. ŠKOMRLJ

NAPOLI NIJE BAUK - Adam Gnezda Čerin/Foto D. ŠKOMRLJ

Debi u reprezentaciji je nešto što svaki nogometaš dugo čeka i za što radi, ali i korak koji daje samopouzdanje i motivaciju za sve što će se događati. Kek? Rekao je da je bilo okej - kaže Adam Gnezda Čerin



RIJEKA Simon Rožman danas će ponovo okupiti sve reprezentativce koji se na Rujevicu vraćaju u različitom raspoloženju i s različitim opterećenjem. Darko Velkovski je sa Sjevernom Makedonijom izborio plasman na Europsko prvenstvo, Stjepan Lončar s BiH ispao u skupinu B Lige nacija u kojoj će u idućem izdanju igrati Crna Gora Momčila Raspopovića te Slovenija Adama Gnezde Čerina.


Slovenski veznjak u ovom je ciklusu upisao prvi reprezentativni nastup, Matjaž Kek isprobao je njegove kvalitete u kontekstu smjene generacije kroz koju Slovenija prolazi, a Gnezda Čerin dobio priznanje za sjajne igre koje je ove jeseni prezentirao u riječkom dresu.


– Debi u reprezentaciji je nešto što svaki nogometaš dugo čeka i za što radi, meni se ostvario taj san da doživim ono o čemu sam maštao kada sam se kao klinac počeo baviti nogometom. Sretan sam i ponosan zbog toga, ali i što je ovo korak u mojoj karijeri, koji mi daje dodatnu motivaciju i samopouzdanje za sve što će se događati – govori 21-godišnji veznjak, koji je nastupio u utakmici protiv Azarbejdžana, dok je protiv Kosova i Grčke ostao bez minutaže.




Ipak, na Rujevicu se vraća s iskustvom koje će mu puno značiti, ali i ponekim savjetom Matjaža Keka čiji »bilo je okej« ima puno bolje značenje od onoga kako na prvu zvuči.


– Što je rekao Kek? Da je bilo »okej«, ukazao mi je na stvari koje moram ispraviti, dao neke savjete… To je za mene normalno, mlad sam igrač, prvi put sam igrao s ovim suigračima i zadovoljan sam kako je izgledalo. Isto tako znam da mogu i bolje pa ću na sljedećim utakmicama to pokušati pokazati.


Smjena generacija


Iako je Slovenija ostala bez plasmana na Europsko prvenstvo, proces smjene generacije dao je rezultate u vidu prvog mjesta u svojoj skupini Lige nacija, samim time i naslutila da bi mogla biti konkurentna u idućim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.


– Prvi cilj je bio to prvo mjesto u skupini, a drugi je nastavak tog procesa smjene generacije koji traje sad već neko vrijeme. Puno je igrača, izbornik vjerojatno želi isprobati mlade i kvalitetne od kojih će kroz neko vrijeme složiti reprezentaciju, koja će igrati na visokoj razini.


Gnezda Čerin će povratkom na Rujevicu reprezentativne obaveze arhivirati do proljeća i fokusirati se na one klupske. Rijeku u završnici jeseni očekuje gust raspored, puno jakih utakmica, uz to i borba s nevidljivim neprijateljem kakav je koronavirus.


– Dolazi razdoblje u kojem imamo osam utakmica u 24 dana, igrat će se svaka tri dana. Svakom igraču je najljepše igrati utakmice, s druge strane bit će velika fizička i energetska potrošnja, ali mislim da sve to vrijedi uloga za koji igramo na ova tri fronta. Pred nama su velike utakmice, pogotovo u Europi i HNL-u, moramo nastaviti tamo gdje smo stali protiv Lokomotive i protiv svakoga ići na pobjedu.


Prvi ispit je Napoli poslije kojeg je ostao velik žal za bodovima nakon utakmice u Rijeci.


– Nadam se da ćemo se koliko-toliko skupiti do Napolija. U prvoj utakmici, pogotovo u prvom poluvremenu, igrali smo dobar nogomet, pokazali da se možemo nadigravati s njima… Šteta što nas nije nagradio barem jedan bod, ali imamo novu priliku. Neće biti isto igrati na San Paolu i na Rujevici, ali nema navijača i ako budemo čvrsti, agresivni i dobri u tranziciji, mislim da ćemo im otežati posao.


Teška vremena


Iskustvo iz utakmice na Rujevici moglo bi Riječanima biti podloga za novi dobar rezultat.


– Sa svakom europskom utakmicom dobiješ iskustvo, koje ti pomaže u budućnosti. Ta prva utakmica protiv Napolija je pokazala da razlika postoji, ali da nije takva kakvom se možda čini po svim brojkama izvan terena. Zbog toga idemo u Napulj s još više samopouzdanja i nadamo se dobroj igri, a možda i nekim bodovima.


Uz Europu, u kojoj Riječane u igri za prolaz dalje drži samo matematika, »bijele« u ovom ludom ritmu očekuju i HNL derbiji o kojima je Čerin u reprezentaciji mogao pričati sa suigračima Stojanovićem, Boharom i Jurčevićem, koji će braniti boje Dinama i Osijeka.


– Razgovarali smo o situaciji, o tome kako su teška vremena zbog koronavirusa. Normalno je i da razgovaramo o HNL-u, znamo da ćemo se sresti, ali tada nećemo biti suigrači, već ćemo se boriti svaki za svoje bodove – zaključio je Adam Gnezda Čerin.


Utakmice s Hrvatskom su uvijek posebne

Slovenija će 2021. godine biti domaćin Europskog prvenstva za mlade reprezentacije, što će biti još jedan veliki ovosezonski izazov za veznjaka Rijeke.
– Ako govorimo o reprezentativnim natjecanjima u Europi, taj EURO U-21 je drugo najjače natjecanje poslije onog seniorskog. Privilegij je biti domaćin ovakvog turnira i pokušat ćemo na najbolji način iskoristiti ovu priliku. Imamo dobru generaciju i ako se sve posloži, možemo se nadati dobrom rezultatu – kaže Adam Gnezda Čerin, koji ne bi imao ništa protiv da ždrijeb skupina spoji s Hrvatskom.
– Baš sam razmišljao kako bi to bila sjajna stvar. Te utakmice protiv Hrvatske su uvijek posebne, siguran sam da bi to bila zanimljiva utakmica puna emocija – kaže Čerin.