Biciklizam

Nizozemac iznenađujuće osvojio treću etapu Gira, Ganna drži vodeću poziciju u ukupnom poretku

Hina

Taco Van Der Hoorn/Foto REUTERS

Taco Van Der Hoorn/Foto REUTERS

Za 27-godišnjeg nizozemskog biciklista ovo je prva etapna pobjeda u debiju na Grand Tour utrkama, a do nje je stigao iz skupine sedmorice "bjegunaca" koji su se od glavnine odvojili odmah na početku etape u kišom okupanoj Bielli



CANALE Nizozemac Taco van der Hoorn (Intermarche-Wanty-Gobert) iznenađujući je pobjednik treće etape Gira d’Italia, vožene u ponedjeljak od Bielle do Canalea u dužini od 190 kilometara.


Za 27-godišnjeg nizozemskog biciklista ovo je prva etapna pobjeda u debiju na Grand Tour utrkama, a do nje je stigao iz skupine sedmorice “bjegunaca” koji su se od glavnine odvojili odmah na početku etape u kišom okupanoj Bielli te u prvih 60 km etape stvorili gotovo šest minuta prednosti.


Kako su se biciklisti približavali cilju, tako je prednost vodeće skupine kopnila, a i broj “bjegunaca” se smanjivao. Na 17 km prije cilje odvojili su se Švicarac Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) i Taco van der Hoorn. Nizozemac je pratio Švicarca i nešto manje od devet km prije cilja odlučio napasti. Pellaud to nije mogao pratiti i Van der Hoorn je ostao sam u borbi s glavnom skupinom. Iako je a pet km prije kraja etape njegova prednost pala na manje od minute, Nizozemac je izdržao i u nevjerici prvi prošao ciljem, dok su se iza njegovih leđa događao sprint za preostala dva mjesta na pobjedničkom postolju.




U njemu je Talijan Davide Cimolai (Israel Start-up Nation) nadmašio Slovaka Petera Sagana (Bora-Hansgrohe), a do cilja su stigli s četiri sekunde zaostatka za pobjednikom, kao i glavna skupina vozača u kojoj je bio i vodeći u ukupnom redoslijedu Talijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) koji je zadržao ružičastu majicu.


Ganna sada ima 16 sekundi prednosti pred Norvežaninom Tobiasom Fossom (Jumbo-Visma), a 20 sekundi zaostaju Belgijac Remco Evenepoel i Portugalac Joao Almeida, obojica članovi momčadi Deceuninck-QuickStep.


U utorak će biciklisti voziti četvrtu etapu, dužine 187 km, od Piacenze do Sestole, s tri kategorizirana uspona u drugom, brdovitom dijelu dionice, što će ponovno biti prilika za bicikliste spremne na bijeg, one koji su sposobni pobjeđivati u jednodnevnim klasicima ili za napad nekog od favorita za ukupnu pobjedu.