Težak poraz

Ništa od susjedskog derbija: Škrljevčani ispali iz Premijer lige, Osječani su im u uzvratu zabili 109 poena!

Katarina Blažević

Noa Svoboda/Foto E. BEGIĆ/DEPOLINK ŠKRLJEVO

Noa Svoboda/Foto E. BEGIĆ/DEPOLINK ŠKRLJEVO

Osim što su primili 35 poena u trećoj dionici, napadački su zakazali i da nije bilo nekoliko trica Svobode i Barta u zadnje dvije dionice, katastrofa bi bila još veća...



OSIJEK Košarkaši DepoLink Škrljeva nakon dugih devet sezona ispali su iz elitnog društva hrvatske košarke! Sljedeće sezone ipak se neće gledati susjedski derbi u Primorsko-goranskoj županiji. U istoj sezoni u kojoj je Kvarner 2010 ušao u Premijer ligu kao prvak Prve lige, Škrljevčani su iz najvišeg ranga ispali.


I to na poprilično ružan način jer je drugoplasirana ekipa Prve lige, osječke Vrijednosnice, na svojem terenu deklasirala sa 109 poena ekipu iz Bakra zahvaljujući sjajnoj trećoj četvrtini u kojoj su domaći zabili 35 koševa. Zeleni su se nakon velikog odmora, na koji se otišlo s prednošću Vrijednosnica 50:44, u potpunosti raspali. Osim što su primili 35 poena, napadački su zakazali i da nije bilo nekoliko trica Svobode i Barta u zadnje dvije dionice, katastrofa bi bila još veća…


Vrijednosnice Osijek – DepoLink Škrljevo 109:85

Uzvratna utakmica doigravanja za popunu FAVBET Premijer lige: Vrijednosnice Osijek – DepoLink Škrljevo 109:85 (23:23, 27:21, 35:18, 24:23). Mala dvorana Gradski vrt. Gledatelja: 600. Suci: Vovk (Sl. Brod), Jovović (V. Gorica) i Gracin (Zagreb).




VRIJEDNOSNICE OSIJEK: Ashton 27 (5-8), Kujundžić 20 (3-6), Vladović 5 (2-2), Šiško 7 (1-2), Primorac 11 (2-3), Martinović, Tomljenović, Dmitrović, Budimir 28 (1-3), Bjelanović 9 (1-2), Šuvak, Kotrulja 2.


DEPOLINK ŠKRLJEVO: Gulin 8 (2-2), Svoboda 19 (1-1), Šarić 15 (3-3), Hollowell 12, Stanojević 15 (2-2), Whitney 6 (1-2), Bart 6, Krajina 4, Šljivarić, Miljković.

Sve je krenulo nizbrdo već na kraju druge dionice kada su se domaći prvi put uspjeli odvojiti od gostiju (50:44), da bi u trećoj četvrtini samo nastavili odrađivati posao. Kujundžić je odmah na startu drugog poluvremena presjekao loše dodavanje Šarića i položio nakon brze kontre, Šiško je potom dodao i tricu, a minuta odmora trenera Edija Dželalije nije djelovala. Gulin je naivno pustio Budimira samog pod košem – 57:44.


Bilo je ubrzo i okršaja među igračima zbog prekršaja Gulina nad Budimirom, nakon čega su tehničke pogreške zaradili Krajina i Budimir. Ali, 39-godišnji kapetan Vrijednosnica Veljko Budimir ubrzo je uzvratio tricom – 60:46 (24′). Upravo je on imao fantastičnu večer u Osijeku. Zabio je 28 poena u isto toliko minuta igre sa sjajnim šutem 10-12, a trice je pogađao 7-8!


I tu se Škrljevo u potpunosti raspalo, Budimir, Ashton i Kujundžić su pogađali, a Škrljevčani promašivali i griješili. Kada je Primorac u 29. minuti bio prezican na šutu za tri poena, na semaforu je stajalo 82:56 i u dvorani u Osijeku se već slavio povratak u Premijer ligu.


Bio je to rezultat koji gosti sigurno nisu očekivali nakon prvog poluvremena, u kojemu su se ipak donekle držali. Prve dvije četvrtine odužile su se na skoro 50 minuta igre. Bilo je tu puno igre živaca, prekršaja, sudačkih provjera i slobodnih bacanja. Škrljevčani su u nekoliko navrata vodili s maksimalno dva poena razlike, dok su domaći na samom kraju druge četvrtine uspjeli pobjeći i na mrvicu osjetniju razliku.


A do razlike je Osječane vodio njihov najveći forte – brzi kontranapad. I tu je ključni igrač bio niski i brzi playmaker Makai Ashton, koji je zajedno s bivšim Zelenim Robertom Kujundžićem kreirao dva kontranapada zaredom kojima su domaći poveli 47:40 u 19. minuti. Stanojević i Gulin su polaganjima smanjili, ali Šiško je bio precizan za tri poena samo koju sekundu prije kraja prvog poluvremena – 50:44.


Inače, Gulin u prvoj utakmici nije ulazio u igru zbog ozljede leđa, dok je u uzvratu startao. Ipak, u prvih 20 minuta raspoložen je bio tek Šarić s 10 poena i sedam skokova. Hollowell je uspio ubaciti tri trice, ali više od toga mu Osječani nisu dopustili. S druge strane, Zeleni nisu pronašli rješenje za Ashtona, koji je imao odličan šut, asistirao je i lovio skok. Kasnije se u napadu probudio i Svoboda, imao je uspješne šuteve i Stanojević, ali sve je to bilo nedovoljno da bi se nadigralo raspoložene Vrijednosnice.


Domaći se u prvom dijelu utakmice nisu previše odvažili na dalekometne šuteve, ali treća trica na utakmici donijela im je vodstvo 36:31 (13′). Ipak, Škrljevo se i u ovome trenutku uspjelo vratiti, gosti su mini serijom 8:1 poveli 39:37, nakon što su domaći ponovo imali jednu crnu rupu. Promašili su tri slobodna bacanja i dvije trice u minutu i pol…


Ali, Kujundžić i Budimir su ubrzo donijeli novih “plus tri” (42:39), da bi u finišu prvog poluvremena Vrijednosnice pobjegle na šest poena razlike. Činilo se tada još uvijek da se gosti možda i mogu vratiti. Treća dionica je, pak, pokazala prave snage i donijela pobjednika te povratnika u najviši rang nakon dvije godine izbivanja. Bosco i DepoLink Škrljevo novi su prvoligaši, a Kvarner 2010 i Vrijednosnice premijerligaši.