Poništena kazna

Neymar se spasio ogromne kazne, ipak neće morati platiti tri milijuna dolara zbog umjetnog jezera

Hina

Neymar/Foto REUTERS

Neymar/Foto REUTERS



BRASILIA Brazilski sud poništio je kaznu od oko tri milijuna dolara izrečenu nogometnoj zvijezdi Neymaru jer je bez dozvole izgradio umjetno jezero na svom imanju 130 kilometara od Rija.


Presudu je izrekla sutkinja Adriana Ramos de Melo, koja je citirala izvješće državne agencije za zaštitu okoliša INEA, u kojem stoji da za projekt nije potrebna nikakva okolišna dozvola.


“Budući da su zatražene novčane kazne iznosile milijune dolara, nastavak zahtjeva za njihovu isplatu prouzročit će značajnu, nerazmjernu, pa čak i nezakonitu štetu Neymaru”, navela je sutkinja.




Gradsko vijeće Mangaratibea naložilo je brazilskom nogometašu da plati četiri kazne u ukupnom iznosu od 16 milijuna brazilskih reala (3.3 milijuna dolara) zbog nanošenja štete okolišu izgradnjom umjetnog jezera u igračevoj vili. Među zabilježenim “desetcima prekršaja” nadležni su naveli “neovlašteno izvođenje radova koji podliježu nadzoru okoliša, neovlašteno zahvatanje i preusmjeravanje rijeke te neovlašteno uklanjanje zemljišta i raslinja”.


Sutkinja se, međutim, priklonila nalazu INEA-e, navodeći da je inspekcija potvrdila da za takve aktivnosti nije potrebna okolišna dozvola.


Brazilski nogometaš kupio je 2016. vilu u turističkom području Mangaratibi, na parceli od jednog hektara.