Dopredsjednik Dinama

Neven Spahija o Reyer Veneziji, reprezentaciji te četvrtfinalu Kupa u kojem će njegov Dinamo zaigrati protiv Kvarnera: “Pribojavam se te utakmice”

Katarina Blažević

Neven Spahija/Foto EUROLEAGUE.NET

Neven Spahija/Foto EUROLEAGUE.NET

Ovo je prva utakmica u kojoj mi napokon igramo kao favoriti. Kvarner kao drugoligaš igra sada jednu utakmicu u kojoj nema što izgubiti - smatra Neven Spahija, novi trener Reyer Venezije



RIJEKA Neven Spahija jučer je doputovao u Veneciju, gdje je preuzeo klupu tamošnjeg prvoligaša. Bivši hrvatski izbornik i iskusni trener, inače i dopredsjednik Dinama koji će sljedećeg tjedna u četvrtfinalu SuperSport Kupa »Krešimir Ćosić« snage odmjeriti s Kvarnerom 2010, doveden je u Reyer Veneziju kako bi klub izvukao iz krize. Walter De Raffaele kao glavni je strateg vodio Veneziju proteklih sedam godina, ali presudila su četiri uzastopna poraza u talijanskom prvenstvu koja su bacila klub ispod zone play-offa (omjer 8-10), dok u Eurocupu trenutno ima omjer 7-7.


Debitirat će Spahija u novom klubu u nedjelju, i to protiv Jasmina Repeše i njegova Pesara.


– Ambicije su da se poprave rezultati momčadi u koju se uložilo jer ono što se kaže u engleskom jeziku, »value for money« nije adekvatan, odnosno kvaliteta momčadi je znatno viša od rezultata. Mora se popraviti kemija u momčadi i stanje na ljestvici kako talijanskog prvenstva, tako i u Eurocupu što je više moguće. Repeša? Čuli smo se, naravno. Mi imamo jako dobre odnose i jako puno utakmica smo odigrali jedan protiv drugoga te bih rekao da će ovo biti samo jedna u nizu – kaže 60-godišnji Neven Spahija, koji je protekle jeseni odbio ponudu Aleksandra Petrovića da ponovo vodi hrvatsku reprezentaciju uz objašnjenje da još ove sezone želi ostati klupski trener.




S Venezijom je potpisao ugovor do kraja sezone uz opciju produženja na sljedeću.


Otvorena opcija


– Nisam taj koji odlučuje hoću li biti novi izbornik od ovoga ljeta, ali ja samo mogu kazati da sam otvoren za to, iako će odlučiti dinamika mog posla u Veneziji. Neka vrijeme svoje kaže, ali ja sam i dalje otvoren za tu opciju.


Spahija zbog obveza u novom klubu ipak neće moći uživo ispratiti utakmice završnice SuperSport Kupa »Krešimir Ćosić«, gdje će se sljedeće srijede u četvrtfinalu susresti njegov Dinamo i Kvarner 2010. Već trinaestu godinu hrvatski je trener ujedno i dopredsjednik košarkaškog Dinama, odnosno nekadašnjeg Rudeša, koji je tada operativno vodio Mladen Miholić.


– Pred ulazak u najviši rang hrvatske košarke sam osobno kao dopredsjednik smatrao da moramo izaći iz kvartovske razine i nositi ime koje će biti prepoznatljivo u Hrvatskoj i regiji. Dečki su predložili Dinamo s obzirom na to da su svi Zagrepčani, i ima smisla jer smo zagrebački klub. Ime je magnet za navijače iz tog bazena i mislim da smo pogodili. U bližoj budućnosti bismo mogli napraviti jedan, pa i dva koraka više od ovoga što smo danas.


A Dinamo, prošlogodišnji drugoligaš, danas je na ljestvici HT Premijer lige na sedmome mjestu. Samo korak ispod Lige za prvaka.


– Napravili smo ove sezone jako dobar posao i mislim da su rezultatski trener i stožer opravdali naše povjerenje. Ulazak u četvrtfinale Kupa je naš najveći uspjeh u povijesti kluba, a kada bismo ušli u polufinale, to bi za nas bio ogroman uspjeh. Neće biti lako, toga smo svjesni, ali najbitnije da smo s obje noge na zemlji i da znamo koliko je ta utakmica riskantna bez obzira na to što se radi o drugoligašu.


Prednost Dinamu


Kvarner kao jedini drugoligaš nema pritisak pobjede u četvrtfinalu, a upravo u tome Spahija vidi prednost riječke ekipe nad zagrebačkom.


– Ovo je prva utakmica u kojoj mi napokon igramo kao favoriti. Kvarner kao drugoligaš igra sada jednu utakmicu u kojoj nema što izgubiti. Napravili su veliki uspjeh i ako pobijede Dinamo, napravili su čudo. Kod nas je veći pritisak i sama situacija ga nameće, a ne mi. Dajem malu prednost Dinamu, ali jako se pribojavam te utakmice.


Ove sezone čak pet zagrebačkih klubova igra u Premijer ligi, uz šestu Goricu, dok bi cijela regija Zapad sljedeće sezone mogla biti bez ijednog predstavnika.


– Odrastao sam u bivšoj državi u kojoj je Kvarner s ondašnjim igračima i trenerima bio jedan respektabilan program, i teško mi je prihvatiti da danas nije dio prvoligaškog okruženja. Na neki način je Kvarner najveće ime te regije i ima najveću povijest. Nadam se da će se vratiti, znam koji su ljudi uključeni i koliko znanja, volje i ljubavi imaju prema košarci.


Damir Rajković je sa Škrljevom napravio čudo sve ove godine, malo su sada ispod svoje razine koju su imali proteklih godina, ali iako se ne želim miješati, kao košarkaški navijač bih volio da se ta dva programa ujedine i da dobijemo jednog respektabilnog prvoligaša kakvog Rijeka zaslužuje i kakvog je dosad imala. Za mene osobno bila bi katastrofa da taj bazen sutra nema jednog prvoligaša – zaključuje Neven Spahija.