Dominic Thiem

Nekadašnji treći tenisač svijeta u Rijeci predvodi reprezentaciju Austrije: “Lijepo se vratiti na Jadran. Nadam se pravoj atmosferi”

Zlatko Horvat

USPJEŠAN U HRVATSKOJ - Dominic Thiem/Foto M. ĆUŽIĆ/HTS

USPJEŠAN U HRVATSKOJ - Dominic Thiem/Foto M. ĆUŽIĆ/HTS

U ovoj situaciji sve je malo otvorenije. Hrvatska je još uvijek favorit, ali ne u tolikoj mjeri kao što bi to bila s Marinom Čilićem - kaže Thiem



RIJEKA Dominic Thiem je u ožujku 2020. postao treći tenisač svijeta. Među prvih pet bio je do ljeta 2021. godine i ozljede tetive zgloba desne ruke, zbog nje nije ga bilo godinu i pol dana na terenima. Izbjegao je operativni zahvat, ali od nekoliko tjedana sve se prilično produžilo. Na tom putu povratka je i Davis Cup nastup u Rijeci protiv Hrvatske.


– Grad je krasan, sviđa mi se more. Lijepo se vratiti na Jadran, tu sam igrao »futurese« prije 10-11 godina. Teren je dobar, kao i dvorana. Nadam se da će tribine biti pune, a atmosfera prava.


Prije ozljede dobio je barem pet puta Novaka Đokovića (međusobni susreti 5-7), Rafaela Nadala (6-9) i Rogera Federera (5-2), što je još uspjelo samo Andyju Murrayju. Ozlijedio se i u porazu od Rubljova u prvom kolu Australian Opena, za koji je dobio pozivnicu.




– Zglob je sada u savršenom stanju, ta ozljeda je prošlost. U Melbourneu su nastali mali problemi s trbušnim zidom, ali i to je riješeno. Sada sam zdrav. Dobro sam trenirao doma i spreman sam za ono što dolazi za vikend.


Ždrijeb


Njegov dvoboj s Ćorićem, vjerojatno i Gojom, bit će prava ljepotica. Danas u Muzeju grada Rijeke, s početkom u 12 sati, održat će se ždrijeb, koji će odrediti hoće li prvi meč odigrati Borna Ćorić ili Thiem. Njihov međusobni dvoboj na rasporedu je u nedjelju.


– Šteta što nema Marina Čilića zbog operacije koljena. S njim u sastavu Hrvatske za nas bi to bio jako težak meč. U ovoj situaciji sve je malo otvorenije. Hrvatska je još uvijek favorit, ali ne u tolikoj mjeri kao što bi to bila s Marinom. Pokušat ćemo se dobro pripremiti za meč.


Thiem je u karijeri osvojio 20 turnira. Drugi je bio Umag 2015., posljednji US Open 2020. godine. Tu je još 11 finala, među njima dvaput Roland Garros (2018. i 2019.) i Australian Open (2020.).


Lov na titulu


– Za mene je ozljeda bila novo iskustvo. Prvi put sam dugo bio izvan terena i mentalno je to bio velik izazov. No, bio sam i sretan što to mogu proći, naučiti nešto novo. Mislim da sam iz svega izašao mentalno jači. Ne bih rekao da sam nešto propustio. U tom razdoblju želio sam imati dobar život izvan Toura. Treba reći da nitko tenis ne igra zauvijek, postoji i život izvan turnira. Nije mi taj dio nedostajao, što je dobro. Ali sada sam se vratio i sviđa mi se opet biti na terenu. To je sada moj život i sada dajem najviše što mogu.


Izostanak s turnira koštao ga je pada ispod 350. mjesta. Sada je opet među sto najboljih, preciznije na 99. je mjestu ATP ljestvice.


– Cilj je biti postavljen za nositelja na Grand Slam turnirima, u Roland Garrosu ili kasnije, na US Openu vratiti se među prvih 30. Kada si nositelj, život na Grand Slam turnirima je puno lakši. Zatim, veliki cilj je osvojiti novu ATP titulu. To je najbolja stvar koja se može dogoditi tenisaču.


Na treningu u Centru Zamet pokazao je samo dio repertoara.


– Nisam još na razini US Opena 2020., kada sam bio na vrhu, fizički i teniski. Igrao sam tada najbolji tenis u životu. Nadam se da ću se vratiti na tu razinu, to je još jedan od ciljeva.


Federer je u mirovini s 20 Grand Slam naslova. Na vrhu izjednačeni su Novak Đoković i Rafael Nadal s 22 velika trofeja. Thiem ima svoju Grand Slam titulu, ali s 29 godina još ima prigodu podebljati konto.


– Više nisam mlad. Stiže nova generacija s nekoliko zaista sjajnih igrača. No, treba biti iskren i reći da su Rafa i Novak jednostavno bolji. Novak je još jednom pokazao da je trenutačno najbolji. Osvojio je Australian Open uz gubitak jednog seta, što je impresivno.