Damir Burić

Nekadašnji Primorjaš i olimpijski pobjednik: “Španjolci su opasni, ali Hrvatska može pobijediti”

Igor Duvnjak

Damir Burić u društvu nekadašnjih suigrača Samira Baraća i Igora Hinića/Foto: arhiva NL

Damir Burić u društvu nekadašnjih suigrača Samira Baraća i Igora Hinića/Foto: arhiva NL

Španjolci igraju jako dobro, zasad su najviše pokazali, ali to ne mora ništa značiti. U utakmicu ulazimo s podjednakim šansama - kaže Burić



RIJEKA Hrvatska vaterpolska vrsta je itekako vrsnom igrom protiv Srbije bila u ugodnoj ulozi onoga tko jednim udarcem ubija dvije muhe. Asevi iz momčadi zadovoljnog izbornika Ivice Tucka u svim elementima nadmetanja nadigrali su zvijezde iz suparničke vaterpolske velesile i uz to su i matematički izborili plasman u četvrtfinale olimpijskog turnira. Pohvale na njihov račun stižu i od Damira Burića, nekadašnjeg Primorjaša, svojevremeno najboljeg svjetskog beka koji u bogatoj kolekciji medalja ima naslov olimpijskog pobjednika, svjetskog i europskog prvaka.


– Jako dobro smo otvorili utakmicu, zabili smo brzo tri, četiri gola u situacijama u kojima nas je njihov igrač trebao pokriti. Tu smo u načelu probili golmana koji do kraja utakmice nije imao niti jednu pravu obranu – kaže Damir Burić.


– To je bitno, kao i igra s igračem manje, gdje smo se fantastično branili. Mislim da je igrač manje i odlučio utakmicu jer smo imali problema u igri »šest na šest«. Stalna isključenja nadoknadilli smo s odličnom obranom. Kad obrana ne bi dobro reagirala, Bijač je odlično branio. To je bio ključ naše pobjede. Bilo je dosta uvjerljivo bez obzira što je završilo s dva razlike.




Hrvatski igrači kao da imaju dinamit u rukama, protiv Crne Gore su postigli čak 13 golova, protiv reprezenacije Srbije, olimpijskih pobjednika, taj je vatromet bio još i zvučniji.


Obrana


– Imamo potencijal u napadu. Mislim da nam centri jako dobro drže liniju na dva metra, jako dobro stoje u napadu, tako da vanjski šuteri dođu dosta blizu gola. To je za svaku pohvalu. Treba samo tako nastaviti, iako neće biti lagano nastaviti ritam zabijanja tolikih golova, ali ono što me više raduje je igra u obrani s igračem manje jer ona daje priliku da kasnije u napadu lakše uđeš u priliku za gol.


Košarkaški visoki Burić (205 cm) bio je hrid o koju su se poput valova razbijali suparnički napadi, itekako je kompetentan govoriti o obrani s igračem manje. U takvih više od 20 akcija primljeno je tek nešto više od trećine golova. Marko Bijač je »na streljani« skupio čak 15 obrana.


– Ne bih ulazio u to kako to Srbi igraju. Mi smo pak dosta pokretni s igračem manje, ali prije svega mislim da je Bijač taj koji je napravio razliku. Imao je nekoliko jako teških intervencija sa stative, udaraca koje je jako teško braniti. Neutralizirali smo im ljevake, koji su u načelu njihova glavna snaga, temelje cijelu svoju igru na njima. Ovoga puta su Mandić i Filipović bili dosta nezapaženi.


Pravo lice


Hrvatska je nakon poraza od Australije počela pokazivati svoje pravo lice ostvarivši dvije važne pobjede protiv Crne Gore i Srbije.


– U načelu smo odigrali tri ozbiljne utakmice, iako Crna Gora nije na razini Hrvatske, Srbije i Španjolske. Poraz od Australije je težak jer ga nitko nije očekivao, ali važno je da smo se psihološki digli. To je veliki plus za ekipu. Sada imamo legitimne šanse za borbu za medalju. Dobijemo li Španjolsku bit ćemo prvi u skupini, što donosi objektivno slabijeg suparnika i Amerikance. Istina, malo slabijega a ne puno, no slabijega. U odnosu na Grčku, Italiju i Mađarsku svatko bi izabrao SAD. Stoga je važno biti prvi u skupini. Četvrtfinalna utakmica će pokazati naše pravo stanje. Imamo šanse protiv svih reprezentacija iz druge skupine, čak smo i favoriti za polufinale. Onda je pak sve moguće, poslije četvrtfinala jedna utakmica donosi medalju. To je apsolutno uspjeh.


Rano je još za priče o medalji, prije treba skočiti nego reći hop, Hrvatska najprije mora odraditi teški posao sa Španjolskom.


– Bit će to teška utakmica, pogotovo jer Španjolci igraju jako dobro cijeli turnir. Osim toga, koliko pratim posljednjih godina, nisu nam previše odgovarali. Sada su puno kvalitetniji nego prijašnjih godina. Dosta su pokretni, brzi. Uz to se s novim suđenjem manje dopušta kontakt na vanjskoj liniji. Time su postali još opasniji. Mišljenja sam da su zasad najviše pokazali, ali to apsolutno ništa ne mora značiti. U utakmicu ulazimo s podjednakim šansama, mislim da su izgledi 50:50 i da možemo pobijediti tu utakmicu. Nismo nikakvi autsajderi. Oni su zasad najviše pokazali, ali to je dvosjekli mač jer već iduću utakmicu mogu loše odigrati.