EP vaterpolista

Proslavljeni hrvatski vaterpolist uoči polufinala EP-a: “Protiv Mađara smo favoriti”

Roberto Car

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Moramo ih odmah u početku stisnuti, ukoliko im dopustimo da se odvoje na dva, tri gola razlike, onda mogu biti opasni - kaže Damir Burić



PULA Hrvatski vaterpolisti ponovno blistaju na domaćem Europskom prvenstvu. Sad već davne 2010. godine Hrvatska je u Zagrebu postala europski prvak, a član te reprezentacije bio je i Damir Burić, najtrofejniji pulski sportaš uz Matu Parlova, koji se osvrnuo na fantastičnu četvrtfinalnu pobjedu nad jakom Grčkom.


– Iznenadila me tako uvjerljiva pobjeda naših jer je Grčka zadnjih godina jako kvalitetna momčad – kaže Damir Burić. – Ostvaruju u kontinuitetu jako dobre rezultate i imaju jako dobre igrače te sam mislio da će biti teška utakmica. Međutim, gledao sam ih protiv Mađara kad su pobijedili (10:8) i protiv Talijana kad su izgubili (15:8) i nijednu tu utakmicu nisu odigrali jako dobro. Vidi se da nisu na razini na kojoj su bili lani, ali sam ipak očekivao težu utakmicu. No, razbili smo ih u trećoj četvrtini. Mislim da kad igramo doma, pred našom publikom, igramo iznad naših mogućnosti. U današnjem polufinalu smatram da smo favoriti protiv Mađara, s obzirom da su oni na ovo prvenstvo stigli s pomlađenim sastavom.


Damir Burić


Mnogi su Mađare podcijenili jer su na EP stigli s mladim igračima, a oni su dobili Italiju i sad Srbiju u četvrtfinalu.




– Mađari su iznenadili, dosta su mladi, ali to u konačnici i nije neko iznenađenje jer ovo je njihova druga momčad, ali imaju puno kvalitetnih igrača budući da je njihova liga u zadnjih pet, šest godina najjača na svijetu. Jako puno ulažu u ligu i vaterpolo i izbacuju jako puno kvalitetnih mladih igrača. Mislim da još nisu na našoj razini i sigurno je da im neće biti svejedno igrati pred punim tribinama na kojima će biti naši navijači. Moramo ih odmah u početku stisnuti, ukoliko im dopustimo da se odvoje na dva, tri gola razlike, onda mogu biti opasni jer ti njihovi mlađi reprezentativci onda mogu dobiti polet. Stoga, ne smijemo im dopustiti da se razmašu.


Damir Burić je u Zagrebu bio europski prvak, sad je prilika da Hrvatska to ponovi.


– Mogla bi se ponoviti povijest, vjerujem da imamo snage za to. Sad smo favoriti u polufinalu, a pobjednik dvoboja Italija – Španjolska, tko god to bude, iznimno je jak suparnik s kojim mi, pred svojim navijačima, možemo igrati ravnopravno. Oni su, po meni, za nijansu kvalitetniji od nas, ali kad igramo doma, onda je to 50:50 posto – rekao je Burić.