Damir Milinović

Nekadašnji igrač Rijeke i trener Gorice najavljuje nedjeljni derbi začelja: “Znao sam da će Jakirović pokrenuti Bijele”

Denis Frančišković

Damir Milinović/Foto PIXSELL

Damir Milinović/Foto PIXSELL

Jakirović i ja smo odigrali puno zajedničkih Kutija šibica, a kao treneri se nalazili i na suprotnim stranama. Ima stav, autoritet, znanje... i uopće nisam sumnjao u njegove kvalitete - tvrdi Damir Milinović



RIJEKA Nogometaši Rijeke i više su nego uspješno bodovno završili startnu gostujuću turneju i nakon tri utakmice izvan Kvarnera u nedjelju očekuju domaću premijeru u borbi za bodove. Rujevice su se zaželjeli i igrači i navijači. Momčad Sergeja Jakirovića napokon želi osjetiti navijački impuls s tribina, a gledatelji uživo na djelu vidjeti redizajniranu, obećavajuće posloženu novu Rijeku.


Zasigurno nitko nije mogao očekivati da će Rijeka i Gorica u 21. kolu aktualnog prvenstva igrati derbi začelja. Sudar je to osme i desetoplasirane momčadi koji dolazi nakon što su Riječani osvojili sedam, a Gorica samo dva boda, ali u utakmici više, i to na gostovanjima kod Varaždina i Dinama, koji su završili bez golova.


– Goricu sam vodio u dva mandata, 2012. i od 2015. do 2017. godine. Bilo je lijepo, ali klub još tada nije bio na sadašnjoj razini. No, vidjelo se da misli ozbiljno – kaže Damir Milinović, aktualni trener Dubrave, bivši igrač Rijeke s više od 200 nastupa i reprezentativac. U to vrijeme bio je i najdugovječniji drugoligaški trener s 19 mjeseci. – Tih godina, 2016. i 2017., s momčadi sam bio prvi ispred Rudeša do četiri kola prije kraja kada sam, iz još uvijek nepoznatih razloga, smijenjen. Bodovi su se prosuli, a Rudeš je ušao u Prvu ligu. Bez obzira na sve, iz Gorice nosim samo lijepe uspomene.




Rijeka bježi Gorici velikih 13 golova, ali »papirnato« je to još uvijek derbi začelja koji to više ne mora biti nakon nedjelje.


– To je samo trenutno, Rijeka je već u ova tri kola pokazala da ne spada u istu kategoriju kao Gorica. Pripadala je, pripada i pripadat će vrhu hrvatskog nogometa. Sada je izraziti favorit i smatram da je Jakirović sve jako dobro posložio. Momčad je puno agresivnija i motiviranija. Često se čujem sa Sergejom i dosta razgovaramo o nogometu. Drago mi je što je uspio pokrenuti Rijeku i vjerujem da će tako nastaviti. No, svi misle da će sada sve biti lakše, ali on ima dovoljno iskustva kao igrač i trener da zna da su te unaprijed dobivene utakmice i najteže.


Pojačanja, ne prinove


Milinović je igrao s Jakirovićem veliki i mali nogomet, a nalazili su se i na suprotnim stranama kao treneri.


– Istina, igrali smo zajedno, ali susretali smo se i kao protivnici na velikm terenima. Odigrali smo puno zajedničkih Kutija šibica, a kada sam bio trener Gorice, on je vodio Sesvete pa smo se nalazili i na suprotnim stranama. Pratio sam i njegov rad u Zrinjskom gdje je napravio vrhunski posao. Ima stav, autoritet, znanje… i uopće nisam sumnjao u njegove kvalitete i da će pokrenuti Rijeku. Jer, moramo priznati, stanje je bilo jako loše. Uvukla se monotonija u momčad i to nije izgledalo dobro. Pogriješilo se u dovođenju igrača ljetos, što sam i javno rekao. Dovedeni su pojedinci koji su došli revitalizirati svoje karijere, a ne biti pojačanja. Kada sam pogledao njihovu povijest igranja posljednjih mjeseci, bilo mi je jasno da to nisu igrači za rejting Rijeke. To se pokazalo točnim i sada se napokon vratilo sunce nad Rujevicom. Bilo je stvarno ružno vidjeti Rijeku na samom začelju ljestvice. Uvjeren sam da dolaze puno bolji dani.


A za te bolje dane umnogome je bitna posloženost i poprilična standardiziranost momčadi. Rijeka napokon ima »glavu i rep«, obranu i tranziciju. I važan tempo koji vidno diže u drugim poluvremenima.


– Došao je Dilaver kojeg Jakirović poznaje, Janković kojeg je vodio u Zrinjskom. Tu je i Marin, kao važan igrač. Dovedeni su igrači koji ne rade ogromnu razliku, ali su pojačanja. Ovo ranije nisu bila pojačanja, samo prinove. Na terenu se jako malo dobilo od njih. Dilaver je iskusan, prošao je i Ligu prvaka s Dinamom te donio stabilnost i mirnoću zadnje linije. Za Jankovića upućeniji tvrde da je najbolji mladi igrač koji zadnjih godina dolazi iz Dinama. Marin je igrao odlično u Šibeniku. Dovedeni su igrači s kontinuitetom igara, ne ozlijeđeni ili oni koji nisu igrali. Nije dovedeno puno novih igrača, ali su dovedeni baš oni koji su trebali.


Sjećanja na Ćiru ostaju zauvijek, bio je jedan od mojih prvih trenerskih uzora

Damir Milinović posebno je bio vezan i uz Ćiru Blaževića, nezaboravnog trenera svih trenera.


– Ćiri sam neizmjerno zahvalan što mi je omogućio da odjenem sveti dres Hrvatske. Dao mi je prigodu da igram s Vatrenima 1997. godine, kad sam debitirao u Splitu protiv Danske, a prvi je i koji me preporučio za odlazak u ondašnju Croatiju iste godine, što je bio moj prvi odlazak iz Rijeke. Igrala se Liga prvaka, dobio se Partizan i imao sam priliku biti dio te momčadi. Bio mi je i trener u Rijeci, kada smo se borili za Ligu 6. Znao sam mu biti i pomoćni trener u humanitarnim utakmicama na Kantridi. Puno sam preuzeo njegovih trenerskih metoda. I naučio od njega puno o pristupu igračima. On je u trenerskom poslu bio jedan od mojih prvih uzora. Pamtit ćemo ga i po toj posebnoj motivaciji. Ostalo je stvarno puno lijepih sjećanja koja se pamte za cijeli život – kaže Milinović.

Frigan i Sopić


Uz prinove je dobro počeo igrati i ostatak momčadi.


– Probudili su se i ostali. Posebno bih istaknuo mladog Frigana. On već duže vrijeme pokazuje kvalitete. Bilo je samo pitanje vremena kada će dobiti pravu priliku. Njegove igre i golovi nisu slučajni. Treba držati tu razinu, konstantno zabijati. I u Orijentu je pokazivao da je dobar igrač.


Nogometno proljeće brzo je »zakuhalo« borbu za Europu i četvrto mjesto. Rijeka za četvrtoplasiranim Slaven Belupom sada zaostaje samo šest bodova.


– Niti jedan trener ne želi previše razgovarati o utakmicama na duže staze. Mislim da Rijeka mora ići pomalo, utakmicu po utakmicu, da bi dobila dodatnu sigurnost i stabilnost. I da momčad shvati da nitko nije bolji od nje, što su igrači pokazali već protiv Osijeka i Hajduka. Sad je bitan taj kontinuitet rezultata. Ako Rijeka ovako nastavi, brzo će ići prema gore i uključiti se u borbu za Europu.


Gorica je neočekivano visoko poražena na domaćem travnjaku od Šibenika (0:3), čime je dodatno pogoršala svoj status »fenjeraša«.


– Puno sam više očekivao od Gorice protiv Šibenika. Bio je to ogled »biti ili ne biti« s direktnim konkurentom za ostanak. Da su dobili, približili bi im se samo na jedan bod. Ovako, Gorica će imati jako velikih problema oko ostanka u ligi. Šibenik se i dobro pojačao, ali, naravno, sve je još otvoreno.


Papirnato, Rijeka je veliki favorit. No Gorica nije momčad koja se lako i unaprijed predaje. U pripremnoj utakmici na Rujevici bilo je 0:0.


– Poznajem Željka Sopića, trenera Gorice, puno smo bili zajedno i na terenu i izvan njega. Normalno, očekujem Goricu zatvorenijega garda. Znaju da ih poraz još dublje baca u provaliju, tako da očekujem njihov čvršći blok. Nastojat će da ih Rijeka ne razvuče po terenu i ne dolazi u velike prilike. No, ako Rijeka bude imala pristup kao u ovim zadnjim utakmicama, treba očekivati njezinu pobjedu. Rijeka jednostavno mora pobjeđivati želi li se uključiti u borbu za Europu – zaključio je Milinović.