Ivan Tomečak

Nekadašnji igrač Rijeke i Rudeša ovako najavljuje subotnji dvoboj: “Mogao bi to biti ispit zrelosti za Bijele”

Denis Frančišković

S RABUZINOVIM SUNCEM U PULI 2019. - Robert Murić i Ivan Tomečak/Foto ARHIVA NL

S RABUZINOVIM SUNCEM U PULI 2019. - Robert Murić i Ivan Tomečak/Foto ARHIVA NL

Jasno je da Rijeka u subotu ima status velikog favorita, ali za nju će to biti opasna utakmica - kaže Tomečak



ZAGREB Do rastanka s Rudešom u prosincu prošle godine Ivan Tomečak je odrađivao svoju dvanaestu sezonu na najvišoj razini hrvatskog klupskog nogometa.


– Trenutno sam slobodan igrač i čekam novi angažman. Bilo je nekih ponuda, ali nije se našlo nešto što bi me zadovoljilo. Uredno treniram i održavam se u optimalnom fizičkom stanju. Odlično se osjećam i nemam problema s ozljedama. Što sam stariji, to bolje razumijem svoje tijelo. Moguće je da nekome zatreba nešto hitno, ali vjerojatnije ću morati pričekati ljetni prijelazni rok. Tada ćemo vidjeti što će biti. Također planiram upisati Nogometnu akademiju HNS-a i školovati se za trenera. Od svoje sedme godine sam u nogometu i to vidim kao logični nastavak svog životnog puta – kaže Tomečak.


Drame


Iduće kolo SuperSport HNL-a donosi gostovanje Rijeke kod Rudeša, za koji ste igrali u prvom dijelu sezone. Kako vidite tu utakmicu?


– Mislim da bi to mogao biti ispit zrelosti za igrače Rijeke jer Rudeš nema što izgubiti u bilo kojem smislu. Oni su praktički ispali iz lige i nemaju pritisak, a sigurno je da tamo ima igrača koji žele dokazati da za njih ima mjesta u HNL-u i iduće sezone. Zatim, ako pogledamo povijest gostovanja Rijeke u Kranjčevićevoj, tu je uvijek bila neka drama. Na kraju krajeva, sjetite se što se dogodilo prije dvije godine.




Tada je Rijeka mogla izbiti na prvo mjesto pobjedom na gostovanju kod već otpisanog Hrvatskog dragovoljca, a izgubila je i više se nije uspjela oporaviti. Sada je bodovna situacija nešto drugačija, ali siguran sam da će ovo biti zahtjevna utakmica za Rijeku iz više razloga, iako ove sezone stvarno odlično izgleda. Dečki su šutjeli, radili i igrali. Nisu se busali u prsa putem medija, već su na terenu pokazali da imaju kvalitetu za najviše domete. Jasno je da Rijeka u subotu ima status velikog favorita, ali za nju će to biti opasna utakmica.


Koliko je teško igrati takve utakmice, kada svi sa strane unaprijed upišu tri boda favoritu?


– To zna biti najteže. Suparnik je u pravilu uvijek rasterećen, a tebi je jasno da moraš pobijediti pod svaku cijenu. Rekao bih da su to utakmice koje igrači tako izraženog favorita najmanje vole igrati. Tu se uvijek može dogoditi da primiš gol iz nekog prekida, kontre ili udarca s više od trideset metara, a zatim ti se suparnik zatvori u bunker. To baš može biti nagazna mina. Na takvim utakmica favorit mora iskoristiti prvu priliku za gol i na neki način primiriti suparnika. Kad se boriš za vrh, nekada je puno lakše igrati protiv top ekipa nego protiv onih koji su u očima javnosti i navijača lak zalogaj.


Derbi


Spomenuli ste da će ovo gostovanje biti zahtjevno za Rijeku iz više razloga. Na što ste još ciljali?


– Rudeš je većinu svojih igrača imao u treningu, dok je kod Rijeke dosta njih bilo s reprezentacijama, a prva utakmica nakon toga uvijek može biti opasna. Često se zna dogoditi da reprezentativna pauza donese određene probleme jer su igrači bili u nekom drugom ritmu i drugačijim okolnostima.


Sve ovisi o tome u kakvom su se stanju i raspoloženju Rijekini reprezentativci vratili u klub. To ne mora biti presudno, ali ponekad se može odraziti na momčad. Mislim da postoji dosta faktora koji pokazuju da bi gostovanje kod Rudeša moglo biti vrlo izazovno za Rijeku.


U borbi za naslov prvaka nalaze se Rijeka, Hajduk i Dinamo. Kome biste u ovom trenutku dali status blagog favorita?


– Još je puno utakmica ostalo do kraja… Gledamo li ljestvicu, Rijeka trenutno ima prednost, ali mislim da Dinamu nikada ne treba oduzimati status favorita, čak i kada ima veći bodovni zaostatak od ovog sada. Naravno, puno toga će ovisiti o subotnjem derbiju na Poljudu.


Ta utakmica bi mogla biti ključna za Hajduk i Dinamo ako Rijeka u ranijem terminu napravi očekivano i pobijedi Rudeš. U tom slučaju će poraženi u derbiju doživjeti teški nokaut od kojeg će se teško oporaviti do kraja prvenstva. Ne treba isključiti mogućnost da će na Poljudu i Hajduku i Dinamu biti važno da ne izgube, a to, opet, odgovara Rijeci, pod uvjetom da osvoji tri boda u Kranjčevićevoj. Što se tiče psihološkog pritiska, mislim da je sve jasno. Dinamo i Hajduk sigurno imaju puno veći presing od Rijeke.