U nedjelju prvi susret

NAGRADA Rukometašice Liburnija-Opatije promovirane u drugoligaško društvo

Marina Kirigin

Rukometašice Liburnija-Opatije s trenerima Marinom Plešeom, Višnjom Hrmić i Juricom Filipovićem

Rukometašice Liburnija-Opatije s trenerima Marinom Plešeom, Višnjom Hrmić i Juricom Filipovićem

Okosnicu prve ekipe čine igračice ponikle u klubu. Nastup u višem rangu nagrada je curama za dugogodišnji predani rad, trud i zalaganje - kaže Višnja Hrmić, tajnica i trenerica Liburnija-Opatije, koje se u prvenstvo uključuju u 4. kolu



OPATIJA Rukometašice Liburnija-Opatije primljene su u drugoligaško društvo i u nedjelju u Puli odigrat će prvu utakmicu Druge lige – zapad protiv domaće Arene. Opatijke su se u drugoligaški razred vratile nakon šest godina igranja u Trećoj ligi.


Već prije tri godine, kao prvoplasirana ekipa, stekle su pravo nastupa u višem rangu. Međutim, uprava kluba tada je odlučila da neće napraviti taj iskorak. Smatrali su da su igračice još premlade, da još moraju stasati, a neophodna je bila i bolja financijska logistika. Godinu dana kasnije nisu izborile nastup promociju, a prošle sezone, kada je natjecanje prekinuto zbog pandemije koronavirusa, Liburnija-Opatija i Zamet bile su najbolje ekipe prvenstva.


Pred njima je bio derbi u kojem bi se odlučivalo o prvaku, međutim, susret nije održan. Zbog odustajanja nekih ekipa od nastupa u Drugoj ligi – zapad, za Opatijke se sada otvorila mogućnost nastupa. Uprava kluba na čelu s predsjednicom Suzanom Stefanović predala je zahtjev Hrvatskom rukometnom savezu. Iako je drugoligaško prvenstvo započelo u drugoj polovici mjeseca rujna, odlukom Upravnog odbora HRS-a, donesena je odluka o nastupu Opatijki u drugoligaškom društvu.




Utakmice prvih triju kola Liburnia-Opatija odigrat će naknadno, a prva utakmica bit će im ona četvrtog kola ove nedjelje u Puli s početkom u 16 sati. Višnja Hrmić, tajnica i trenerica Liburnija-Opatije kaže kako je cilj uprave stabilan drugoligaš.


Vlastite snage


– Prije tri godine, kada smo prvi put stekli pravo nastupa u Drugoj ligi – zapad, procijenili smo da je možda još prerano za taj zalogaj. No, do danas djevojke su stasale, krasi nas spoj mladosti i iskustva, i ono najvažnije – okosnicu seniorske ekipe čine igračice ponikle u klubu. Nastup u višem rangu ovim je curama nagrada za dugogodišnji predani rad, trud i zalaganje – kaže Višnja Hrmić, navodeći kako je klupska politika osloniti se na vlastite snage, da od velikog broja članova kontinuiranim radom izvuku najbolje što mogu kako u sportskom, tako i ljudskom smislu.


Opatijke će u ligi snage odmjeriti s 12 ekipa s područja Istarske i Ličko-senjske županije te iz zagrebačke regije. U opatijskom dresu igrat će Zora Markov, Nika Perić, Mia Mihočka, Anđela Tipura, Antonela Ožanić, Antonella Sabalić, Ariana Babić, Corina Picco, Ema Mihalić, Luana Zdrinšćak, Marijana Kovačević, Nikolina Korša, Romina Lazarin, Sanja Kusturin Barković, Sara Budimir, Stefani Stakorić, Lara Hunčak, Gloria Fućak i Anastasia Vlaše. Trener seniorskog pogona Marin Pleše od svojih igračica očekuje prije svega da ove sezone izbore ostanak u ligi.


Mladost i iskustvo


– Nadamo se da će spoj mladosti i iskustva biti uspješna formula. Međutim, treba reći da je ipak u prvom sastavu puno više mladih igračica za koje će ovo biti jedno novo iskustvo. Vjerujem da možemo pružiti dobre igre te da će djevojke već u nedjelju u Puli pokazati što znaju – rekao je Pleše.


Opatijski rukometni klub danas broji stotinjak članova, a sve uzrasne kategorije igraju hrvatske i županijske lige, što govori o kontinuiranom i kvalitetnom radu kluba. Treninzi se odvijaju na dvije lokacije, u sportskoj dvorani »Marino Cvetković« u Opatiji te školskoj dvorani osnovne škole u Lovranu, a s preostalim uzrastima rukometašica, uz trenericu Hrmić, rade Jurica Filipović, Robert Skladany, Petra Filipović i Jasenka Pilepić.


Dodatna potpora

– Uvjeti treniranja su nam izuzetno dobri, međutim, nedostaje nam još termina jer okupljamo velik broj djece. Nadamo se i vjerujemo da će nas Grad Opatija sada, kada smo napravili korak dalje i ušli u drugoligaško društvo, dodatno financijski popratiti. Činili su to i ranije, kada smo kao klub od interesa za Grad Opatiju, koji okuplja velik broj djece, dobivali potporu i pomoć. Tako da vjerujem da će prepoznati ovaj naš sportski iskorak i omogućiti nam da lakše plovimo drugoligaškim vodama – kaže Višnja Hrmić.