Riječki stručnjak

Naglić sa Slovačkom uvjerljivo projurio do kvalifikacija za EP, ali ondje ih čeka težak posao: “Šteta, dobili smo »skupinu smrti«”

Katarina Blažević

Aramis Naglić/Foto V. KARUZA

Aramis Naglić/Foto V. KARUZA

Stvorila se mala euforija i žao mi je da nismo imali veće sreće u ždrijebu pa da se ta euforija nastavi - kaže Naglić



RIJEKA Riječanin Aramis Naglić odveo je košarkašku reprezentaciju Slovačke do plasmana u kvalifikacije za EuroBasket 2025., a ondje ih čeka sigurno najteža skupina koju im je ždrijeb mogao dodijeliti.


Slovačka, jednako kao i Hrvatska, nije imala sreće pa je u skupini C zajedno s jednim od domaćina europske smotre, Latvijom, koja direktno prolazi dalje, dok će se za sljedeća dva mjesta boriti s aktualnim europskim prvakom Španjolskom te Belgijom, koju vodi hrvatski trener Dario Gjergja.


– Dobio sam »skupinu smrti«, ali ni Hrvatska neće imati lagan posao. Cipar ide direktno, a Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom te Francuskom neće imati nimalo lake utakmice – započeo je riječki trener Aramis Naglić.




– Moja skupina? Strašno je jaka. Španjolci su, naravno, prvi favoriti, a Latvijci idu direktno dalje. Jedino se tu s Belgijom nešto može napraviti, a oni je u zadnjoj međusobnoj utakmici 2022. godine Slovačku pobijedila sa 40 i nešto poena razlike… Belgija je ozbiljna reprezentacija, ali naravno da ne želimo položiti oružje jer igramo prvu utakmicu s Belgijom kod kuće. Trebamo napraviti sve da se ta utakmica dobro odigra pa da preživi neka nada.


Šteta jer je bilo nekoliko lakših skupina, kao na primjer skupina A u kojoj su Portugal, Ukrajina i Izrael, koje su ekipe po mjeri i s kojima bi se dalo igrati pa i imati veće nade u prolaz. Ali, kažem, treba imati koji put i sreće u ždrijebu.


Potencijal


Nagliću će dobro doći nedjeljni susret Hrvatske i Belgije u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre.


– Nisam još prošao rostere igrača, a i upitno je tko će se u studenome i veljači moći odazvati. Ipak, oni igraju ozbiljnu košarku. Gjergja je dobar trener, koji ih vodi već neko vrijeme i stoga imaju određen ritam rada. Tako da će to biti težak posao, ali mi nemamo nikakvo opterećenje i svaka pobjeda je mala senzacija.


Slovačka je trenutno mlada reprezentacija kojoj je i sam plasman u kvalifikacije za EP velika stvar. Tamošnja košarkaška vrsta nakon raspada Čehoslovačke nije izborila nijedno veliko natjecanje.


– Velika je želja bila ubaciti se u glavne kvalifikacije. Reprezentacija ima potencijala, neki igrači imaju tek 22 ili 23 godine i tek su zapravo izašli u europske klubove, a tu su i igrači U-16 i U-17 reprezentacije, koji su vrlo zanimljivi. Potencijal postoji, a rezultati su zasad sjajni jer smo pobijedili u osam utakmica zaredom u ovim pretkvalifikacijama, što se ne pamti u Slovačkoj. Stvorila se mala euforija i zato mi je i žao da nismo imali veće sreće u ždrijebu pa da se ta euforija nastavi.


Naglić je zapravo imao vrlo sličan posljednji krug pretkvalifikacija kao Josip Sesar u hrvatskoj reprezentaciji. Slovačka je pobijedila u sve četiri utakmice protiv Rumunjske i Albanije, a tri puta je slavila s razlikom većom od 20 poena.


Obrana


– Sva sreća što smo imali kvalitetne pripreme u Crikvenici te smo u ovom »prozoru« bili puno uštimaniji nego inače kada imaš tri dana priprema. U prvoj smo utakmici protiv Rumunjske promašili strašno puno slobodnih bacanja i imali loš postotak šuta, ali smo na kraju izvukli pobjedu i to nam je zapravo dalo nadu da ako popravimo te segmente onda možemo odigrati uvjerljivije u sljedećim susretima. I to se dogodilo. Odigrali smo sjajnu obranu cijele pretkvalifikacije, što je bio ključ uspjeha. Nakon dugo godina se zaista igralo kvalitetno, atraktivno, mladi su se razmahali i to je bilo lijepo za vidjeti.


Nagliću sada slijedi svojevrsni odmor. Nakon odlaska iz GGMT Vienne ovoga ljeta je slobodan što se tiče klupskog angažmana.


– Ne opterećujem se pronalaskom novoga kluba i sada mi i odgovara malo odmora. Dobro je napraviti i mali »reset«, ali i pripremiti se kvalitetno za reprezentativne obveze. Pa ćemo vidjeti ako se nešto pametno otvori u studenome ili prosincu. Povratak u Hrvatsku? Najminimalnije moguće šanse. Ako nastavljam karijeru, svakako ću nastojati da to bude inozemstvo – zaključio je Aramis Naglić.