Željni natjecanja

Na Kantridi se održava prvo plivačko natjecanje nakon 138 dana pauze zbog pandemije koronavirusa

Ivana Vaupotić

Meri Mataja i trener Dalibor Krebelj

Meri Mataja i trener Dalibor Krebelj

Razdoblje za pripremu je bilo kratko, ali izazovno. Potrudili smo se što bolje pripremiti kako bismo anulirali sve anomalije koje su se dogodile netreniranjem - kaže Dalibor Krebelj, trener Kantride



RIJEKA Plivači i plivačice danas će napokon doći na svoje. Nakon 138 dana duge pauze danas će imati prvo natjecanje u sezoni nastavak koje je još donedavno bio upitan zbog pandemije koronavirusa. Predstavnici triju riječkih klubova, Primorja, Kantride i Nevere Rijeka, od danas do nedjelje nastupit će na Regionalnom prvenstvu regije 2 u okviru kojega će na bazenu na Kantridi ugostiti plivače istarskih klubova.


Danas će natjecanje na Kantridi imati početnici i mlađi kadeti, subota i nedjelja rezervirane su za natjecanje plivača i plivačica od kadetske do seniorske kategorije. I dok će neki domaće natjecanje iskoristiti za isplivavanje normi za prvenstvo Hrvatske, što će se 8. i 9. kolovoza održati u Zagrebu, nekima će ovo biti najvažnije natjecanje ove sezone.


– Činjenica je da smo svi jako željni natjecanja, dugo smo čekali ovaj trenutak. Razdoblje za pripremu je bilo kratko, ali specifično i samim time izazovno. Potrudili smo se što bolje pripremiti, ne s ciljem isplivavanja što boljih rezultata, već da ovo razdoblje dobro iskoristimo i anuliramo sve anomalije koje su se dogodile netreniranjem te da od rujna možemo trenirati kao da se ništa nije dogodilo – rekao je Dalibor Krebelj, trener Kantride.


Dobro natjecanje




Hrvatski su plivači posljednji nastup imali na Ekipnom prvenstvu Hrvatske 7. i 8. ožujka, a nakon prisilne dvomjesečne pauze trenirati su počeli 18. svibnja.


– Dosta dobro se pliva, iako je to iz punog treninga, a onda se na državnom prvenstvu od starijih plivača, odnosno juniora i seniora ipak nadamo i nekim osobnim rekordima – dodao je Krebelj.


Regionalno prvenstvo regije 2 počet će danas od 16 sati natjecanjem mlađih kadeta i početnika, subotnji program od kadeta do seniora počinje u 9, odnosno u 16 sati, a nedjeljno natjecanje u 9 sati.


– Današnji program bit će malo stisnut, ali uspjet ćemo napraviti dobro natjecanje. U ovoj situaciji vrlo je bitno da natjecanje odrade i mlađi plivači, time smo ih motivirali da treniraju i da se vrate u cijeli sustav. Našim plivačima natjecanja jako puno znače kao i ostalim sportašima, zamislite da nogometašima kažete da samo treniraju, bez da imaju utakmice. Tako nešto nema previše smisla.


Poštovanje mjera


Natjecanje na bazenu na Kantridi okupit će 180 natjecatelja, a prvi će se put održati bez gledatelja. Svi će natjecatelji biti raspoređeni po tribinama, što znači da će svaki klub imati svoj sektor i neće biti moguće miješanje s plivačima iz drugih klubova. Tri riječka kluba koja zajedno organiziraju ovo prvenstvo vodit će se i ostalim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poštujući pritom mjere zaštite od epidemije koronavirusa.


– Naš je program svojevrsna kopija programa koji će biti na državnom prvenstvu, plivat će se iste discipline i sve je dobro osmišljeno s ciljem da oba natjecanja uspiju. Tako će svi osim natjecatelja nositi maske, natjecatelji će na tribinama biti u kontaktu samo s članovima svojega kluba, a poštovat ćemo i ostale mjere, poput dezinfekcije i mjerenja temperature prilikom dolaska na bazen, a radit će se popisi natjecatelja i svih osoba prisutnih na bazenu. Ne bojim se za sigurnost, uvijek se nešto može dogoditi, ali daleko smo ispred preporuka i onoga što se traži – zaključio je Dalibor Krebelj.