Torun 2021

Na Europskom dvoranskom prvenstvu u atletici Hrvatska ima četvero predstavnika, Mihaljević glavna uzdanica

Ivana Vaupotić

PRVO NATJECANJE SEZONE - Filip Mihaljević/Foto REUTERS

PRVO NATJECANJE SEZONE - Filip Mihaljević/Foto REUTERS

Iza hrvatskog bacača kugle je uspješan oporavak od ozljede aduktora, a njegov prošlogodišnji rezultat s mitinga u Beogradu, na kojem je kuglu bacio 21,84 metra i treći put srušio državni rekord, svrstava ga među kandidate za medalju



RIJEKA Danas u Torunu počinje Europsko dvoransko prvenstvo u atletici, što će okupiti 733 atletičara i atletičarke iz 47 zemalja, među kojima će biti i četvero hrvatskih predstavnika, Filip Mihaljević (kugla), Ivana Lončarek (60 m prepone), Klara Koščak (60 m prepone) i Mateo Ružić (400 m).


Najveća hrvatska uzdanica bit će najbolji hrvatski bacač kugle Filip Mihaljević, kojemu će sutrašnji nastup u Torunu ujedno biti i prvo dvoransko natjecanje ove godine. Iza Mihaljevića je uspješan oporavak od ozljede aduktora koju je zaradio krajem kolovoza prošle godine. Prve treninge odradio je početkom siječnja, a njegov prošlogodišnji rezultat s mitinga u Beogradu na kojem je kuglu bacio 21,84 metara i treći put srušio državni rekord, svrstava ga među kandidate za medalju.


– Ne bih govorio o medalji jer ne želim Filipu stavljati nikakav pritisak na leđa, ali on će definitivno biti naša najveća uzdanica u Torunu – rekao je Mladen Katalinić, izbornik hrvatske atletske reprezentacije.




Najbolje rezultate ove zime imaju Poljak Michal Haratyk (21,83) i Čeh Tomak Stanek (21,48).


Visok plasman


– Kugla će biti jedna od zanimljivijih disciplina na ovome prvenstvu, trenutačno iskače Haratyk, ali više njih je spremno baciti 22 ili blizu 22 metra. Filip ima šanse za visoki plasman, pokazatelji na treningu su vrlo dobri i s optimizmom očekujemo njegov nastup. Pitanje je samo koliko će se bojati za ozljedu koja ga je jedno vrijeme udaljila s treninga. Ako ne bude imao poteškoća s tim na emotivnom i na fizičkom planu, mislim da ga odsustvo s natjecanja neće smetati.


Ivana Lončarek četvrti će put nastupiti na Europskom dvoranskom prvenstvu, iza sebe ima dva polufinala na 60 metara prepone. Ove je zime najbrže trčala 8.24 sekunde na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, a njezin najbolji rezultat karijere je 8.06 sekundi.


– Ivana je dobro trenirala, ali zasad nije iskazala svoju najbolju formu i nadam se da će svoje najbolje rezultate istrčati baš u Torunu. Velik bi uspjeh bio kada bi se plasirala u polufinale. U utrci na 60 metara prepone trčat će 16-godišnja Varaždinka Klara Koščak, koja je ove sezone trčala 8.25 sekundi, što je najbolji mlađejuniorski rezultat na svijetu ove godine.


Klara je ujedno i najmlađa hrvatska predstavnica u povijesti koja će nastupiti na europskom dvoranskom prvenstvu, prije nje je to bio Mateo Ružić, koji je europsku dvoransku premijeru imao kao 18-godišnjak 2013. godine na prvenstvu u Göteborgu na kojem je stigao do polufinala u utrci na 400 metara. U Torun je otputovao zahvaljujući normi koju je istrčao prošle godine, ove je sezone trčao tek stotinku sporije (47.61).


Zorkove medalje


– Mateo je iz natjecanja u natjecanje za nijansu brži i nadamo se da će imati dobar nastup. Pokazuje solidnu formu pa vjerujem da će mu ovaj nastup biti dobra motivacija za nastavak na otvorenom. Klari će pak ovo prvenstvo poslužiti kao svojevrsno školovanje, čisto da osjeti atmosferu jer je ovoga ljeta očekuju natjecanja u njezinom uzrastu na kojima ima šanse za visok plasman. Riječ je o jako talentiranoj djevojci koja će u budućnosti napraviti velike stvari.


Branko Zorko jedini je od hrvatskih atletičara osvajao medalje na europskom dvoranskom prvenstvu, u Parizu 1994. godine postao je viceprvak Staroga kontinenta u utrci na 1.500 metara, dvije godine ranije u Genovi je osvojio broncu.


– Tradicionalno nismo uspješni na europskim dvoranskim prvenstvima. Budući da smo tek prije nekoliko godina dobili dvoranu, trebat će nam barem dva olimpijska ciklusa da postanemo kompetitivni i u dvorani – zaključio je Mladen Katalinić.


Duplantis, Lavillenie, Iapichino, braća Ingebrigtsen…

Europsko dvoransko prvenstvo ponudit će itekako zanimljive okršaje, prije svega u skoku motkom, gdje će se za zlato nadmetati švedsko »čudo od djeteta«, Armand Duplantis (6,10), i francuski veteran Renaud Lavillenie (6,06). Ili pak u skoku udalj u kojem se kao favoritkinja nametnula 18-godišnja Talijanka, Larissa Iapichino, kći Fione May i novopečena svjetska juniorska rekorderka (6,91), a sa zanimanjem će se pratiti i srednjeprugaški okršaji norveške braće Ingebrigtsen.
– Nemogućnost treniranja i natjecanja kao da je potaknula atletičare i u njima stvorila inat i dodatnu energiju. Stoga vjerujem da će ovo biti dobro prvenstvo – rekao je Katalinić, koji zbog epidemioloških mjera s ciljem sprječavanja zaraze koronavirusom, prema kojima svaka reprezentacija može imati dva člana u pratnji, nije otputovao u Torun.
– Mjere su jako stroge, atletičare čeka puno testiranja uoči samih nastupa. Europska atletska federacija je izdala strogo upozorenje prema kojem će reprezentacija biti suspendirana u slučaju da se netko ne bude držao mjera. Tome se ozbiljno pristupilo, što je dobro jer je u ovim uvjetima to jedini način da se natjecanje održi.