Kreću pripreme u Opatiji

Mulaomerović iznenadio popisom za EuroBasket, otpisao je jednog od najboljih centara u Europi: “Imamo kvalitetu, a i motiv”

Davor Petrović

Damir Mulaomerović/Foto V. KARUZA

Damir Mulaomerović/Foto V. KARUZA

Izbornik bi na raspolaganju trebao imati novopečenog reprezentativca Jaleena Smitha, plan je da Amerikanac stigne u Opatiju tijekom subote...



ZAGREB Hrvatska košarkaška reprezentacija sutra u Opatiji počinje s pripremama za nadolazeći EuroBasket, koji će biti održan početkom rujna, te dvije utakmice pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. godine, s Poljskom 25. i Švicarskom 25. kolovoza. Ovaj drugi dio je direktna posljedica debakla u prvom dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, no to nije pokolebalo Damira Mulaomerovića i njegove suradnike iz stručnog stožera.


Izbornik bi, naime, na raspolaganju trebao imati novopečenog reprezentativca Jaleena Smitha, 28-godišnjeg Amerikanca, koji igra na poziciji razigravača za berlinsku Albu. Hrvatski košarkaški savez za njega je već pokrenuo potrebne procedure za dobivanje državljanstva, kako onog pravog, tako i sportskog, što znači da tu ne bi smjelo biti problema. Kako je istaknuo Mulaomerović, Smith bi trebao stići u Opatiju tijekom subote.


– U kratkom vremenu smo morali donijeti odluku i taj dio sam preuzeo na sebe. Sa dvadeset različitih strana smo dobili informacije da se radi o sjajnom momku i odličnom igraču, koji je jako kompatibilan za našu ekipu. Smith može igrati na obje bekovske pozicije, tako da ćemo dobiti određenu kvalitetu, koja nam je, u svakom slučaju, potrebna za sve ono što nas očekuje – objasnio je izbornik.




S druge strane, na popisu nema Ante Žižića i Dragana Bedera. I to je bila isključivo Mulaomerovićeva odluka.


– Žižić je isti profil igrača kao i Ivica Zubac, a htio sam da imamo tri centra koji mogu igrati različiti tip košarke. Žiža je sjajan momak, ali tako sam odlučio. Što se tiče kvalitete, obojica ju neosporno imaju. Međutim, sada sam dao prednost Zupcu. I Bender je igrač koji će sigurno doći, ali sada se vraća nakon dugotrajne stanke zbog ozljede – rekao je Mulaomerović.


Iduća tri tjedna bit će iznimno sadržajna za reprezentaciju. Vremena nema puno, a izbornik mora polučiti kvalitetne rezultate koji bi, kako sam kaže, trebali biti okidač za oporavak hrvatske košarke.


– Vjerujem u ovih šesnaest igrača. Nalazimo se u teškoj situaciji i sada je trenutak da pokažemo karakter. Nakon ispadanja iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo svi smo bili razočarani, pogotovo načinom na koji smo ispali. Naravno, razgovarali smo o svemu. Nema potrebe za vraćanjem na ono što je bilo. Sada se moramo okrenuti prema onome što nas čeka. Uvjerili smo se da su danas svi dosta napredovali u košarci – istaknuo je izbornik.


Uz pohvale na račun uvjeta u Opatiji i Rijeci, gdje su nedavno održane pripreme za neslavno okončani prvi dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Mulaomerović je podsjetio na raspored utakmica. Prvi izazov je turnir u Pardubicama 13. i 14. kolovoza, gdje će Hrvatska odmjeriti snage s Bugarskom i Češkom, a zatim su 18. i 20. kolovoza na rasporedu prijateljske utakmice s Mađarskom u Opatiji i Slovenijom u Celju.


– Mislim da imamo kvalitetu, a o motivu ne treba ni govoriti. Opet imamo situaciju da igrači iz NBA lige ne smiju trenirati do 8. kolovoza. To je objektivni problem jer na se skraćuje vrijeme za pripreme. Moramo paziti na Krunu Simona i Darija Šarića, koji su bili ozlijeđeni, ali sada imamo dosta igrača i možemo dosta rotirati. Stojim iz ovih šesnaest igrača i vjerujem možemo napraviti kvalitetan rezultat. Samo želim da nas zaobiđu zdravstveni problemi. Za mene će najteže biti odlučiti koja četvorica će na kraju otpasti – zaključio je Mulaomerović.


Mulaomerovićevih 16

Roko Rogić, Lovro Gnjidić, Ivan Ramljak, Goran Filipović, Roko Prkačin, Mario Hezonja, Toni Perković, Karlo Matković, Mateo Drežnjak, Krunoslav Simon, Dominik Mavra, Pavle Marčinković, Bojan Bogdanović, Ivica Zubac, Dario Šarić, Jaleen Smith (u postupku stjecanja državljanstva)