Odluka

MOO dopustio nastup Rusima i Bjelorusima na OI u Parizu! Ali, bez obilježja

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati samo sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja, niti će u slučaju osvajanja zlatne medalje biti intonirana njihova državna himnaLAUSANNE Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio je u petak odluku kojom se ruskim i bjeloruskim sportašima dopušta nastup na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, ali bez nacionalnih obilježja.


Sportašice i sportaši iz ove dvije države će nastupati pojedinačno, kao neutralni, pod uvjetom da su ispunili kvalifikacijske norme, dok momčadima i ekipama nastup neće biti omogućen.


Sportaši iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati samo sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja, niti će u slučaju osvajanja zlatne medalje biti intonirana njihova državna himna. Nastup će biti dopušten samo onim sportašicama i sportašima koji nemaju nikakve veze s vojskom ili snagama sigurnosti i koji ne smiju aktivno pokazivati svoju podršku ratu u Ukrajini.
Kao dodatni uvjet za nastup u Parizu, MOO zahtijeva od svih sportaša da se pismeno obvežu na poštovanje Olimpijske povelje, a time i “mirovne misije olimpijskog pokreta”.


Prema podacima MOO-a, osmero Rusa i troje Bjelorusa se dosad kvalificiralo za nastup a OI u Parizu. Kvalifikacijske norme je ispunilo oko 4600 sportašica i sportaša, a među njima je i više od 60 ukrajinskih predstavnika.


U rujnu je Međunarodni paraolimpijski odbor ukinuo potpunu zabranu Rusiji i dopustio ruskim sportašima s invaliditetom da se natječu na Paraolimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom. To je već bilo protumačeno kao najava slične odluke MOO-a.