Liga prvaka

Modrima u Salzburgu presudio penal, Drmić u završnici promašio zicer i zabio gol koji je poništen

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Na početku sudačke nadoknade Luka Sučić je pripremio veliku priliku za Šeška, ali Livaković je to čudesno obranio desnom rukom. U završnici je, pak, Drmić postigao gol, koji je opravdano poništen zbog zaleđa



SALZBURG Dinamo u Salzburgu ipak nije uspio ostati neporažen. Uoči utakmice Ante Čačić je dobio razlog za dobro raspoloženje, u obliku saznanja da je Josip Mišić ipak spreman za igru. Naime, nije tajna da se treneru Dinama igrač takvog profila savršeno uklapa u formaciju s trojicom stopera, koju ove sezone standardno koristi u utakmicama Lige prvaka.


Salzburg – Dinamo 1:0 (0:0)

Red Bull Arena. Gledatelja: 30.188. Sudac: Andris Treimanis (Latvija) 5,5.


Strijelac: 1:0 Okafor (71′-11m).




Žuti kartoni: Petković, Moharrami, Ademi (Dinamo).


SALZBURG: Köhn 7 – Dedić 6,5, Solet 6,5, Pavlović 6, Ulmer 7 (79′ Wöber -) – Capaldo 6,5, Seiwald 6, Kjaergaard 6,5 – Sučić 6,5 (90’+2+ Gourna-Douath -) – Šeško 6,5, Okafor 7 (79′ Adamu -).


DINAMO: Livaković 7 – Theophile 6,5 (76′ Drmić -), J. Šutalo 6,5, Perić 6 – Mišić 6,5 – Moharrami 5 (80′ Bočkaj -), Ademi 6, Ivanušec 6 (7′ Baturina -), Ljubičić 6,5 – Petković 6, Oršić 6,5 (80′ Špikić -).

Početak je donio visoki pressing Salzburga i, posljedično, probleme gostiju s organizacijom igre. Modri u prvih pet minuta nisu imali pravi odgovor na trku i agresivnost suparnika. No, kada su se uspjeli prilagoditi, stigla je i prva opasnost. U 7. minuti Mišić je opalio sa dvadeset metara, a Philipp Köhn je vršcima prstiju izvukao loptu ispod prečke.


Loše obrambene reakcije Dinama Salzburgu su otvorile dvije prilike za stvaranje opasnosti, ali ti darovi su ostali neiskorišteni. Igrala se 13. minuta kada je sijevnula kontra gostiju, izbacivši Luku Ivanušeca u trk prema golu. Međutim, njegov mlaki udarac iskosa Köhn je ukrotio bez problema. Nešto kasnije Salzburg je preko Luke Sučića stigao do prve velike prilike, koju je Dominik Livaković obranio.


U 23. minuti Benjamin Šeško je na vrhu kaznenog prostora glavom spustio loptu u for Nicolasu Capaldu, a ovaj je bio previše neodlučan i nije iskoristio priliku za udarac po golu. Modri su na suprotnoj strani uzvratili napadom koji je izrodio bezopasnu gužvu pred Köhnovim golom. Salzburg je imao inicijativu, a Dinamo je sasvim solidno odgovarao na sve izazove do odlaska na odmor.


Nastavak je donio novi pokušaj pritiska domaće momčadi, ali to nije donijelo nikakvu promjenu odnosa snaga. Naime, Dinamo je osjetio da se može nositi sa suparnikom i stekao je sigurnost, iako se iznova našao u velikim iskušenjima. Tako je u 54. minuti Šeško bio najviši u skoku nakon kornera, ali lopta je pogodila Livakovića u glavu i odbila se u polje.


Iako je inicijativa i dalje bila na strani Salzburga, modri ansambl se držao više nego dobro, tražeći svoju priliku kroz brzu tranziciju. Međutim, trenutak neopreznosti Sadegha Moharramija sve je to bacio u vodu. Naime, Dinamov Iranac je dopustio da mu se iza leđa zavuče Andreas Ulmer, a zatim mu je stavio ruku oko vrata i srušio ga u kaznenom prostoru. Taj jedanaesterac sigurno je realizirao Noah Okafor – 1:0.


Premda se našao u nepovoljnoj poziciji, Dinamo nakon primljenog gola nije mijenjao način igre. Tek je u 76. minuti Čačić na teren poslao Josipa Drmića, umjesto Kevina Theophilea-Catherinea, pokazavši da je spreman preuzeti rizik. Uskoro je u igru ušli Petar Bočkaj i Dario Špikić, s time da su obojica otišli na desnu stranu.


Ofenzivniji pristup donio je veliku priliku nakon pogrešnog postavljanja Strahinje Pavlovića na dugu loptu s lijevog boka. Drmić je, sam kao duh, iskosa uletio u kazneni prostor i zapucao kolosalnu priliku za izjednačenje. Preciznije, na Dinamovu žalost, Köhn se raskrilio i skinuo njegov udarac.


Modri su u završnici bacili sve karte u napad, tražeći put do izjednačenja, a Salzburg se, sasvim razumljivo, odlučio za oprezniju varijantu i čekanje kontre. Na početku sudačke nadoknade Luka Sučić je pripremio veliku priliku za Šeška, ali Livaković je to čudesno obranio desnom rukom. U završnici je, pak, Drmić postigao gol, koji je opravdano poništen zbog zaleđa.